用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢VS九龍塘學校, 點揀?
go

禮賢VS九龍塘學校, 點揀? [複製鏈接]

禮賢VS九龍塘學校, 點揀?
   0    0    0    0

我揀九龍塘學校,因派位好..同係九龍塘校網好,讀得開心啲.
禮賢校內好细,同好谷啲小朋友,功課好多,
仲有佢校網唔係九龍塘!

請問怎樣知道禮賢是很谷啲小朋友呢?是否識得人在此校讀呢?我都想知多啲,因我囡囡都被取錄,想收集多啲資料,謝謝!

請問怎樣知道禮賢是很谷啲小朋友呢?是否識得人在此校讀呢?我都想知多啲,因我囡囡都被取錄,想收集多啲資料,謝謝!

九龍塘小學,個網好d;不過如果有信仰,想小朋友在教會學校就讀,可以選禮賢,派位都有7成band1,也不錯.
我教會有朋友我小朋友就讀,很開心.(禮賢)

係啦, 我聽o既就係老師很有愛心, 唔谷的, 尤其是 1 至 3 年班, 不是這樣的嗎?
原帖由 chengwaiking 於 08-11-27 11:49 發表

So, in overall, does it mean KTS is better than KRS?

Since KRS has accepted my son ... KTS only on waiting list ... but as they said, if we would really like to let my son study in KTS, we can fill in the form and they will prioritize our waiting list.

原帖由 0203Ma 於 08-11-27 13:08 發表
係啦, 我聽o既就係老師很有愛心, 唔谷的, 尤其是 1 至 3 年班, 不是這樣的嗎?

Also, i would like to know if the miscellaneous fee is high at both school?

原帖由 Tommum 於 08-11-28 10:33 發表
So, in overall, does it mean KTS is better than KRS?

Since KRS has accepted my son ... KTS only on waiting list ... but as they said, if we would really like to let my son study in KTS, we can fill i ...

我都好頭痛. 煩緊揀邉間.
九龍塘 - 每班人數太多 (40人), 雖然英文同普通話會分為20人一班, 其他科目就不會. 這個我要慎重考慮.  同埋有朋友話這間學校超級傳統, 我相信因為太多人一班, 無辦法不傳統, 所以老師會惡少少. 但佢地數學校用英文(下學期), GS都係用英文. 校網又較好.
禮賢 - 今早交了留位費, 感覺很良好!! 這是一間基督教學校, 我們全家也是基督教. 老師出名有愛心, 小朋友很開心, 但校網稍為遜色.  校舍不是我考慮的因素, 因為佢地由幼稚園升上小學, 間間學校對他們來說係大. 我覺得囝囝好像比較適合這一間學校.  其實校網係咪咁重要!!!
如果小朋友有實力, 係咪應該6年後再幫他找好的中學(直資或私校), 如果佢唔係太叻, 就不如放他在愛心小學.
我頭痛係 因為身邊既人都說我應該揀九龍塘.
只是個人意見, 如果我有野講錯, 多多見諒!!!

禮賢是一間很好的學校,KTS 亦是一間很好的學校。

禮賢師生打成一片。(不是打架。 )

KTS 老師嚴而有愛。

他/她們都是很好的老師。

校網有一定的重要性,但不是全部。

決擇時還看小朋友和家長的情形/要求。

"好頭痛" 很正常。魚,我所欲也;熊掌,亦我所欲也。

無論最後選那一間,相信小朋友也會有一個豐盛和愉快的童年。

原帖由 Yonniewong 於 08-11-28 11:15 發表

九龍塘 - 每班人數太多 (40人), 雖然英文同普通話會分為20人一班, 其他科目就不會. 這個我要慎重考慮.  同埋有朋友話這間學校超級傳統, 我相信因為太多人一班, 無辦法不傳統, 所以老師會惡少少. 但佢地數學校用英文(下學期), GS都係用英文. 校網又較好.
禮賢 - 今早交了留位費, 感覺很良好!! 這是一間基督教學校, 我們全家也是基督教. 老師出名有愛心, 小朋友很開心, 但校網稍為遜色.  校舍不是我考慮的因素, 因為佢地由幼稚園升上小學, 間間學校對他們來說係大. 我覺得囝囝好像比較適合這一間學校.  其實校網係咪咁重要!!!
如果小朋友有實力, 係咪應該6年後再幫他找好的中學(直資或私校), 如果佢唔係太叻, 就不如放他在愛心小學.
我頭痛係 因為身邊既人都說我應該揀九龍塘.
只是個人意見, 如果我有野講錯, 多多見諒!!!
.
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

如果唔係因為學費的issue, 我會去九龍塘, 起碼中學校網好D.
Trevor Mama

禮賢VS九龍塘學校, 點揀? »

[但我有親戚個囡係KRS讀過, 佢都話小1至小3唔係好谷, 但小4開始突然勁谷, 變咗佢個囡好辛苦囉]原帖由 0203Ma 於 08-11-27 13:08 發表
[/quote]

咁佢小一有多少班? 咩唔係共有4班, 每班有30人左右嗎?

九龍塘 - 每班人數太多 (40人), 雖然英文同普通話會分為20人一班, 其他科目就不會. 這個我要慎重考慮.  同埋有朋友話這間學校超級傳統, 我相信因為太多人一班, 無辦法不傳統, 所以老師會惡 ... [/quote]

請問有冇人知九龍塘學校派中學好唔好?有幾多成係入BAND 1 中學?

FYI.

http://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

九龍塘小學今年派位真係好好,不過六年後唔知點?

god know~

According to the HKEDCity , KTS each class have only about 35 students in average. It is about the average for most famous school.

http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_class_stru.htm&school_id=533

KTS should only open 3 classes student for P1 for year 2009-10. Therefore , it will accept about 105 students this year.

原帖由 Yonniewong 於 08-11-28 11:15 發表
九龍塘 - 每班人數太多 (40人), 雖然英文同普通話會分為20人一班, 其他科目就不會. 這個我要慎重考慮.  同埋有朋友話這間學校超級傳統, 我相信因為太多人一班, 無辦法不傳統, 所以老師會惡 ...

The class capacity is from my friend as her son is in P1 now.  
原帖由 reb619 於 08-11-29 18:03 發表
According to the HKEDCity , KTS each class have only about 35 students in average. It is about the average for most famous school.

http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_cla ...

最近有絕對可靠的消息人士向我透露,KTS aim at 每班 35 人。

觀察所得,P.1 多數收 around 40人,P.2 或之後,有些學生會因個別原因離去,而插班生只看個別情形才收,所以 P.2 或之後,每班會小於 40人。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!
‹ 上一主題|下一主題