用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今天IN宣小,各位家長信心如何呀?
樓主: johnchow22
go

今天IN宣小,各位家長信心如何呀? [複製鏈接]

Aps, of course !

原帖由 goodmama2003 於 08-12-8 10:15 發表
知不知宣道一共有幾多人去考呵 ? 如果找宣道同德雅比, 邊間好的呵?

咁與九龍塘(KTS)又點揀呢?

原帖由 winnie-pooh 於 08-12-8 20:54 發表
Aps, of course !

aps, the path for secondary school is better. But you need to spend a lot of time in music for sure.

原帖由 acmother 於 08-12-8 22:12 發表
咁與九龍塘(KTS)又點揀呢?

原帖由 Bella123 於 08-12-10 22:32 發表
aps, the path for secondary school is better. But you need to spend a lot of time in music for sure.

以小女為例,沒有學琴的,不覺得有輸蝕。
在宣小不學樂器不會有壓力,只是有些可惜。

tamchiu8001
我個小朋友..又係入咗去一小時,都未出嚟,
佢話..老師真係好多問题!!

大家唔好太擔心...
宣道會係2009年1月20日內通知大家.

原帖由 FITTI 於 08-12-10 23:45 發表
tamchiu8001
我個小朋友..又係入咗去一小時,都未出嚟,
佢話..老師真係好多問题!!

我個個好快出來, 都唔洗半小時, 我諗因為佢唔出聲, 我個仔話我知佢心裏面答, 真係被佢激到我札札跳

我個女講老師用英文問佢鍾意食乜... 我個女答了...說還有其他問題... 不過佢講唔出比我聽問乜...可能唔識啩... 所以無理我 !!
由入禮堂排隊到佢in 完出黎, 全程約30-35分鍾.... 都差唔多喇.. 咁多小朋友.. 20-30分鐘都好合理... 試想想.. 班老師每日對住班小朋友, 1-2條問題便知道龍定鳳喇...故小朋友in 得短的家長不用擔心...  

原帖由 goodmama2003 於 08-12-11 13:30 發表

其實得果10-20分鐘面試, 根本看不到小朋友的實力去到邊.
我個人認為, 性格靜的小朋友, 反而對讀書有利, 起碼可以坐得住,  看書容易入腦.  但性格靜的小朋友又真是不利於面試.  

我們玩這個小一報私/直學校做back ...

我個囝都是說個外籍老師用英文問他喜歡食什麼, 還問你媽咪喜歡食什麼水果, 他答"papaya", 哈哈, 真搞笑, 而且仲問他很多問題, 他話我知,全部都識答. 全程由他上課室到落返禮堂, 約55分鐘. 我諗可能每批人數多與少的關係.

原帖由 minghei_mama 於 08-12-11 15:09 發表
我個女講老師用英文問佢鍾意食乜... 我個女答了...說還有其他問題... 不過佢講唔出比我聽問乜...可能唔識啩... 所以無理我 !!
由入禮堂排隊到佢in 完出黎, 全程約30-35分鍾.... 都差唔多喇.. 咁多小朋友.. 20-30分鐘 ...

Hi Goodmama,

不用擔心, 不要想太多, 時間會很快過的.希望你的女女入到一間心儀的小學.  Good Luck!
原帖由 goodmama2003 於 08-12-11 16:28 發表

我個女說女老師問她愛吃什麼食物, 女女答 " fish" , 又問愛什麼顏色, 女女答 " pink " 還有串字同看英文圖片,
老師讀英文, 要女女指出那個圖案,
我覺得要等到1月, 真是好鬼漫長.想死. ...

在宣小可以不學樂器的嗎?   是不是一定要學一種?

原帖由 kls12 於 08-12-10 23:24 發表

以小女為例,沒有學琴的,不覺得有輸蝕。
在宣小不學樂器不會有壓力,只是有些可惜。

原帖由 Venuscheng 於 08-12-11 10:50 發表

我個個好快出來, 都唔洗半小時, 我諗因為佢唔出聲, 我個仔話我知佢心裏面答, 真係被佢激到我札札跳

你唔好嬲..住先,你小朋友會唔會啲問题..識答晒,
所以先快出嚟咋,因我個小朋友都唔係叻!!

原帖由 acmother 於 08-12-11 17:37 發表
在宣小可以不學樂器的嗎?   是不是一定要學一種?

音樂其中25分是樂器分,有學就有分.
但P1應全都學吧,高班若不學樂器,不知怎樣拿這25分,但是可不學的.
小女讀宣小時沒有學琴,以宣小是極小數.學樂器時,看譜比人慢,拍子不準.但不覺有很大的問題,讓小朋友試試吧.
但以整體來說,有很多發揮機會,小女很喜歡宣小的.

原帖由 kls12 於 08-12-11 22:08 發表

音樂其中25分是樂器分,有學就有分.
但P1應全都學吧,高班若不學樂器,不知怎樣拿這25分,但是可不學的.
小女讀宣小時沒有學琴,以宣小是極小數.學樂器時,看譜比人慢,拍子不準.但不覺有很大的問題,讓小朋友試試吧.
但以 ...

二年級開始是可以以聲樂(即唱歌)來應考校內的音樂科考試。
‹ 上一主題|下一主題