用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日收到教育局一封信
go

今日收到教育局一封信 [複製鏈接]

今日收到教育局一封信, 內容大致:

"本局得悉你已於 XXXX 私立小學註冊, 請回覆表示是否仍參加統一派位?  如仍要參加統一派位的話, 本局會通知上述私立小學, 以作參考."

你地有冇收到?  如仍要參加統一派位的話, 有乜影響?  點算
   0    0    0    0

邊間,講出黎大家參考下

原帖由 BBR 於 08-12-12 18:43 發表
邊間,講出黎大家參考下

SFA

it would depend on whether the school would allow you to join the lucky draw.  For Ture Light, they allow us to join lucky draw but for Kau Yan, they said they would put us on waitlist if we join lucky draw.

已經收左就唔關事,私校唔影響派位,不過好多私校(10間有9間)會程個留位的資料比政府等大家知道有數計,除非直資就唔可以派位.

原帖由 BBR 於 08-12-12 19:01 發表
已經收左就唔關事,私校唔影響派位,不過好多私校(10間有9間)會程個留位的資料比政府等大家知道有數計,除非直資就唔可以派位.

唔一定架!!!!!
每一間私校都唔同架! 自己問清楚呀!
不過SFA以我所知就唔受影響。

Lilo 發表於 08-12-12 18:52
it would depend on whether the school would allow you to join the lucky draw.  For Ture Light, they allow us to join lucky draw but for Kau Yan, they said they would put us on waitlist if we join lucky draw.

如果要你放棄派位會要你簽份野,私校唔收政府$所以唔關政府派位事,直資收左政府$當然唔比你參加派位.

原帖由 BBR 於 08-12-12 20:16 發表
如果要你放棄派位會要你簽份野,私校唔收政府$所以唔關政府派位事,直資收左政府$當然唔比你參加派位.

但有d好串既私校, 唔比家長留架! 所以當時叫埋家長簽果份野架! 唔一定直資先要簽。

如果妳的學校)私校)有要妳簽放棄的同意書
那麼 也許有可能會影響
但是 如果妳的私 校並無這動作
那麼 照樣去統一派位是不會有影響的

原帖由 newfather 於 08-12-12 18:40 發表
今日收到教育局一封信, 內容大致:

"本局得悉你已於 XXXX 私立小學註冊, 請回覆表示是否仍參加統一派位?  如仍要參加統一派位的話, 本局會通知上述私立小學, 以作參考."

你地有冇收到?  如仍要參加統一派位的話,  ...

唔係得我一個收到呀下話

I also received the letter.  My piggy will go to Creative Primary School.  I'll call school next Monday.

我昨天都收到信. 是大坑真光小學. 不過之前真光的信列明只要在6月政府派位後仍想讀真光, 就要再通知他們, 否則當作放棄處理.

醒目開學勳章

我都收到呀 !!
我留左聖三一同九龍真光

i also received the letter too

All private schools will commnucate with EDB for the kids registered and EDB will respond to them if that kid opt for continuing the school place ballot. It is up to the school principle to decide if they will keep the place for the kid. Schools are somehow willing to tell the policy when being asked, so better call the school office before you reply that letter.

我都有收到信

是講因為得知我已經接受直資學校的學位
所以不會參加統一派位
並提醒~若參加政府派位機制~包括自行派位~
則會取消學位~

我個封係話知我注冊左私校問我重參唔參加派位.

原帖由 newfather 於 08-12-13 11:31 發表
唔係得我一個收到呀下話

我都收到信, 我都 register 左sfa

各位,
我剛打去"小一派熱線"問了, 她回覆是私小上報了教育局收生名單, 故教育局程序上要問問大家仲抽唔抽. 如果抽, 教育局會再發信覆私小這個"小朋友"還會玩第2輪, 故要看私小會否取消留位. 若私小ok, 家長可2邊走... ... 所以我又打去留了位的其中2間私小( 禮賢及啟基), 都覆ok 不會取消留... 要到6月初小一派完才要家長作最後決定....這2間的回覆都好正面及體量家長... 真難揀.....
如有問題.. 可直接問"小一派熱線" 2832 7700

點解我仲未收到信ge? 係咪每個考到私校ge都會收到ga? or EDB 只係抽一部份人來寄信?
‹ 上一主題|下一主題