用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 朗誦節差強人意的評判,出人意表的賽果
樓主: ElizabethLAI
go

朗誦節差強人意的評判,出人意表的賽果 [複製鏈接]

我遇到這樣的情況: 亞仔參加一年級普通話朗誦, 除第一名真的實至名歸外. 第二三名的普通話發音問題都非常嚴重. 評判話, 發音不準不要緊. 又話得到79及80分就表示表現不好. 結果, 發音非常準確, 聲情並MAU的亞仔, 因為沒有微笑, 只得79分. 拿到分紙, 見只得79分, 馬上就哭了. 那個評判見他哭, 還對他說: 對不起, 小伙子!

我覺得問題有三:
1. 朗誦的發音, 雖然不是唯一最重要的, 但總不成發音欠佳都可以得獎啊...
2. 舉行朗誦比賽, 都是為了讓小朋友多鍛鍊, 尤其是小一, 都是以拿經驗為主, 培養自信心為主. 亞仔讀國際學校, 中文水平一般, 但發音準確, 有感情. 肯出場參賽, 我本來已經得滿意. 但評判這樣LABEL小朋友, 79分就是表現不好. 對小朋友什麼好處都沒有, 更打擊他們再用功和再參加的動力. 如果目的是為趕客, 不想咁多人參加, 乾脆下年規定每校選幾個優秀的學生參加算了吧! 不要這樣拿小朋友的學習動機來作武器啊!
3. 作為評判, 打分應有理據. 看見小朋友哭, 就說對不起. 給人的感覺就是不專業. 孩子聽到也覺得很奇怪: 你說我不好, 我哭哭便好了, 下次最多練好D. 你竟對我說對不起, 是否給錯了分數呢? 小孩子感到更混亂, 更難受!!!

不過, 我最後都係同亞仔講. 他能出場參賽, 賽事用心練習, 媽媽對他感到很自豪. 畢竟, 他讀的是英文為主的學校, 每兩天才有一節普通話課, 也有勇氣面對這麼多人表演. 面對這樣的評判, 算我們倒霉吧!

宏媽:

你囝參加的是詩詞還是散文, 係12月2日那場嗎?

原帖由 宏媽 於 08-12-7 11:58 發表
我遇到這樣的情況: 亞仔參加一年級普通話朗誦, 除第一名真的實至名歸外. 第二三名的普通話發音問題都非常嚴重. 評判話, 發音不準不要緊. 又話得到79及80分就表示表現不好. 結果, 發音非常準確, 聲情並MAU的亞仔, 因 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

樓主仔仔最後答果句真係好正, 真係叻仔!

我仔仔p2, 由p1開始, 當我知道比賽流程/細節之後, 我就無諗過俾佢去, 或者係我太擔憂, 驚佢受一次挫折就打擊自信心, 不過更加質疑既係個制度.......所以都係算吧啦.

你是否講"普師會"個比賽..... 的確, 如果是以普通話項目來說, 普師會嗰個比賽好好多...
原帖由 ALAL 於 08-12-7 08:10 發表
A mum share with me : Her daughter joined PTH speech contest years ago. She felt the ajudicator is not fair to her girl, and also to other participants. She expressed her opinion to the association, o ...

"藝術"不嬲都好主觀性的,真係好睇評判口味和質素.比賽就係咁!有時係你估唔到的;校際只得1個評判,絕對會主觀D,不要太看重,媽咪都同囡囡講,總之7分努力,3分運氣,有時3分運氣亦會扭轉結果,總之盡力之為,自己做到最好便得,此終會有1個人欣賞你---就是"我".
講吓上次校際英詩,評判自己當眾亦說冠軍有個字讀錯左,即場糾正她,但她亦可拿冠軍,當然參賽者入面是有發音正確又有感情的,但奈何評判出來的結果是這樣,我們唯有尊重大會決定和賽果,這樣才能給小朋友一個正面的看法!
大家,繼續努力吧!

拿獎的同學 ???

我帶囡囡分別參加 (英) & (普通話) 朗誦, 沒有拿獎但滿意分數, 比賽只是想她大膽些.

英文朗誦得很開心, 好滿意評判的賽果和 comment + 鼓勵.

普通話方面就有些失望, 覺得評判好 '求其', 和我心目中得獎的人選差天共地, 雖然作為評判是很主觀的, 但無理由連發音不準都攞獎掛?! 那評判選出來的三甲只是得 '夠大聲', 我反而覺得有幾位同學的聲調清脆甜美, 咬字清楚才該攞獎, '大聲夾無準'的得獎, 我卻覺得好 '刺耳', 看見滿有信心的同學落空令我也嘆了一聲, 雖然唔關我事, 但我覺得這些比賽應該加多一兩個評判才對同學們公平.

我好明白家長對不合理賽果的失望與悲痛。 ( 我囡囡參加「幼兒藝術節」K3講故事比賽,囡囡表現明顯出眾,做足表情及氣氛,其他的無表情、超時一陪、戰戰競競…,當日即時公佈囡囡是Outstanding。我以為今次一定坐亞望冠,開心都黎唔切。
過三日網上公佈賽果,囡囡得優異,那些不起眼的、無表情的…合共五人得冠亞季軍。可能我EQ低,喊了兩日。
我致電當局查詢,副會長調查後,表示當日得獎者都是Outstanding。我的心碎了,人也倦了!又可以怎樣?再爭下去又怕被人以為我輸打贏要、不自量力!我雙眼仍紅腫,就似被人侮辱了智慧。最重要的是…我們應該怎樣教孩子朗誦及講故事!

my daughter is the first year to join solo verse speaking.
can any told me, will the judger say anything before they start? (e.g. you may start now.)
need to speak the children name and no.?
thanks!

Sandy Wu,

Was your daughter join the English Solo Verse Speaking on Nov. 24 morning session at Sheung Wan Civic Centre?

Honestly, I was quite shocked by the result on that session. I wouldn't say it was unfair, but the personal preference of the judicator plays the key part in the final result. For the same performance but with the different judicators, the result may vary quite a lot.

如果比賽好靠評判主觀想法都無乎。但係,朗誦及講故事表現應該有一個客觀準則,讓老師們可以知道如何train出一個出色的學生。呢個評判perfer有多d表情、另一個又like少d動作,最後又話聲調先重要…咁!叫人點train呢?
當然,參加者要尊重大會。張嘉儀得港姐冠軍後,比人話豬扒港姐,但至今佢依然係冠軍,不得異議!不過,朗誦應該係學術性,有標準的。

??? can anyone told me? thanks
原帖由 Abby媽 於 08-12-8 14:17 發表
my daughter is the first year to join solo verse speaking.
can any told me, will the judger say anything before they start? (e.g. you may start now.)
need to speak the children name and no.?
thanks! ...

原帖由 Abby媽 於 08-12-9 11:55 發表
??? can anyone told me? thanks

你小朋友要帶學生手冊及報名回條早15分鐘報到.
如果你小朋友是NO. 30之後, 你可以出去行下約45分鐘-1小時再回來, 你可以同佢去廁所OR 空地練1-2次.

出場前評判助手會叫NO.及小朋友個名.
你要最好就微笑行出去, 再望住評判, 佢通常就會"叮"一聲OR 點頭示意, 你就可以開始.

開始就是
鞠躬
報題目
報作者名.
讀完再
鞠躬

希望可以幫到你

我為仔女參加比賽, 只要佢地ENJOY學習的過程, 增值了, 努力去完成賽事,已很足夠.
我認為就算今次贏了下次都未必會贏, 如果只為了贏 比賽而參加, 贏了多次, 以後1次跌下來更慘, 有贏有輸才有進步空間.

如果講唔公平,好多野都是唔公平, 但朗誦比賽只有校際是認受性最高.

以前每場比賽都會登出評判的名字, 因為好多老師會按評判的口味去準備誦材, 後來取消了. 點解?自已想想吧!

但如果你認為你小朋友好有水準,真是想知評判要求決心要取獎, 你可以看下參賽果篇詩及你參賽場地之前有冇比賽進行, 你先聽一下評判要求再參賽, 會準備充足一點. 通常評判都是在同一場地評幾次.

其實得失並唔係咁重要, 最重要係參與俾小朋友爭取多啲經驗, 你哋都唔係因為諗住實得,先比小朋友參加比賽, 成個過程都係一個學習, 就算表演好好都無獎, 亦都係學習之一種. 每個人一生都有好多挫折和唔如意, 唔通我哋講一句唔公平, 係評判既問題, 就可以改變. 參加得呢啲比賽, 其實就應該預咗有呢啲情形發生, 我相信評判都有某些規定準則去評分,不過每個人就一定有唔同既喜愛. 當然唔同評判可能就有唔同既第一, 呢啲都係運氣決定, 學校考試其實都有講運氣.報名時你都應該知係得一個評判去計分, 咁當然係睇評判既喜愛. 你自己覺得某些小朋友表演好啲, 呢啲咪又係你自己既喜愛.

王國長老

小朋友參加任何比賽,
除左要有鬥心「贏」之外,
亦要學識如何承受得起「輸」,
呢個係學習階段,
如果家長都唔能夠平常心面對,
點可以引導孩子呢?

dear yinyin,

thanks a lot.
agree with u too.
hope my daughter can got a good and enjoy results.
thanks

原帖由 yinyin 於 08-12-9 12:23 發表

你小朋友要帶學生手冊及報名回條早15分鐘報到.
如果你小朋友是NO. 30之後, 你可以出去行下約45分鐘-1小時再回來, 你可以同佢去廁所OR 空地練1-2次.

出場前評判助手會叫NO.及小朋友個名.
你要最好就微笑行出去, 再 ...
‹ 上一主題|下一主題