用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA (聖芳済各) vs KTS(九龍塘小學)
go

SFA (聖芳済各) vs KTS(九龍塘小學) [複製鏈接]

Hi all moms,

SFA (聖芳済各) vs KTS(九龍塘小學).     Which school is better?     Any one has comments.     Thanks.

2    0    0    0

有冇人可以給意見??? 謝謝.

原帖由 birdmom 於 08-11-27 08:57 發表

SFA (聖芳済各) vs KTS(九龍塘小學).     Which school is better?     Any one has comments.     Thanks.

Hi birdmom,

I prefer SFA as the English standard of this shcool is very high.  And I've already registrated on 22/11.

原帖由 birdmom 於 08-11-27 08:57 發表

上年我囡囡同樣考到KTS & SFA(2nd round call me), 但最後我揀KTS!

其實KTS英文程度都唔低, 英文教高一年, 我囡囡一年級, E+用緊Longman二年級課本, Oral & Phonics係由兩位外藉老師小班教授, 數學就教高半年, 下學期再加英文數, 常識(General Studies)都係用英文教, 中文就用普通話教, 另再有普通話課, 由兩位普通話老師小班教授!

我揀KTS因為校舍環境好d, 而且中學校網好d, 九龍塘區多d好o既英中選擇, 我朋友d囝囡個個都話讀得好開心, so far我囡囡都好enjoy校園生活!

Hi cherriemama,

我心大心細.     SFA English 好似好些, Maths 用英文教.

KTS 英文不知如何, 但maths 用中文教的話恐怕讀中一時辛苦.

原帖由 cherriemama 於 08-11-27 21:08 發表
上年我囡囡同樣考到KTS & SFA(2nd round call me), 但最後我揀KTS!

其實KTS英文程度都唔低, 英文教高一年, 我囡囡一年級, E+用緊Longman二年級課本, Oral & Phonics係由兩位外藉老師小班教授, 數學就教高半年, 下 ...

係呀,我個仔都話唔鍾意放假,佢話返學好開心喎。

wasabb

原帖由 cherriemama 於 2008/11/27 21:08 發表

其實KTS英文程度都唔低, 英文教高一年, 我囡囡一年級, E+用緊Longman二年級課本, Oral & Phonics係由兩位外藉老師小班教授, 數學就教高半年, 下 ...

How is KTS's secondary school allocation compared to SFA's?  Can anyone share?

SFA女仔好的學校好似只有上智,男仔好似好啲,佢地band 1 好似有90幾% 至於kts就不大清楚

如果招生過程和面試可看出學校的辦學誠意與愛心, 則sfa 根本不值一談

I give up SFA and KRS to choose KTS.

2007/08 年度小六畢業生共有98人,79%獲派第一志願,93人獲派英文中學 。

以下是部分派位結果:

聖保羅男女中學(直資)

6名

聖保祿學校(直資)

2名

喇沙書院

6名

英華書院(直資)

5名

協恩中學

6名

陳瑞祺(喇沙)書院

2名

德望中學(直資)

5名

天主教母佑會蕭明中學

2名

東華三院黃笏南中學

9名

聖士提反書院(直資)

1名

華英中學

7名

九龍華仁書院

1名

何明華會督銀禧中學

7名

香港華仁書院

1名

旅港開平商會中學

7名

英皇書院

1名

拔萃男書院(直資)

2名

伊利沙伯中學

1名

拔萃女書院(直資)

2名

嘉諾撒聖家書院

1名

原帖由 Crystal111 於 08-11-28 23:00 發表
How is KTS's secondary school allocation compared to SFA's?  Can anyone share?

reb619,

Thanks for your info.

Are these figures relating to KTS or SFA?

原帖由 reb619 於 08-11-29 11:09 發表
2007/08 年度小六畢業生共有98人,79%獲派第一志願,93人獲派英文中學 。以下是部分派位結果:         聖保羅男女中學(直資)6名 聖保祿學校(直資)2名喇沙書院6名 英華書院(直資)5名協恩中學6名 陳瑞祺(喇沙)書院2名德望中 ...

This is the result from KTS. You can find it in KTS web site.

原帖由 Crystal111 於 08-11-29 14:43 發表
reb619,

Thanks for your info.

Are these figures relating to KTS or SFA?

我揀聖方濟..因校風好好,
係到讀嘅小朋友英文好好!

我覺得無必要擔心"MATHS用中文教讀中學時會辛苦",因為個人認為MATHS科,有時中文題目仲難明D,用英文反而更易理解,況且數學科的英文會有幾深??我地當年大部份人又何嘗唔係中小轉英中(我同老公和身邊朋友都係),數學科真是不成問題喎!!

原帖由 birdmom 於 08-11-27 22:20 發表
Hi cherriemama,

我心大心細.     SFA English 好似好些, Maths 用英文教.

KTS 英文不知如何, 但maths 用中文教的話恐怕讀中一時辛苦.

For information.

SFA

http://www.sfaeps.edu.hk/

KTS

http://www.ktsps.edu.hk/
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

原帖由 onon 於 08-11-29 22:58 發表
我覺得無必要擔心"MATHS用中文教讀中學時會辛苦",因為個人認為MATHS科,有時中文題目仲難明D,用英文反而更易理解,況且數學科的英文會有幾深??我地當年大部份人又何嘗唔係中小轉英中(我同老公和身邊朋友都係),數學科真 ...
100% AGREE!!!!!
‹ 上一主題|下一主題