用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 出名的幼稚園是不是較容易考直資或私校小學 ? ...
go

出名的幼稚園是不是較容易考直資或私校小學 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

亞仔年尾出世,
現在讀緊屋村幼稚園K1,
已有九龍塘出名幼稚園收他出年重讀K1,
我還在考慮緊應該繼續俾佢在屋村幼稚園讀上去,
還是出九龍塘重讀K1 ?

其實幼稚園對考直資或私校小學影響大不大 ?
是不是出名的幼稚園考到直資或私校小學的比例很高 ?
大家有何意見 ?
   0    0    0    0

其實收唔收好睇個小朋友的表現,不過如果係年尾出世的小朋友(細仔)就無咁好,因為好多學校鐘意收大仔大女,至於幼稚園如果你想一條龍就當然讀返佢地幼稚園咁入小學機會就會大D,如果唔係我個人覺得咩幼稚園無咩所謂,我個女都係普通幼稚園,不過已經有5間學校收左,但係如果你個仔係細仔咁不如比佢讀多一年K1,但你個間九龍堂幼稚園係邊間先?(因為唔係响九龍堂就一定係"名"幼稚園),我曾經同某間學校的校長問過,係米讀出名D幼稚園會好D,佢答唔係,佢地收生主要睇小朋友表現(如果參加過比賽,拎過獎好過讀名幼稚園),點解鍾意大仔大女,因為通常佢地表現會鎮定D.

原帖由 qoo_pooh 於 08-12-3 09:04 發表
亞仔年尾出世,

是不是出名的幼稚園考 ...

我都唔覺得名幼稚園一定考得好學校, 但有一d九龍塘幼稚園英文及其他科的程度好多時比屋村高, 去考一d要考英文及學術的小學時就有優勢, 不過都要睇小朋友考時定唔定, 所以除了學校外, 家長都要俾多d機會小朋友與陌生人相處, 去考時才不會驚.  我個年尾出生的仔就係唔怕人, 所以都有5間學校收, 但spccps因為細仔唔收. 所以你個仔係年尾出生, 你都可以考慮為他轉校, 不過個間九龍塘幼稚園係那間--kv or sc?

原帖由 qoo_pooh 於 08-12-3 09:04 發表
亞仔年尾出世,

是不是出名的幼稚園考 ...

我個都係細女,spcc都係唔收

原帖由 lemonred 於 08-12-3 09:48 發表
我都唔覺得名幼稚園一定考得好學校, 但有一d九龍塘幼稚園英文及其他科的程度好多時比屋村高, 去考一d要考英文及學術的小學時就有優勢, 不過都要睇小朋友考時定唔定, 所以除了學校外, 家長都要俾多d機會小朋友與陌生 ...

醒目開學勳章

我一直主張"令細仔變大仔", 再加上已經有心水幼稚園收佢, 我覺得應該俾佢轉校.

至於名幼稚園係咪容易d考小學, 我覺得都有咁o既情況. 點解名幼稚園有"名", 就係因為佢o既學生派小學派得好. 如果學校要keep住好o既入學成績, 佢地要做好多相應o既配合, 例如有好o既三語環境, 早d開始學術訓練, 提供小一入學面試o既資料同訓練 etc.... 經過長時間訓練o既小朋友, 就算小學校長唔理佢讀乜o野學校, 見到個well train o既小朋友表現咁好, 點會唔收呢!

其實呢d唔一定學校先做得到, 家長自己做都得, 問題係你有冇時間, 經驗同資源去做到佢地咁有系統o羅! 當我大仔k2 o既時候先發覺有咁o既現象, 而當時我個細仔讀緊n1, 所以就試試幫個細仔考九龍塘d幼稚園, 有一間收o左, 但因為我度來度去都搞唔掂兩個仔上下課時間地點不一o既問題, 再加上依家間學校o既老師又好到不得了, 所以最後都冇轉, 唯有自己做多d功夫啦!

繼續俾佢在屋村幼稚園讀上去, don't let the kid adapt the new enviroment again

我會揀九龍塘學校 (但都要睇你自己點諗)
因我小朋友都係九龍塘讀書,
請問邊間收咗你囝囝?
如果真係名校都可以諗吓...但要睇吓邊間,
請問你囝囝讀書叻唔叻,如果叻就一定要轉啦,
可以比多啲發展佢!!

原帖由 BBR 於 08-12-3 09:29 發表
其實收唔收好睇個小朋友的表現,不過如果係年尾出世的小朋友(細仔)就無咁好,因為好多學校鐘意收大仔大女,至於幼稚園如果你想一條龍就當然讀返佢地幼稚園咁入小學機會就會大D,如果唔係我個人覺得咩幼稚園無咩所謂,我個 ...

BBR,

check pm, please.
唔該哂.

wpbdhhh

醒目開學勳章

多謝各位的意見

如果亞仔出年重讀會讀SC,
所以諗緊學校名其實重唔重要

你地小朋友好叻呀 ~~
有咁多學校收
可唔可以分享一下
你地俾什麼課外活動小朋友參加 ?
同埋小朋友咁細個,
有什麼比賽可以俾佢地參加 ?

考小學,
除左 train小朋友唔怕陌生人外,
還有什麼要留意嗎 ?

If I were you, for sure I will let my son have a trial, why not? at the beginning why you apply that kinder for him, of course you think of letting him to study there la, so if now being admitted, why not?

我個女係11月出生, 仲要係眼大大, 成個公仔甘, 我有考d較為出名小學, 好多因為係細女唔收, even 出來話個女表現好好, 最後都係比了個waiting list.

但其中一間我幾個朋友係裡面讀, 話明12月30日細女都收, 完全睇表現, 答中問題, 今年有個朋友大女去考, 出來同亞爸好清楚甘講, 5條問題只答arm3條, 其中兩條唔識, 跟著第一round rejected. 我個女就過完1round又1round, 正選, 好順入埋. 我d朋友真係無講大話, 學校完全不理會.

而我個女係每日要佢讀十幾本中英文書, 讀完再問番內容,   先至準訓教, 我覺得學校連幼稚園係邊間都無睇, "英B莫問出處".

你小朋友喜歡看書,interview有沒有優勢,最後讀邊間小學?
原帖由 catcatmom 於 08-12-4 11:53 發表
我個女係11月出生, 仲要係眼大大, 成個公仔甘, 我有考d較為出名小學, 好多因為係細女唔收, even 出來話個女表現好好, 最後都係比了個waiting list.

但其中一間我幾個朋友係裡面讀, 話明12月30日細女都收, 完全睇表 ...

睇你點睇啦~~ 有d名氣幼稚園會好努力咁"谷"自己d小朋友. 相對嚟講, 考小學既時候都會比較有優勢.

但當然要配合自己個小朋友會唔會"虛不受補"了.

未讀小一, 一間收左, 一間waiting list, 一個reject, 一個未in. 我個女唔鍾睇中文書, 係我迫佢, 英文就自動先覺. 有d學校interview要博故事, 上到小學鍾意既小朋友成績都有優勢.
收左果間有2千幾人考.

原帖由 yinyin 於 08-12-4 15:54 發表
你小朋友喜歡看書,interview有沒有優勢,最後讀邊間小學?

catcatmom,

你個囡好叻呀, 請問邊間收咗佢呀?

宜家D小朋友係唔鐘意睇中文書,我個女都係,佢睇親書只會睇英文,因為英文字易D識,所以我迫佢一日一本中文,就係因為咁,佢中文好左好多,英文根本就唔駛點理,其實英文就真係好易,但中文就難教好多,好多時要解釋返比佢地聽真有D頭痛,好似今日同佢讀國王的新衣,我就要解釋"暗自思量","異口同聲","恍然大悟"比佢聽,要佢記住跟住重要作句子。
我都in左8間,5間收左,1間reject,2間等消息。睇得書多係有好大幫助。

原帖由 catcatmom 於 08-12-4 16:17 發表
未讀小一, 一間收左, 一間waiting list, 一個reject, 一個未in. 我個女唔鍾睇中文書, 係我迫佢, 英文就自動先覺. 有d學校interview要博故事, 上到小學鍾意既小朋友成績都有優勢.
收左果間有2千幾人考.

...

收左個間係咪SPCC﹖

原帖由 catcatmom 於 08-12-4 16:17 發表
收左果間有2千幾人考.

...

AMOM

thks!
spcc, 男but/女but, 這些真係高不可攀既傳統名校, 聽聞以上幾間, 細仔細女都係幾乎絕緣, 有人事就唔知啦!

我個女考入去果間係九龍區既一間普通直資(你地估到啦!) 千幾蚊學費, 不過真係多人考, 可能學費平, 有無理, d人都去考左先, 所以多人報名同去考.

我post出來, 唔係想show off, //英b不問出處//, 係形容此校收生只睇能力, d細仔細女一樣有學校欣賞.   

而 bk post 裡面都有部份人考到此校而唔去登記, 不過想報料給大家, 佢真係一間唔理小朋友係細仔大仔,總知, 通過考試就收, 所以有屋村幼稚園小朋友有機會順利過關.  有時九龍塘操得好fit既學校, 都唔一定考到.

返而有些直資or私校, 就好睇係邊間幼稚園, 留意到有一間直資, 考到既小朋友的幼稚園來自:  st cxt, standfxx, x之園, 樂x........
每間學校收生culture唔同. 如果有能力既當然讀d出名幼稚園. 買個安心.津校knock door 絕對有著so.  

原帖由 Sevendwarfs 於 08-12-4 16:44 發表
收左個間係咪SPCC﹖

原帖由 catcatmom 於 08-12-4 08:38 PM 發表
AMOM

thks!
spcc, 男but/女but, 這些真係高不可攀既傳統名校, 聽聞以上幾間, 細仔細女都係幾乎絕緣, 有人事就唔知啦!

我個女考入去果間係九龍區既一間普通直資(你地估到啦!) 千幾蚊學費, 不過真係多人考, 可能學費平, 有無理, d人都去考左先, 所以多人報名同去考.

我post出來, 唔係想show off, //英b不問出處//, 係形容此校收生只睇能力, d細仔細女一樣有學校欣賞.   

而 bk post 裡面都有部份人考到此校而唔去登記, 不過想報料給大家, 佢真係一間唔理小朋友係細仔大仔,總知, 通過考試就收, 所以有屋村幼稚園小朋友有機會順利過關.  有時九龍塘操得好fit既學校, 都唔一定考到.

返而有些直資or私校, 就好睇係邊間幼稚園, 留意到有一間直資, 考到既小朋友的幼稚園來自:  st cxt, standfxx, x之園, 樂x........
每間學校收生culture唔同. 如果有能力既當然讀d出名幼稚園. 買個安心.津校knock door 絕對有著so.

請問可唔可以講係邊間直資呀?唔方便嘅話,麻煩你PM我。Thanks!

我都想知, 請PM埋比我, THANKS!
‹ 上一主題|下一主題