用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日有無小朋友去聖心interview?
樓主: BBR
go

今日有無小朋友去聖心interview? [複製鏈接]

環境一流, 個教堂靚到我唔拾得走....

但多數會揀gh / sc

原帖由 BBR 於 08-12-1 15:23 發表
check pm
你點呀?鍾唔鍾意間學校?

米跟我吓
St.Clare's你都留左位?

原帖由 meowross 於 08-12-1 16:19 發表
環境一流, 個教堂靚到我唔拾得走....

但多數會揀gh / sc

BBR

可唔可以PM埋啲消息俾我呀?我都係揀GH and SC,我怕GH太多功課,SC就好在英小,因我大仔係讀英小,我諗教功課時會方便啲,但我住九龍,如返SC要搬屋,所以都要考慮清楚。

原帖由 BBR 於 08-12-1 14:22 發表
其實學校無話排唔排名,係你自己心目中鍾意邊間,覺得邊間適合自己小朋友多D,你自己要求學校的程度去到邊等等....,好似我之前鍾意德望,但經過同好多家長私下的討論(唔敢公開 ,因為通常一講邊間有咩問題就會比 ...

其實最緊要係你地要求D咩學校,人人的要求唔同,只要你覺得間學校合你要求米得law

http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_basic.htm&school_id=591
教學語言 : 英文(中文科除外)

聖心上午的確「不是」英小。如果有機會望吓張書單你便會更明白。數學亦是用中文教的,只是英文教深一年,即p.1 用 p.2 書 (同 st. mary's 模式相同)。

不知小學概覽爲何這編寫,當年我也有這個誤會,後來攪清楚便更易取決。

津貼 + 女校 +「英小」,應只有 marymount n maryknoll,英得很,連 circulars 也是。

St.Clare's 因為個女出年P1全日,所以我叫老公留位個日問老師D課本邊樣係英文教,數同英都係,常識就4年班開始一半中一半英.老師咁答,唔知係米.
聖心就一路都知佢係中文小學,因為朋友個女讀緊話左比我聽

小學概覽係寫聖心中文教學.
我諗你誤會左.我地剛講緊SC (St.Clare's)

原帖由 VeryHappyMum 於 08-12-1 23:30 發表
聖心上午的確「不是」英小。如果有機會望吓張書單你便會更明白。數學亦是用中文教的,只是英文教深一年,即p.1 用 p.2 書 (同 st. mary's 模式相同)。

不知小學概覽爲何這編寫,當年我也有這個誤會,後來攪清楚便更易取決。 ...

Oh, 太眼瞓,攪亂檔添,唔好意思 zzzzzzzzzz

,你個女讀聖心?

原帖由 VeryHappyMum 於 08-12-1 23:46 發表
Oh, 太眼瞓,攪亂檔添,唔好意思 zzzzzzzzzz

對 !

我幅畫係咪好熟面口?你上星期應該見過。

你一講我就記起

原帖由 VeryHappyMum 於 08-12-2 00:23 發表
對 !

BBR,

Please check PM.  Thanks!

請問good hope係邊間??

原帖由 BBR 於 08-12-1 14:22 發表
其實學校無話排唔排名,係你自己心目中鍾意邊間,覺得邊間適合自己小朋友多D,你自己要求學校的程度去到邊等等....,好似我之前鍾意德望,但經過同好多家長私下的討論(唔敢公開 ,因為通常一講邊間有咩問題就會比 ...
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

德望

原帖由 sanlocama 於 08-12-2 10:31 發表
請問good hope係邊間??

thank!
依家係唔係英文小學??
好不好???
原帖由 BBR 於 08-12-2 10:50 發表
德望
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

HI, Very happy mum,

之前我都有睇你地講 SC (PM), 當日我女女都有去IN SC (AM), 我一去到見到幅畫, 就諗起你啦, 因為幅畫好 colorful,好易認。

我都係報 SC (PM) 自行分配ka,但可惜落空了!要統一派位再來過。

係呢,可否八掛問一下,你當年係幾多分抽ka?係咪佢KG生呀?

THANKS

原帖由 VeryHappyMum 於 08-12-2 00:23
發表
對 !

SC係St.Clare's
SH先係聖心

原帖由 aprilma 於 08-12-2 11:19 發表
HI, Very happy mum,

之前我都有睇你地講 SC (PM), 當日我女女都有去IN SC (AM), 我一去到見到幅畫, 就諗起你啦, 因為幅畫好 colorful,好易認。

我都係報 SC (PM) 自行分配ka,但可惜落空了!要統一派位再來過。

係呢,可 ...

係喎,係喎,我手快快寫錯左
其實我係講聖心 唔好意思

原帖由 BBR 於 08-12-2 11:31 發表
SC係St.Clare's
SH先係聖心
‹ 上一主題|下一主題