用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 繼續學珠心算?定係學公文x?奧數?
go

繼續學珠心算?定係學公文x?奧數? [複製鏈接]

魅力公主 醒目開學勳章

我女學過珠心算,但係將會開唔成班,諗緊繼續返珠心算學,定係學奧數......好煩呀

0    0    0    0

原帖由 search 於 08-12-8 13:27 發表

奧數係咪上左小學至可以學呢?

我們所指的奧數,全名為“國際數學奧林匹克”(International Mathematical Olympiad 簡稱IMO),於本世紀50年代(共產年代)興起於東歐,後逐漸擴展為世界性的中學生數學競賽。由羅馬尼亞數學家發起,1959年夏天在羅馬尼亞布拉索夫舉 行第一屆競賽,當時有東歐6個國家參加。1965年起西歐開始參加,以後參加國家和地區逐漸增加,1989年已達50個。

香港亦有派學生參賽,不過參賽者全部都是中學生。

嚴格來說,奧數不適宜小學生報讀,因為真正奧數是超越小學生的一般計算及解難題目。奧數類似中學的 A Maths Pure Maths , 內容艱深,就算一般家長都未必能夠應付。

所以除非小朋友五、六年級或以上,再加上對數學極有天分者,才適宜報讀。

但五、六年級報讀亦要小心,因為正值呈分年級,若時間分配不宜,影響校內成績,影響中學派位,就得不嘗失了!

珠心算、奧數、公文數,甚至enopi、kwik math等等,各有特式。應該先了解讓小孩學習這類和數學有關的課程的目的,才可決定應該選擇那一樣。

原帖由 cstchan 於 08-12-9 13:08 發表
珠心算、奧數、公文數,甚至enopi、kwik math等等,各有特式。應該先了解讓小孩學習這類和數學有關的課程的目的,才可決定應該選擇那一樣。

絕對認同!希望多家長在此將自己所知到的盡量分享,讓更多人知多!

知多,就唔會咁易報錯課程!

我會簡珠心算,因為學得成對小朋友心算,計+-x/有幫助,我唔知而家小學係咪開始教代數,但我覺得學左最甚本先,奧數太深啦!
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

原帖由 easonkinki 於 08-12-10 15:56 發表
我會簡珠心算,因為學得成對小朋友心算,計+-x/有幫助,我唔知而家小學係咪開始教代數,但我覺得學左最甚本先,奧數太深啦!

學珠心算前必須先學算盤,然後將算盤記在心裡,跟住再用心裡算盤計數,是謂珠心算也!

不過大部份小朋友只能將算盤裡面的其中一行珠記存在腦中(除非經過嚴格訓練,才能記下兩三行珠),然後用這腦中的影像作為計算的憑著。

但當有一段時間沒有用腦中的珠計算,記在腦海的珠(影像)就變得不穩定,就容易計錯數,這個就是很多家長所說的“混淆”

原帖由 easonkinki 於 08-12-10 15:56 發表

在此呼籲有經驗的家長,盡量分享自己所知坊間的各種數學,讓更多人更清楚,幫到更多家長同自己小朋友報到合適課程!

我而家都幫小朋友諗緊...學珠心算好定公文數好!!
好烦腦......

原帖由 FITTI 於 08-12-11 22:42 發表
我而家都幫小朋友諗緊...學珠心算好定公文數好!!
好烦腦......

公文數嚴格來說不是課程,是習作!

公文數要小朋友有自學自習的習慣,然後要小朋友不斷操練數學的計算習作。

習作不斷做、下斷做……做得多,自然熟!

不過今時今日,小朋友全日制,要學又咁多,仲邊道有咁多時間不斷做習作?

另外家長幫小朋友報公文要考慮小朋友有無能耐的性格,可以忍受到大量沈悶的習作?

數學確是要多做才能有所領悟,但不用過份操練,所以絶對贊成ssaa的說法。

還有公文的練習未必和學校課程同步。比學校慢,孩子已會不願做。比學校快,孩子未必一定通曉(因為公文不是學曉,是做曉罷了!),上課時又自以為曉,真的可以幫助學業嗎?

原帖由 ssaa 於 08-12-12 12:57 PM 發表

公文數嚴格來說不是課程,是習作!

公文數要小朋友有自學自習的習慣,然後要小朋友不斷操練數學的計算習作。

習作不斷做、下斷做……做得多,自然熟!

不過今時今日,小朋友全日制,要學又咁多,仲邊道有咁多時間不斷 ...

阿仔在k2時,我幫佢報左珠心算,學左一年,冇乜進步1-10的加/減應付到,今年k3試下公文數,公文數真係不斷不斷做,開始時阿仔由最基本做起劃線開始,開頭學的時候經常想放棄,因為阿仔今年都k3啦學校都教緊加/減數呀,重要劃線,之後同公文老師溝通下,佢話阿仔個數學基礎和概念都不夠,所以就要佢由劃線開始,其實我自己都留意到阿仔個問題,所以就由佢學,到現在阿仔只係升左一級,但阿仔好似已經應付到1-100既數,唔會掉轉,寫字都進步左!
‹ 上一主題|下一主題