用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好緊張! DGS and DBS有結果la!!快D上黎報料啦 ...
go

好緊張! DGS and DBS有結果la!!快D上黎報料啦 [複製鏈接]

真係好緊張,雖然知道有99%唔會收,不過都想怏D收到封reject信,加埋我諗聖心今個星期唔知會唔會有埋結果,咁我個女考8間就齊哂有哂result

0    0    0    0

BBR,

Long time no chat here.

Yes, we are close to count down. These weeks, I tried to keep myself more busy to make the waiting time more easier to go through.

Let's spend several more days and share here.

No matter what is the result, I can fix my further direction.

Booked trip to Japan, it can be a trip to relax or celebrate. Hope my daughter can has luck as my son.

Good luck to you too.

Seems DBS will also release result this week....so excited!!

好耐唔見你上黎,我預左唔收,所以到時收到封reject信唔會有太大失望感 ,不過點都想快D知個結果咁解.
去日本咁開心 ,我老公好忙所以今個聖誕無都去旅行,要到新年至可以去 .祝你有個超超開心假期(DGS收左你個B就超超開心 )

原帖由 civic 於 08-12-15 09:22 發表
BBR,

Long time no chat here.

Yes, we are close to count down. These weeks, I tried to keep myself more busy to make the waiting time more easier to go through.

Let's spend several more days and sha ...

DBS,DGS都係今個星期,萬人空巷!!!考得私校的一定有考這兩間,個個熱切期待

原帖由 Sevendwarfs 於 08-12-15 09:31 發表
Seems DBS will also release result this week....so excited!!

BBR,

I have the same feeling. We can end up the waiting soon.

I exchange very low rate of yen 2,3 years ago. So, the high rate won't affect my trip this time.

原帖由 BBR 於 08-12-15 09:34 發表
好耐唔見你上黎,我預左唔收,所以到時收到封reject信唔會有太大失望感 ,不過點都想快D知個結果咁解.
去日本咁開心 ,我老公好忙所以今個聖誕無都去旅行,要到新年至可以去 .祝你有個超超開心假期 ...

其實我之前都好緊張﹐因為DGS是我其中一間好心儀既學校。但後來我女兒好好彩﹐SPCC收了﹐所以我現在就已經沒有緊張了。不過了我真的想為所有BK mami打打氣﹐希望你地今星期可以收到好消息。

BBR﹐

我一路都有留意你D post (因為你在這裡很活躍) , 知道你是一個好媽咪﹐用了很多心機培育你的女兒﹐在為女兒選小學方面﹐亦花了很多心思。我真的衷心希望你今個星期可以收到好消息﹐因我知道你也很喜歡DGS的。

原帖由 BBR 於 08-12-15 09:37 發表
DBS,DGS都係今個星期,萬人空巷!!!考得私校的一定有考這兩間,個個熱切期待

祝各位小朋友成功入讀,過一個愉快既聖誕!

Good luck!

好勁喎!宜家D yen好高,我都成日去日本,不過次次都清袋返(有幾多清幾多,一yen都無得留低 ),所以次次都要再換. 你玩得開心D啦, merry christmas!!!

原帖由 civic 於 08-12-15 10:16 發表
BBR,

I have the same feeling. We can end up the waiting soon.

I exchange very low rate of yen 2,3 years ago. So, the high rate won't affect my trip this time.

我日日都無所事事,唯有上BK,你好勁呀,我個女都考唔到SPCC,DGS收埋你你揀邊間?我都唔望DGS收,一定無機會
原帖由 twobigeyes 於 08-12-15 10:40 發表
其實我之前都好緊張﹐因為DGS是我其中一間好心儀既學校。但後來我女兒好好彩﹐SPCC收了﹐所以我現在就已經沒有緊張了。不過了我真的想為所有BK mami打打氣﹐希望你地今星期可以收到好消息。

BBR﹐

我一路都有留意你D post ( ...

DBS 2nd in時我和老公的表現也不太好, 所以都係以平常心面對, 我地全家都book左21號去北京旅行
祝大家聖誕快樂!

好開心又去旅行,北京好呀,不過我上年去故宮好多野都整緊封左好多野無得睇,今年唔知整好未呢?
最好平常心對代,咁就不會太失望,希望你考到
原帖由 phoebelau 於 08-12-15 14:42 發表
DBS 2nd in時我和老公的表現也不太好, 所以都係以平常心面對, 我地全家都book左21號去北京旅行
祝大家聖誕快樂!

BBR,

多謝你。其實我個女考到SPCC我都好意外﹐因為我們是沒關係類別﹐而且我個女並不是讀寶山或者聖公會學校。我覺得我個女考到DGS機會不大(連續好彩兩次既機會好微 )﹐但如果真的這麼好運﹐相信是一個很難的決擇﹐因為放棄那一間都好似好可惜。Anyway﹐ 我和老公都較傾向喜歡SPCC﹐因為我們喜歡男女校和它的新校舍﹐而且SPCC在德育培訓方面似乎很好。你的看法又如何﹖

原帖由 BBR 於 08-12-15 14:11 發表
我日日都無所事事,唯有上BK,你好勁呀,我個女都考唔到SPCC,DGS收埋你你揀邊間?我都唔望DGS收,一定無機會

A little luck la. Since I also visit Japan at least once a year, so I change more.

Merry Christmas to you too.

原帖由 BBR 於 08-12-15 14:08 發表
好勁喎!宜家D yen好高,我都成日去日本,不過次次都清袋返(有幾多清幾多,一yen都無得留低 ),所以次次都要再換. 你玩得開心D啦, merry christmas!!!

...

我都會揀SPCC,校舍又大又靚,男女校得黎D品德教育都好好,如果SPCC收我都會揀佢唔揀DGS(不過我無咁好彩 無得揀)

原帖由 twobigeyes 於 08-12-15 15:23 發表
BBR,

多謝你。其實我個女考到SPCC我都好意外﹐因為我們是沒關係類別﹐而且我個女並不是讀寶山或者聖公會學校。我覺得我個女考到DGS機會不大(連續好彩兩次既機會好微 )﹐但如果真的這麼好運﹐相信是一個很難的決擇﹐因 ...

Anyway, wish you all the best of luck !

BBR,

你又點知spcc的學生品德一定好好呢?! 其實每間學校都有好&壞的學生. 老實講, 我同阿仔去參加某些校際活動時, 我就真係見過一些spcc的高小學生好鬼inch喇!
原帖由 BBR 於 08-12-15 15:36 發表
我都會揀SPCC,校舍又大又靚,男女校得黎D品德教育都好好,如果SPCC收我都會揀佢唔揀DGS(不過我無咁好彩 無得揀)

因為我個朋友個仔同女响SPCC讀P5同P4我米知law,佢地兩兄妹都好鬼乖好有禮貌(佢地屋企好有錢但一D都唔寸,兩個成日去做義工,又唔會周身名牌),佢重話佢地學校好多教徒,大家成日約埋一齊返教會,做義工.
係,每間學校都有好學生同壞學生,咁大致上我唔覺SPCC有咩問題喎,你都問得好奇怪喎 ?一間男女校可以做到SPCC咁好的口碑我唔覺得我話佢地學校品德好有咩問題.
間間學校都係咁,話佢好又比人話,話佢唔好都係比人話

原帖由 Smalljokerbb 於 08-12-15 18:33 發表
BBR,

你又點知spcc的學生品德一定好好呢?! 其實每間學校都有好&壞的學生. 老實講, 我同阿仔去參加某些校際活動時, 我就真係見過一些spcc的高小學生好鬼inch喇!  ...

"因為我個朋友個仔同女响SPCC讀P5同P4我米知law,佢地兩兄妹都好鬼乖好有禮貌(佢地屋企好有錢但一D都唔寸,兩個成日去做義工,又唔會周身名牌),佢重話佢地學校好多教徒,大家成日約埋一齊返教會,做義工.
係,每間學校都有好學生同壞學生,咁大致上我唔覺SPCC有咩問題喎,你都問得好奇怪喎 ?一間男女校可以做到SPCC咁好的口碑我唔覺得我話佢地學校品德好有咩問題.
間間學校都係咁,話佢好又比人話,話佢唔好都係比人話"

I think you have probably misunderstood the point made by smalljokerbb.  

I think what he (or she, I do not know if smalljokerbb is a he or a she) says is that every school has good and not so good kids.  Of course you saw some good kids from one school (maybe because of the circle of friends you hangout with) and you are entitled to think that the school produces some good kids.  But possibly smalljokerbb thinks it is not fair to sound as if you would not choose another school because it does not produce equally good kids.  I know you did not say this, but it can be implied in what you say, because you said "男女校得黎D品德教育都好好,如果SPCC收我都會揀佢唔揀", perhaps meaning that another school is not as good in that regard (otherwise why bring up the topic when you explain your preference).  

But as long as you appreciate that every school has good and not so good kids and parents, I think smalljokerbb should feel happier and this will not degenerate into another argument.

lee個問題都好得意,當然每間學校都有好同唔好學生,但如果間學校好的學生佔大多數我地做家長就自然認為間學校係好,講真有邊幾間名校唔比人講佢地D學生寸,我差不多間間學校都見到有人話學生有錢,寸 , DBS, DGS, SPCC, GH, St.Paul Convent, St.Stephen.....間間都有人話佢地D學校寸 ,每個家長都有佢地心目中已經排好位的學校,好自然每個人心目中的排位都唔同,當你心目中有左排位你自然唔會揀其他學校,响我心目中SPCC係首選咁我當然如果佢收我個女我就唔會再揀其他學校,但我又無話其他學校唔好 ,你揀學校當然會揀心目中第一個間,今日都有人同我講DGS學生好寸,心頭高,唔通我又唔可以揀 ,我唔會質疑人地心目中的排位,亦會尊重.
因為正如你地咁講間間學校有好壞學生,壞學生就一定有,係多定小之分,間間都有人話學生寸,無禮貌.....,既然係咁,唔通間間都唔揀咩
"男女校得黎D品德教育都好好,如果SPCC收我都會揀佢唔揀" 一句好簡單說話你地會唔會諗多左,我無話其他學校唔好喎,lee到好多家長都有講如果邊間收我個小朋友就好la,咁唔通我地又去質疑人地 ,我都只係揀自己心目中最想讀個間姐唔通咁都有錯

原帖由 anxiousparent 於 08-12-15 19:17 發表
"因為我個朋友個仔同女响SPCC讀P5同P4我米知law,佢地兩兄妹都好鬼乖好有禮貌(佢地屋企好有錢但一D都唔寸,兩個成日去做義工,又唔會周身名牌),佢重話佢地學校好多教徒,大家成日約埋一齊返教會,做義工.
係,每間學校都有 ...
‹ 上一主題|下一主題