用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 交留位費的請進
樓主: MandyLau13
go

交留位費的請進 [複製鏈接]

原帖由 s204oxox 於 08-12-7 22:01 發表
what time u went. I left nearly half past twelve, cos after the registration BB and me just chasing each other in the big playground. haha, may be u will notice me cos my BB wore a beep beep shoe..... ...

我好似大約十一點半搞掂晒 D 手續架呢
跟住就見到 D 小朋友放畫畫 LU
HA 可能我掛住睇 D 小朋友放畫畫所以無留意到其他野添

唔緊要 第二次註冊O固陣再留意吓先 (但到時唔知你呀B 會唔會再著返呢對鞋呢 )

K1 am class
註冊後門口有人派保姆車咭片, 亦帶孩子上(百利)車試坐, 印象幾好, 留了電話聯絡, 有冇家長知百利(九龍灣線)好嗎?

sure  beep beep shoes hahaha  ,  cheers

原帖由 michellebaby 於 08-12-7 22:22 發表

我好似大約十一點半搞掂晒 D 手續架呢
跟住就見到 D 小朋友放畫畫 LU
HA 可能我掛住睇 D 小朋友放畫畫所以無留意到其他野添

唔緊要 第二次註冊O固陣再留意吓先 (但到時唔知你呀B 會唔會再著返呢對鞋呢   ...

o..   anyone will take the TKO route???

原帖由 s204oxox 於 08-12-8 11:59 發表
o..   anyone will take the TKO route???

My son will take it ar.

For TKO, prefer Mrs. Cheng or Uncle Leung ar?

原帖由 MandyLau13 於 08-12-8 12:52 發表

My son will take it ar.

原帖由 dora611 於 08-12-8 13:08 發表
For TKO, prefer Mrs. Cheng or Uncle Leung ar?

I have no idea.  Have you call them?

回覆 # 的文章

I live in TKO as well. I saw somewhere in BK that uncle leung is okay. So, I will call later to see if their route from my estate to Munsang this year is short. BTW, for those mummy who live in TKO and registered for your kids, may i know which estate you live?? I live in Park Central.

原帖由 priscilla0705 於 08-12-8 13:27 發表
I live in TKO as well. I saw somewhere in BK that uncle leung is okay. So, I will call later to see if their route from my estate to Munsang this year is short. BTW, for those mummy who live in TKO an ...

Oscar By The Sea.

考幼稚園之前我聽左個TALK,講者係耀中幼稚園校長,佢講小朋友好容易調較生理時鐘,以她經驗反而好多小朋友返上午,坐完校車,到食茶點大約10點幾好多小朋友唔係係度食野,係度鐘眼訓 喎,佢話返下午既小朋友反而精神奕奕 ,無鍾眼訓既問題,SO 有佢既根據,我再無堅持讀上午班..ANYWAY, 我都希望你如願以償。

原帖由 michellebaby 於 08-12-7 20:52 發表

我都知 K3 係全部讀下午班呢
但 K2 全部讀上午班
咁如果 K1 讀下午班 小朋友習慣了 適應了但之後過一個假期又轉上午班 跟住又再習慣過 過一個假期後 又再轉返下午班的話

咁我就希望小朋友 可以 K1 同 K2 都讀上 ...

x 2

原帖由 MandyLau13 於 08-12-8 13:31 發表

Oscar By The Sea.

亞囝都係 K1 PM
住係Oscar by the sea
Oscar by the sea最小有3個小朋友可以一齊返學喇, 真開心...
吾知見過你地未呢? 現在有無讀Pre-school? 亞囝讀緊德寶AM.

我搵過梁叔, 鄭太....喇.....
係網上都有人講過梁叔好, 而他有幾架車行將軍澳, 所以話不會走好多個屋園, 頭站與尾站都係相差15分鐘, 而Oscar by the sea大約12點上車, 返到學校約12:45. 都幾好, 但他的車是12人校巴, 無安全帶, 我個人不太喜歡.

而鄭太就係24位白色旅遊校巴, 有安全帶, 車新D都幾好, 但驚若人太多, 保母會難照顧小朋友(因車程都有一段路), 而上車時間話要約11:45..., 我就吾想咁早出門.

我都有想亞囝讀上午班, 時間好用D, 返下午班最大問題係午餐要11點就食, 咁幾點起身? 幾點吃早餐好呢?
但返上午班要7點起身, 晚上最遲都要8點就睡?! 所以都係照學校安排喇.

德寶AM. x 2  ;  寶盈

btw,  無安全帶  no way

原帖由 LoLoLoLo 於 08-12-9 00:56 發表
亞囝都係 K1 PM
Oscar by the sea最小有3個小朋友可以一齊返學喇, 真開心...
吾知見過你地未呢? 現在有無讀Pre-school? 亞囝讀緊德寶AM.

係網上都有人講過梁叔 ...

原帖由 LoLoLoLo 於 08-12-9 00:56 發表
亞囝都係 K1 PM

如果真係坐佢地的校車, 最遲要幾時通知梁叔/鄭太呢?
其實,我都好擔心小朋友自己坐校車,有安全帶就最好啦,同埋大車都好似安全D,有咩交通意外都無咁傷掛.

係呢,你入民生就咪都會比佢讀埋小學?
我個囝插K2呀返上午班,應該都唔可以一齊坐車囉.

亞囝都係 K1 PM

TKO 好多人住呢
可以搵到一班bb 媽媽住附近o既 好開心啊

我都想呀
ha 有冇  bb 媽媽係住北區 ?
o黎緊會搭溫太條保母車線架 ?

my planning is straight thur lor.

Then ur kid act as, big brother / sister to take care others;

原帖由 MandyLau13 於 08-12-9 10:09 發表

其實,我都好擔心小朋友自己坐校車,有安全帶就最好啦,同埋大車都好似安全D,有咩交通意外都無咁傷掛.

我個囝插K2呀返上午班,應該都唔可以 ...

原帖由 connieandsimon 於 08-12-8 14:17 發表
考幼稚園之前我聽左個TALK,講者係耀中幼稚園校長,佢講小朋友好容易調較生理時鐘,以她經驗反而好多小朋友返上午,坐完校車,到食茶點大約10點幾好多小朋友唔係係度食野,係度鐘眼訓 喎,佢話返下午既小朋友反而精神 ...

THANKS, 誠你貴言呢 ^^ 可以如願以償就好啦~

MandyLau13,
你亞囝返K2, 咁就少了隻腳一齊等車law...

還未決定會否讀埋小學, 雖然我報民生主要係有一條龍,
但其實都係買個保險, 起碼上到小學機會大, 有間不錯的小學做backup, 吾駛到小一時又要驚interview, 搵學校.....好大壓力....
但到時我都會報下D私校, 好似優才,播道, 真道...係TKO都算好學校.

我已留了名及電話比梁叔及鄭太, 我估咁上下佢地會搵我. 而今日我搵梁叔, 現他們接下午班的上車時間為11:50到Oscar by the sea, 明天我會去看看.
都要成個鐘車程....真頭痕....

有無媽媽會駕車返放學? 其實我有諗過, 但好似好費時 (對我黎過), 一去一回, 吾夠2個鐘, 又要一去一回....你地點睇?

原帖由 MandyLau13 於 08-12-9 10:09 發表

我個囝插K2呀返上午班,應該都唔可以 ...

原帖由 LoLoLoLo 於 08-12-10 00:02 發表
MandyLau13,
你亞囝返K2, 咁就少了隻腳一齊等車law...

還未決定會否讀埋小學, 雖然我報民生主要係有一條龍,
但其實都係買個保險, 起碼上到小學機會大, 有間不錯的小學做backup, 吾駛到小一時又要驚interview, 搵學 ...

我同你諗的野都差唔多喎.:;pppp: 都係會試考下果3間比較出名d的小學, 到時唔得都起碼有返間(民生)唔太差的讀上去.
我係在職mama, 所以係送唔到小朋友返學.  唔知見過你未呢? 我地住5座架.  平日晚上又時都會去會所陪阿囝打籃球.

原帖由 s204oxox 於 08-12-9 12:00 發表
my planning is straight thur lor.

Then ur kid act as, big brother / sister to take care others;

no problem la.:;pppp: :;pppp: :;pppp:
‹ 上一主題|下一主題