用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 上了中學,是否很難考取八,九十分?
go

上了中學,是否很難考取八,九十分? [複製鏈接]

我自己讀書成績麻麻,中學周不時肥佬.自覺取八,九十 分係難過登天.
亞女讀書就比我好得多,小學全部科目都有A或B.我以為佢讀書比較有天份,點知上咗中學,都係得六,七十分.
亞女話除咗MATHS,有人攞過100分之外,其他科有80+就算好高分.如可以科科合格就算OK.
到底,中學的分數是否不能跟小學時相提並論?
   0    0    0    0

正常現象。小學既試卷通常都係機械式操練, 肯背肯讀就會高分。中學既試卷較著重學生既思考能力, 當然好難80-90分。

Of course!
But it also depends on the difficulty on
the exam papers.If the paper set by your son/daughter's teacher is too easy,i don't think you will happy about that.A more difficult exam papers can test the level of different children.Therefore,when studying in a secondary school,those who are smart can be seen more easily than in primary school.

小學及格分是60,中學是50,預科是40。可見要得80以上分數是越來越難!

看是什麼中學,,如果是band1英中,試題多數都很深,單是溫學校的課本及notes是不足夠的,所以80分以上是很高分的了。

數學都有機會,其他科目比較subjective,不容易拿高分。

原帖由 88muimui 於 08-12-15 20:13 發表
數學都有機會,其他科目比較subjective,不容易拿高分。

理科易D,文科較難。

阿仔次次都係啱啱好合格多dd,有時都會failed架,真係令人担心,至怕係唔合格要留級先慘,我見佢好努力咁讀書,佢又唔係唔明,但真係發揮唔到,真係好無奈。

可能答題技巧未掌握到,試下攞d測考卷幫佢分析下答錯的原因,教下佢點答。改正好重要。

原帖由 eeyore0511 於 08-12-15 22:35 發表
阿仔次次都係啱啱好合格多dd,有時都會failed架,真係令人担心,至怕係唔合格要留級先慘,我見佢好努力咁讀書,佢又唔係唔明,但真係發揮唔到,真係好無奈。 ...

簽名被屏蔽

原帖由 木馬 於 08-12-28 19:44 發表

aprilli, 你的case與我差不多, 我都好想知取8, 90分是否很難?! 我的小朋友小學時名列前茅, 現讀b1頭英中, 成績中游~ 佢d同學都有d取9x分,  我都知各人能力不同不可相提並論, 但我的小朋友在家悠閒又不多溫習, 不過 ...

中學讀書不可與少學比較,有人小學全級第一,去到中學也祇是中游份子。小學可靠小聰明及記性而取得好成績。但中學要好成績,便要深入理解,多作預習,尤其是band1頭的中學,考的往往比教的深,平時要多看課外知識,老師教你A,你要自己學定B。所以祇靠考試前溫習絕對不足夠。小兒也一樣,祇是考試前才有heart溫書,他的班主任曾對我說,他那一班與精英班最大分別就是讀書態度,精英班的學生好主動,她說做一樣,精英班的學生會主動做得深入一些,而小兒那班就祇會你叫做多少便做多少。

原帖由 Today123 於 08-12-29 14:11 發表

中學讀書不可與少學比較,有人小學全級第一,去到中學也祇是中游份子。小學可靠小聰明及記性而取得好成績。但中學要好成績,便要深入理解,多作預習,尤其是band1頭的中學,考的往往比教的深,平時要多看課外知識,老師教你A,你要自 ...

極之同意 Today123 所說,只是好多時知易行難。小朋友又唔明白,做每樣事都係唔叫唔做,每每臨急抱佛腳。

原帖由 judywan 於 08-12-29 14:19 發表

極之同意 Today123 所說,只是好多時知易行難。小朋友又唔明白,做每樣事都係唔叫唔做,每每臨急抱佛腳。

x2

原帖由 judywan 於 08-12-29 14:19 發表

唉!就是這樣。

x 3  

最煩是當你信任他,讓他自主時間分配時,他卻把所有時間花在玩電動、看電視、看漫畫上。

很快我會變成黑白天鵝了!

醒目開學勳章

x4

拖拖拉拉,又到會考啦!
點算?

原帖由 catnips 於 08-12-31 15:04 發表

x 3  

最煩是當你信任他,讓他自主時間分配時,他卻把所有時間花在玩電動、看電視、看漫畫上。

很快我會變成黑白天鵝了!

仔仔間學校都是40分合格. 合格應該唔難,但要keep住在精英班就要勤力.  雖然他很少看电視和打機,但好看小說,所以時間不夠用.如果在飯廳中就會出現温韾的家庭景像. 一入到他的房間就會變成暴力家庭,因為真是無法忍受一張好大的書枱,他可以做中文功課,但下面墊有英文,數學...其它科目.還有十幾廾本小說到處飛.d字仲差學幼稚園學生.
不過,佢話d學兄說出年就要開始勤力啦!
原來學兄的說服力比阿爸阿媽強!

我仔中一啦, 到而家d字都好難睇!  真係幼稚園的小朋友寫的字都靚過佢    張書枱d書又係疊在一起, 只餘下A3 size 的空位做功課

原帖由 xmanman 於 09-1-2 16:27 發表
我仔中一啦, 到而家d字都好難睇!  真係幼稚園的小朋友寫的字都靚過佢    張書枱d書又係疊在一起, 只餘下A3 size 的空位做功課

你仲有空位咪好囉,我個仔係無空位所以在其它書上做功課. 我好好心機給他10个file(大大隻字貼上科目名稱), 最後都是沒有用過.  所以d worksheet 大部份都是風琴!!

"所以d worksheet 大部份都是風琴!! "

我的兒子也是一樣.

兒子的桌子倒是挺整潔的,因為有賓姊姊收拾,而且他大部分的功課都在學校完成了。

他的書桌主要是課外書和模型!

原帖由 littleyan 於 09-1-2 17:31 發表

你仲有空位咪好囉,我個仔係無空位所以在其它書上做功課. 我好好心機給他10个file(大大隻字貼上科目名稱), 最後都是沒有用過.  ...

‹ 上一主題|下一主題