用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人放棄培僑P.1?
樓主: happyrain
go

有無人放棄培僑P.1? [複製鏈接]

原帖由 nn2003 於 08-12-1 21:25 發表
happyrain

因我的是囡囡, 所以才擔心, 如有更好被其他私小取錄, 我可能會放棄, good luck!

唔好意思, 我想問點解是囡囡會擔心??

billysim

因囡囡較文靜, 怕她不習慣太活動教學.

Actually, mine is a girl. I choose Pui Kiu before I don't want her to be too quiet.
原帖由 nn2003 於 08-12-2 10:45 發表
billysim

因囡囡較文靜, 怕她不習慣太活動教學.

醒目開學勳章

原帖由 happyrain 於 08-12-2 10:51 發表
Actually, mine is a girl. I choose Pui Kiu before I don't want her to be too quiet.

小朋友的適應力很強,所以不用太擔心,我囝囝之前很怕羞,出街都不肯主動跟人打招呼,但現在變得積極和主動,遇到熟人都會主動打招呼,也會跟人攀談,應對很得體,街坊都覺得他變了.還會主動跟我討論一些日常發生的事情,例如他看到新聞知道泰國的事情,也會問我怎樣可以幫那裡的香港人快點回家.

i did pay 留位費 for the schools, but finally i didnot choose those school (chose government susidary school)....

however i still have choices finally...

so just pay all other school's 留位費, and you have more choices for your kids

Hi,

咁多位媽咪我都同阿囡報咗培僑, 希望日後大家多啲交流呀
Ah B

醒目開學勳章

但如果你揀o左直資, 簽哂名, 就算官津收叫你去註冊, 上到教育局都可能會cancel你個名o個喎! 你有冇打去問過呀?

同埋, 如果可以o既話, 盡量唔好hold 咁多個位同埋盡早通知學校, 等其他人可以早d有offer! Thanks!!!!

原帖由 avbee 於 08-12-2 14:58 發表
i did pay 留位費 for the schools, but finally i didnot choose those school (chose government susidary school)....

however i still have choices finally...

so just pay all other school's 留位費, and y ...

I also given up the place of Pui Kiu because I have another better choice for my girl.

O下? 唔好o瓜! 唔要d位放返出黎啦!

原帖由 avbee 於 08-12-2 14:58 發表

so just pay all other school's 留位費, and y ...

HI,  
我亞囡也入左培僑, 但沒有想過會放棄,因為我們只心儀培僑, 也只有報考此校, 好彩收左...
如果此校不是妳最心儀, 便不要勉強... 不然讀下去也不會開心... 亞囡現在很期待開學的一天...我也是

培僑一直都是我們心儀的學校,小兒很幸運被取錄。
其實世界上沒有“最好”的學校,正如上面的朋友所說,有人因為孩子性格較文靜, 怕她不習慣太活動教學而不選培僑,另一位家長卻不想孩子太文靜而選擇培僑,到底誰對誰錯?我相信兩位家長都作出正確的選擇,其實試問還有誰比你更了解你孩子的性格,強項和弱點?還有誰比你自己更清楚孩子適合怎樣的教育模式。

從孩子的角度出發,相信自己的直覺,你必定可為孩子選出合適的學校.你不想有一天,你的子女質問你為什麼要為他選一間根本不適合他的學校時,你的回答會是:

“我見BK度都好多人話會放棄個間丫嗎,咪同你報左弟二間囉..."

新界區既直資學校唔多, 加上培僑又真係唔錯, 資源GOOD, 校舍GOOD, 校長既理念都VERY GOOD, 廿年後的小孩, 唔應該同我地呢代咁, 不停抄寫背默, 仲有一條龍唔理煩升中問題, 不過佢都有一個唔好處, 就係升中後未必能接受香港式的教育, 因為12年來都活動慣, 要有出國或回內地讀大學的理念先好考慮!!!!

基實現時通識教育,是要求將來的學生仔要靈活,不可再一味靠死背誦, 我認為培僑的概念跟將來大學收生走勢很接近, 所以我才放棄資助學位而報讀培僑~所以我認為不用太擔心

之前都有睇過報章嘅報導,話活動教學對3-3-4嘅學制銜接會俾現時傅統為佳,因為過往'死讀書'已經過時, 所以我想培僑應會是個不錯嘅選擇.

原帖由 mamapapaca 於 08-12-5 14:46 發表
基實現時通識教育,是要求將來的學生仔要靈活,不可再一味靠死背誦, 我認為培僑的概念跟將來大學收生走勢很接近, 所以我才放棄資助學位而報讀培僑~所以我認為不用太擔心 ...

agree!!!
HK D教育成日都變早幾年都無諗過會無左會考, 而家又取消母語教學所以我都覺得唔需要太擔心.

我女雅桓都入了培僑 , 明年大家就做同學啦!

原帖由 deedeegogo 於 08-12-9 10:07 發表
我女雅桓都入了培僑 , 明年大家就做同學啦!

係呀~~  太好啦..她們可以12年同學
明年在家長會見......

是否指沙田的直接資助一條龍中小學培僑書院? 同小西灣培僑小學有咩唔同?

PK is a good school. I like their way of teaching--creative but not as loose as international school. Although I did not apply it even I lived in Shatin area, I really like this school. I did not apply this school because I want my girl to enter a girl school instead.

培僑小學好唔好?是不是中學會直升培僑中學? 但培僑中學是不是才一般?
‹ 上一主題|下一主題