用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 指教下~點解阿仔唔受我教呢?
go

指教下~點解阿仔唔受我教呢? [複製鏈接]

我阿仔1年級好心散,成日唔想做功課,唔明又唔問,想教下佢又唔肯聽我講(我教佢時都完全無駡佢喎~)我咪由得佢錯比老師改,但佢都唔怕日日係咁!! 再係咁,眼白白睇住佢成功退步都無符.....又試過好多不同奬/罰方法都唔work,咁係咪要比佢去補習先得呢?因為佢對老師不會這樣的.
有無小朋友都係咁,應該點教呀?help~~~
   0    0    0    0

咁佢唔中意讀書,佢中意d咩??沉迷打機?

有些小朋友真是不聽父母教, 試吓找補習老師.

原帖由 hikozan 於 08-12-12 23:55 發表
我阿仔1年級好心散,成日唔想做功課,唔明又唔問,想教下佢又唔肯聽我講(我教佢時都完全無駡佢喎~)我咪由得佢錯比老師改,但佢都唔怕日日係咁!! 再係咁,眼白白睇住佢成功退步都無符.....又試過好多不同奬/罰方法都唔work ...

試吓咁~同佢講你對依件事嘅FEELING, 叫佢講返佢感受,睇吓佢肯唔肯講???
會唔會已經積左好多唔明書本嘅野, 佢都無心機&毅力去settle依d唔明嘅野(半pair態度), 覺得返學好無趣味, 或者其他 ...
我唸由溝通開始, 你先了解佢心唸咩先, 問題在哪裡而可以幫到佢???
如果唔係你迫佢去補習班, 佢都只係去hei!!!!

原帖由 hikozan 於 08-12-12 23:55 發表
我阿仔1年級好心散,成日唔想做功課,唔明又唔問,想教下佢又唔肯聽我講(我教佢時都完全無駡佢喎~)我咪由得佢錯比老師改,但佢都唔怕日日係咁!! 再係咁,眼白白睇住佢成功退步都無符.....又試過好多不同奬/罰方法都唔work ...

I had the same experience and finally I sent my son to the tutorial classes. It's true that sometimes you need to call for outsiders to help.

原帖由 LS+MCS 於 08-12-13 12:30 發表

I had the same experience and finally I sent my son to the tutorial classes. It's true that sometimes you need to call for outsiders to help.

我都同意找補習, 但如果小朋友好似我囝囝咁心散, 我會prefer私人上門補習, 仲要搵過"hard"得住佢嘅.  

thanks for all sharing!
我仔都鐘意睇書,不過鐘意漫畫形式多d,可能係唔睇字睇公仔都可以明到7,8成. 我一有時間都會伴讀..係我讀佢聽(佢唔肯讀),但心諗好過無起碼都叫有睇書習慣啦.
我都好想找補習老師(因為真係極之勞氣又費時間),因為佢係老師前的表現完全唔同,不過如果佢肯比我教,當然成效會好好多.而我又怕阿仔會從此更不聽我的,解決唔到"管教"這個問題.
我問過佢點解,佢答案係:你又唔係老師!
其實我覺得佢係想我無佢符先咁答,因為佢經想挑戰我,試探我的極限.

我囝而家小三..佢小一/小二時個情況同你囝而家一模一樣..唔想做功課無心機上堂..做野求其到嘔..我用盡晒所有辦法都無計..包括搵私人補習..到左今年小三..佢終於對自己有要求..寫字一定要自己寫得好靚..重識得話自己以前D字好核突..做功課有心機同專心左..考試亦識得自動覆卷..所以你唔駛太擔心..我相信小朋友到左某階段係會有轉變..不過你而家要做O既係快D幫佢搵私人補習..KEEP住D成績&搵人日日捉住佢完成每日的功課~

原帖由 Ivy124 於 08-12-14 13:47 發表
我囝而家小三..佢小一/小二時個情況同你囝而家一模一樣..唔想做功課無心機上堂..做野求其到嘔..我用盡晒所有辦法都無計..包括搵私人補習..到左今年小三..佢終於對自己有要求..寫字一定要自己寫得好靚..重識得話自己 ...

如果真係要等到小三,我怕佢巳經追唔上,到時又再惡性循環......唉,我諗都係找個補習老師先行跟進下先,我再一邊諗辨法去推動佢啦.
佢專注力較弱,請問有無d專注力班可介紹?

原帖由 hikozan 於 08-12-17 11:34 發表

如果真係要等到小三,我怕佢巳經追唔上,到時又再惡性循環......唉,我諗都係找個補習老師先行跟進下先,我再一邊諗辨法去推動佢啦.
佢專注力較弱,請問有無d專注力班可介紹? ...

Hi hikozan,

some experience to share....

可能令郎已有自己的想法...在學習上他選擇服從老師,而你唔係老師,所以唔聽你教。你可嘗試放下媽媽的面孔,以朋友的角色與他一同做功課,e.g. 他做 exercise 時,你用另外d草稿紙一齊做,然後一齊 "互相研究";考試一齊溫習,你出題問他時他亦可問你...久而久之,你的角色會由媽媽 extend 為他的 studying partner。

我很lucky,兒子已小六,經過了他反叛的 trying age,現在我們是極好的 pal。希望你成功, good luck。

‹ 上一主題|下一主題