用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問拿綜緩可唔可以申請直資中學, 唔需交學費....... ...
go

請問拿綜緩可唔可以申請直資中學, 唔需交學費....... [複製鏈接]

我知道係有書補津貼, 咁如申請直資, 又收, 咁學費
是可都有得免呢 ?
   0    0    0    0
好開心加入這個大家庭............

原帖由 beauty-wife 於 08-12-5 13:09 發表
是可都有得免呢 ?

你可以直接向直資學校申請學費減免。

我知道DBS & SPCC 都有得申請學費減免, 先考咗, 直資收咗先再申請學費減免囉!

但萬一申請唔批, 我點算?
個仔參觀完福建中學好中意,
但中一學費要 980, 之後每年都加,
學校係幾新, 環境都唔錯, 校風都ok,
係咪先考試呢? (不過都唔一定收)
好似係 band 1的

直資中學, 就唔知,直資小學有好多唔鍾意d家長申請, 我唔講邊間, 但政府一定要d直資預番學費, 比有需要家長申請.

原帖由 beauty-wife 於 08-12-10 15:35 發表
但萬一申請唔批, 我點算?
個仔參觀完福建中學好中意,
但中一學費要 980, 之後每年都加,
學校係幾新, 環境都唔錯, 校風都ok,
係咪先考試呢? (不過都唔一定收)
好似係 band 1的 ...

放心申請好了,转直资時其中一個條件就是要有減免机制,合资格就一定批。

事先聲明,我無歧視,反而欣賞你對兒子的付出....但你真的要想想..

報直資的家庭,大多是中產,預定可以負擔學費,小學揀直資就無咩問題,中學班後生仔已經嗜名牌的,我反而怕你的兒子在學校會較自卑呢??

係呀,其他同學去歐州旅行,自己就沒有,因我細個都試個這感受,不是味兒

請問你為什麼要拿綜緩?

.
原帖由 beauty-wife 於 08-12-5 13:09 發表
是可都有得免呢 ?

原帖由 ernestchow 於 08-12-10 23:47 發表
係呀,其他同學去歐州旅行,自己就沒有,因我細個都試個這感受,不是味兒

以SPCC為例,仲要招呼外地交流生住宿,非一般家庭做到,當然講就唔計較大細,都係不是味兒。

原帖由 ernestchow 於 08-12-10 23:47 發表

絶對同意, 我有個friend的小朋友(F1)也是讀直資學校, 她說學費ok (大約1千)但雜費(冇得資助)相當驚人, 每月額外支出都要多1千幾百, 她重話明年暑假學校要學生參加遊學團去英國(大約4-5萬), 初初佢覺得貴唔參加, 後來老師話全班都去, 只有朋友的女兒唔好, 唔係幾好, 我朋友唯有都俾阿女參加, 但佢就要死慳死抵儲$$, 因明年開學就要交學團費......朋友因此後悔俾阿女讀直資因負擔太重,,,,
所以如經濟唔太好, 不要輕易讀直資, 對自己同小朋友都有影響

講真句,福建又不是dbs & spcc等直資名校.

好的band 1津校多的是,真係唔值得押上兒子的自專心及母子情.

不要介懷自己窮呀,如果你keep住同兒子溝通,"窮"是會轉化發奮的原動力的,滙豐鄭大班當年都係住係深水埗板間房的,努力呀!!!

嗶.........估唔到咁多人留言比我. 好多謝你地. 我係單親(離了婚), 我得一個仔, 你地說得冇錯, 係會好辛苦, 遊學團我一定比唔起, 之後還要幫佢搵補習班, 真的太重負擔了.唉.......
佢今次呈分試: 中 68, 英 90, 數 84, 常 76
真係估唔到佢中文咁低分. 官塘可以選邊d中學, 又唔想太遠, 驚佢返學放學路程唔知有冇事, 所以想搵d近d好中學. 謝謝

re u:
本人為福建中學的親善大使,相信你若是於星期六或日參觀學校,應該會看到我們在站崗。
回覆問題:
本校增設獎助學金服務,詳情如下:
1.申請學生,若小六成績排名在全級的前20%之內,如獲取錄,將會獲得不少於25%的學費減免。
2.品學優異的學生若小六成績排名在全級的前10%之內,如獲取錄,將會獲得不少於50%的學費減免。
3.本校另設有「助學金」供有需要的學生申請。

若有任何疑問,可致電25781745詢問或加入MSN或傳送電郵至[email protected],相信會有專人於一星期內回覆 貴家長的問題。謝謝。

醒目開學勳章

你仔都中學!可以出來找份正職,供佢讀直資喇!

我現在未做緊正職, 一向都有工作, 因我同爸媽一齊住的, 不過搵好少錢.

醒目開學勳章

原帖由 beauty-wife 於 08-12-12 13:54 發表
我現在未做緊正職, 一向都有工作, 因我同爸媽一齊住的, 不過搵好少錢.

做梗野都可以拿綜援又幾好呀!

係低收入綜援, 有d c 奶係我公司做part time, 返足工都係4/5千蚊個月, 因佢地學歷最叻果個都係中三,  甘一個單親有個小朋友, 搵得唔多, +雙親年老無依(仔女養唔到) 都可以申請綜援/低收入綜援.
最可恥係d 人有老公有野做, 扮離婚, cheat綜援姐! 生活有困難人士應該接受政府支助.     

原帖由 穎穎媽咪 於 08-12-12 22:17 發表

原帖由 穎穎媽咪 於 08-12-12 22:17 發表

咪咁講啦,樓主會幫兒子搵學校,甚至連自己係單親媽咪都講埋出來,態度上不似是呃綜援的人,反而是不怕辛苦的好媽媽。

好多謝以上2位sister, 你地講得好啱.
我係申請低收入那種. 我離婚都好多年了,
你估真係咁易呃到綜綬. 我的收入係會扣
返係裡面. 我唔怕辛苦, 只有望個仔聽話, 唔好學壞, 冇爸爸教係差d, 放假只係對住2個老人家, 佢都好悶, 我係知道的.
‹ 上一主題|下一主題