用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 上了中學,是否很難考取八,九十分?
樓主: aprilli
go

上了中學,是否很難考取八,九十分? [複製鏈接]

有d学校有續科排名次的,看看就知孩子大概屬上/中/下游.

各家長別太擔心,
我個女到中四至發力, 中三重是由尾數上頭三名,中四可以上到頭10名, 依家中六都可以原校上。

最重要是他們明白讀書的重要。
大家都明白, 升到中學好難迫佢地讀書, 唔自動自覺, 就只有死路一條!

回覆 # 的文章

sally媽:
請問中四選科有什麼心得?

因為小學時同呀囡講過,如果書枱整潔,考試時頭腦就會清晰,分數就自然高啦(即係風水,嘻!). 所以每當測驗或考試前,累積多時好似狗竇的書枱,就會自動變得好整齊,多年都係咁,真係好過引 (而且佢間中學好多測驗真係好 )

原帖由 CHUCHU 於 09-1-19 18:28 發表
因為小學時同呀囡講過,如果書枱整潔,考試時頭腦就會清晰,分數就自然高啦(即係風水,嘻!). 所以每當測驗或考試前,累積多時好似狗竇的書枱,就會自動變得好整齊,多年都係咁,真係好過引 (而且佢間中學好多測驗真係 ...

Jennyma
其實無mug心得, 當初都係佢自己choice, 最緊要自己鍾意!

不過我個女當年中三成績太差, 在2科選收科中,只派了一科, 佢想讀的文學都無得讀, 所以佢會考得七科,佢因些哭了很久。
可能受左咁次激, 中四d成績就突飛猛進!

原帖由 jennyma38 於 09-1-19 16:13 發表
sally媽:
請問中四選科有什麼心得?

看看是什麼科目.
文科就真的是難一些.

原帖由 aprilli 於 08-12-6 17:13 發表
我自己讀書成績麻麻,中學周不時肥佬.自覺取八,九十 分係難過登天.
亞女讀書就比我好得多,小學全部科目都有A或B.我以為佢讀書比較有天份,點知上咗中學,都係得六,七十分.
亞女話除咗MATHS,有人攞過100分之外,其他科有8 ...

上了中學,是否很難考取八,九十分

係呀!小女小學考試科科九十幾分,入了東區頂级中學,但第1次考試只有幾科取得90分以上,其他科目80餘分。
‹ 上一主題|下一主題