用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日有無小朋友去聖心interview?
go

今日有無小朋友去聖心interview?

我下午會去聖心interview, good luck everybody

BBR

見成點呀?今日係老公帶個女去,原定三點見,3:05佢已call我話見完,個女話用中文問,好簡單,你叫咩名,住係邊,that all,係咪真係咁呢?

原帖由 BBR 於 08-11-29 12:46 發表
我下午會去聖心interview, good luck everybody

i didn't go ...finally choose other schools

今日in得超快, 個囡入咗去禮堂坐下, 我係到填表, 都未填完, 對面個媽咪接到電話, 話個囡已坐係樓下等接區, 她隨即話有無咁快呀, 5分鐘都唔駛, 点知我交表格時, 只收了回郵信封, 連出世紙副本都無收.  怎料原來個囡已係樓下等下了.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

真係問了好少問題, 咩名, 邊間幼稚園讀, 幾多歲, 還問了一幅圖畫裡的內容, that's all, 非常簡單.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Yes, my daughter said the picture was a birthday party picture.

我個女話老師問佢如果個字唔識你會問邊個.

係,非常簡單,個女話得佢一個,但有4個老師見佢,佢重自己表演比老師睇,佢話個個老師都話佢叻 ,唔知係米. 我老公話連信都無睇,自己去walk in interview都得,咩資料都係去到填,就算之前無申請自己走入去都得 .
成個過程好兒戲 ,我見D媽咪未填完野個女已經in完

原帖由 kaka01 於 08-11-29 17:06 發表
BBR

見成點呀?今日係老公帶個女去,原定三點見,3:05佢已call我話見完,個女話用中文問,好簡單,你叫咩名,住係邊,that all,係咪真係咁呢?

...

My daughter said only one teacher IN her. Fast and simple. I asked one teacher after the interview to see they will accept how many girls. She said all depends on how many girls will be promoted from SH kindergarten.

睇完你個post, 再問囡囡, 她說原來真係要表演架! 但係老師估佢做緊吔! 不過咁短時間, 可以做到咁多嘢咩!  之後囡囡係搭"lift"落嚟.  我feel"求其"啲.  

不過唔明点解份表格要問有無人介紹?  有無推薦人呢? 咁係咪識人係到讀的話係會有優先呢?

不過又唔覺好多人in,對比之前個D人頭湧湧,佢地好似唔係好多人in,唔知係米因為好多人有其他學校收左所以唔去in

原帖由 Crabtree 於 08-11-29 17:41 發表
今日in得超快, 個囡入咗去禮堂坐下, 我係到填表, 都未填完, 對面個媽咪接到電話, 話個囡已坐係樓下等接區, 她隨即話有無咁快呀, 5分鐘都唔駛, 点知我交表格時, 只收了回郵信封, 連出世紙副本都無收.  怎料原來個囡已 ...

hi crabtree,
want to get a feel for how many people apply for this year.. what is your application number?  my interview was @ 13:30 and my number is 176...

My interview time was 3:00pm and the app # 391 (printed on the app form right top conrner).

3點都係得3百幾個in咁小?!我諗好多人放棄左無去,分分鍾唔過八百人去in,重要12月中就有通知,都好快

原帖由 Crabtree 於 08-11-29 21:34 發表
My interview time was 3:00pm and the app # 391 (printed on the app form right top conrner).

thank you crabtree.   cannot wait........ hope our gal can see each others at sh

Time flies, I was one of the applicants two years ago.

However, when the 自行分配 result was announced and my girl was accepted by the school we chosen, we withdrew from the interview with SHCS (Private Section).  I believe there are many many cases like ours.

My family finds that we have made a wise choice, whole-heartedly.

去in個幾间,SC最快及最求其都唔知點選?

我本來都申請左聖心, 但最後都無去in, 因為有另一間最心儀的小學收左.  
我估好多人同我地一樣.

咁知點解咁小人去interview?見咁多女校,佢係最小人interview的一間,我响操場等個女時候,見到壁報板上貼左小朋友的作品,中,英都有,中文個邊ok,英文個邊有作文,五年級,因為用鉛子筆寫,所以有好多好多塗改液加有小量老師改正,令我好担心D英文程度,究竟St. Clare's D英文程度好D定聖心好D,因為我知St. Clare's就要用英文同老師溝通同埋好多課本都係英文,但兩邊的老師都好nice

元朗一月升學講座

元朗一月升學講座
學生學習及升學發展委員會 主辦
二零零九年一月十日(星期六)
時間:下午二時至下午四時 (升小一講座)
時間:下午四時至下午六時 (升中一講座)
地點:天水圍天耀村天耀社區中心
查詢電話:3153 2448
網址:www.sedhk.org
內容:
講解 小一 / 中一 入學統籌法
各校特色、入學及面試要求
從各校老師的角度看小學升學面試及考試要點及技考
考試技考及學童面對考試及面試的心理狀
名師傳授考試溫習及管教秘技