用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真 / 德貞 / 聖三一 / 培道,你會點選? ...
go

崇真 / 德貞 / 聖三一 / 培道,你會點選?

以上各學,你評價如何!你會選那一間?Thanks a lot.

德貞收左我個小朋友,不過我無交留位費$1000大元

原帖由 chfong 於 08-12-1 22:09 發表
以上各學,你評價如何!你會選那一間?Thanks a lot.
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

咁即係好定唔好??
原帖由 corliss_yu 於 08-12-2 09:03 發表
如果係我,首選崇真。
其他差不多,視乎住邊區。

我揀聖三一,一來九龍城升中校網好,二來佢轉左英文小學,應該有優勢~

I will pick 培道 because they have very good teachers ( nice and caring ) in place.  Not saying that the rest 3 are not good but just I don't know about these 3 schools.

Hope this help

Thank you.

祟小和德貞在深水埗區同類私校中派位不是太出色,祟中更
不值一提。如其這樣不如讀41網私校,起碼入津英中機會
大些。

原帖由 穎穎媽咪 於 08-12-3 23:18 發表

點先算出色?
全級80人,有50人去到英中都唔好?
兩間都派返好多深水步英中,如唔喜歡深水步區中學冇計!

仲有自行可考, 唔一定要深水步中學既。
而基崇既校長係之前沙崇既校長黎架, 佢地係新校, "莫欺少年窮", 某些家長又唔需要用到"不值一提"既字眼囉
我個人都鐘意崇小, 不過其他學校我唔識。但崇小
09-10開始行小班, 全校有28個外籍英文老師+38個地道普通話老師, 十分注重靈育, 宗教氣氛濃厚。可以去佢地個forum問其他家長。

德貞都係英小, 中文科用普通話教.  寶血會D學校十分注重德育, 所以小朋友D品德唔錯.  中學都好多去到上智英文書院 (都是姊妹學校, 同是寶血會), 萬一小朋友第日英文都係學得唔好起碼都有間德貞中學, D修女都管教得很嚴, 小朋友起碼都唔會學壞先啦.  讀書有時都要講吓書緣.  這校第日有兩個選擇我覺得唔錯.  不過如果你個係仔就唔好想, 因為兩間中學都係女校.
Trevor Mama

點先算出色?

穎穎媽咪,

還有德貞小學一事討教, 方便PM你嗎?

點先算出色?

同區禮賢和聖芳濟派位好得多,另外女生可選德雅。

穎穎媽咪:-

請收PM, 麻煩晒!

原帖由 穎穎媽咪 於 08-12-4 22:47 發表

唔好咁講,有關我女學校既資料有幫到手既一定提供,其他學校我唔知實質數據我唔敢亂講,有時聽埋亂報料冇用架!唔真正係個到讀知得幾多,我唔敢講我囡校係好好,但好多野自己用眼睇過,冇十成都有八成!有乜出聲呀!仲有深 ...
校我唔知實質數據我唔敢亂講,有時聽埋亂報料冇用架!,

It is OK.  I can learn more about difference school.
原帖由 穎穎媽咪 於 08-12-4 22:54 發表

我也知禮賢和聖芳濟係一所非常好既學校,
可列名07至08年以上該校全級人數及派去各校人數嗎?我都想知比起以上兩間名校我囡果間有幾差!?
我都想參考下!謝謝

唔好意思9唔搭8離晒題tim,樓主係問崇真 / 德貞 / 聖三一 / ...

你不需太燥喎,我沒有說你個女間學校唔好,我只是覺得還掂要交學費,從消費者角度來看當然先選取派位最好那些學
校,再次選那些較易入也不遲 (況且德貞全年都招生),至
於我所說聖芳濟和禮賢,其派位結果學校網頁是有提供的,
反而在德貞網頁是找不到派位結果(可能要有密碼進入),這
點可能勞煩你 POST出來給家長參考。
另上智如果放第二位等電腦抽籤是沒可能抽到的,可能你認識那個學生在自行階段有考上智,而上智在自行這階已收了她,由於自行和抽籤都同一日才知道,所以你有這個誤解吧!

原帖由 穎穎媽咪 於 08-12-4 22:54 發表

我也知禮賢和聖芳濟係一所非常好既學校,
可列名07至08年以上該校全級人數及派去各校人數嗎?我都想知比起以上兩間名校我囡果間有幾差!?
我都想參考下!謝謝

唔好意思9唔搭8離晒題tim,樓主係問崇真 / 德貞 / 聖三一 / ...

討論得很激烈,各人也有道理,禮賢及聖方濟事實派位不錯,至於如果小朋友係女仔,德貞多數入上智,我識有個朋友個女亦是派去上智.
至於祟小,我有聽講座,學校著重營造兩文三語的環境.
間間學校都有優點(尤其是私校講供求),一般唔會太差,視乎你的小朋友的性格,或者父母的要求.

醒目開學勳章

原帖由 KOKOMAN 於 08-12-6 15:57 發表
你不需太燥喎,我沒有說你個女間學校唔好,我只是覺得還掂要交學費,從消費者角度來看當然先選取派位最好那些學
校,再次選那些較易入也不遲 (況且德貞全年都招生),至
於我所說聖芳濟和禮賢,其派位結果學校網頁是有提供的,
反而 ...

冇野冇可能,實情如此!
自行有放咁普通唔洗拿來講啦!
不及你對崇真燥

都係自己衰睇唔過有人成日唱衰崇真,唔止呢個post,自己小朋友又唔係到讀,怪自己多事,邊間學校
冇壞小朋友呀!讀得到邊間都一樣!
咁多年都忍手唔係教育呢邊搭咀!
以後都係睇笑下算喇!

我會揀崇真.