用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急問 SPCC vs La Salle 請多給意見, 謝謝.
樓主: Graceful
go

急問 SPCC vs La Salle 請多給意見, 謝謝. [複製鏈接]

As a government subsidized school, La Salle does not really have the liberty to poach athletic or musical stars as you mentioned. There might be occasions that students with good sports/music talents admitted to the school by "knocking door", but that would be extremely limited in numbers. Besides, La Salle always proud of training their own student up to represent the school in various competition, that's why they have the slogan: "喇沙精神, 不假外求"

原帖由 kyliema2006 於 08-11-25 14:32 發表
在坊間,有幾間特別進取的學校是會在市場上招攬人才的,LS是其中一間,她會在市場上找些音樂專才、運動專才加盟。優點是各項成績能保持高水準,缺點是會減低原校學生可發揮及出賽的機會,令到原本表現較佳的學生都祇能處於陪跑 ...

It is often said that LS provides quality education to students of all levels.
But don't forget that although their primary school is non-selective, only the top 100 or so students can go to their secondary school.
The rest of the primary school kids will have to go elsewhere.
So 'lower level' kids are selectively eliminated & replaced by 'high level' kids from other primary schools.

原帖由 charwes 於 08-11-25 15:28 發表
Both are excellent schools. SPCC seems to be more prestigious judging on the family background of her students. Compared with SPCC, La Salle is more down-to-earth as her student population is more div ...

I think around 80% or so of the LSPS students will be admitted to LSC, which is the majority of the total students. And it cannot be denied that ALL students have been offered at least 6-year quality education during their stay at LSPS. And I know that many DSS schools actually did weed the mediocre students out before P.6 so that they can keep the so-called "100%" admission rate and yet maintain the quality of their students.

原帖由 mow-mow 於 08-11-25 15:40 發表
It is often said that LS provides quality education to students of all levels.
But don't forget that although their primary school is non-selective, only the top 100 or so students can go to their sec ...

大家可從較長遠的角度去想一下,除着直資學校近年的發展,對政府資助的傳统名校將有重大影响。直資學校資源較佳,享有較大教學自由度,能培育學生多方面發展,對應附未來334新學制更有利。

現在的政府資助的傳统名校由於有較多限制,又不能挑選精英學生,相信未來難以與直資學校比較。

我們不能以過去的觀念而單憑名氣去選校。但相信要當直資學校的學生長大表現出成就時,社會的觀念才會改變!

雖然是資助學校,始終有些學生受不到種種壓力而離校的,所以學校亦可從市場揀選合適人才入讀。

原帖由 charwes 於 08-11-25 15:40 發表
As a government subsidized school, La Salle does not really have the liberty to poach athletic or musical stars as you mentioned. There might be occasions that students with good sports/music talents  ...

原帖由 AlanShirley 於 08-11-25 17:18 發表
而家小一只收30人, 但一上到小二,三人數會增加至39-40人一班(即同現在一樣), so 大約有10x6(班)=60個插班位=精英生, 學生水準又點會差得過DSS呢?

Then it is not small class teaching

回覆 # 的文章

完全同意,現在的政府資助的傳统名校由於有較多限制,學校收生限制多﹝只有30%﹞,所以都出盡辦法收生,保持水準。

Agree....... :)

For sure, vote SPCC

原帖由 kyliema2006 於 08-11-25 12:32 發表
SPCC小學是雙班主任,及由NET教英語,語境會比LS好。小一至三都無乜讀書的壓力。

急問   SPCC vs La Salle   請多給意見(各方面皆可), 謝謝.

SPCC (中學)有出過full scholarship招攬趙頌熙.
LSPS (小學)會招攬各級運動出色插班生,因為中學階段不會這樣做.e.g.今年F.1泳手鄺嘉豪,P.4之後由馬頭涌(紅磡灣)轉到LSPS.
如果以HKCEE As總數除以F.5人數,SPCC應是最多As:
http://www.spcc.edu.hk/sec/HKCE2008.htm
如果以全校奪As總數計,LSC (中學)一定係全港最多.

今日明報報導SPCC的會考是全港之TOP 94% 14分之上,如果考到SPCC最好la,一直到中學不用煩。

原帖由 Graceful 於 08-11-27 12:08 發表
急問   SPCC vs La Salle   請多給意見(各方面皆可), 謝謝.

非常同意!LS重點培育精英,這個已不是一個秘密!原因小一新生全部在未經考核下,單靠計分或抽籤選生,他們的能力當然會有很大的差距,精英班中如果有你的小朋友份,那便恭喜你了,原因他在LS一定會有很好的發展,相反,倘若是成績屬中下,又沒有一些傑出的課外活動,例如運動、音樂等,那我想身為家長的在孩子升中時便會有很大的壓力!不過選校都是要考慮多方面因素,例如孩子的性格、居住地點及父母的財政能力等…以我觀察,LS的學生與一般男校學生相近,都是較為活躍,例如DBS、YW、St. Paul Boys等,但SPCC的男生則較為斯文,但點都好,SPCC的新生昨日已經全部註冊了,明年請早吧!

原帖由 kyliema2006 於 08-11-25 14:32 發表
在坊間,有幾間特別進取的學校是會在市場上招攬人才的,LS是其中一間,她會在市場上找些音樂專才、運動專才加盟。優點是各項成績能保持高水準,缺點是會減低原校學生可發揮及出賽的機會,令到原本表現較佳的學生都祇能處於陪跑 ...

你的意思是否waiting個D已無希望呀?

原帖由 TaoTaoMa 於 08-11-27 22:55 發表
非常同意!LS重點培育精英,這個已不是一個秘密!原因小一新生全部在未經考核下,單靠計分或抽籤選生,他們的能力當然會有很大的差距,精英班中如果有你的小朋友份,那便恭喜你了,原因他在LS一定會有很好的發展,相反,倘若是成績屬中下 ...

LS重點培育精英,這個已不是一個秘密!--- LS 係重點(培育父母願意不計較全程配合學校的本身已是精英的)精英, 又或者請先到附近的尊補LS( 承惠$3000+)修理一番,而不是一張白紙的學生, 這個已不是一個秘密!

原因小一新生全部在未經考核下,單靠計分或抽籤選生,他們的能力當然會有很大的差距 --- 無疑自行階級首批學生多是品質超群, 直→對面街; 剩下的 抽籤選生最後中學只接收一半多dd, 當中已包括取代中途離場 的插班精英.

所以如果你對自己同仔仔都好有信心, LS 無疑是很好的選擇, 因為她擁有魅力和名氣又唔洗錢. 但不要相信她可化腐朽而去碰運氣.

.
原帖由 TaoTaoMa 於 08-11-27 22:55 發表
非常同意!LS重點培育精英,這個已不是一個秘密!原因小一新生全部在未經考核下,單靠計分或抽籤選生,他們的能力當然會有很大的差距,精英班中如果有你的小朋友份,那便恭喜你了,原因他在LS一定會有很好的發展,相反,倘若是成績屬中下 ...

錯,喇沙得x閒去培育精英,不過喇沙課外活動多的是,總有一飯啱你個仔掛?好多收佢時一pat野的小朋友,到離校時都可獨當一面,這正是喇沙同一般地區名校之分別.至於HKCEE之成績都係近十多年之事,80年代之前,喇沙讀書成績好一般,但"叻"的喇沙仔,從來不缺!

原帖由 Graceful 於 08-11-27 12:08 發表

Both are excellent schools and if finance doesn't count into your consideration, why don't you just simply choose the one which is closer to where you live. It will be too tiring if the kid has to spend e.g. an hour solely for transportation.

For me, of course I will be inclined to LS as my son is the student there.

前任PTA 主席講得好

~~~~喇沙小學之所以成為全港數一數二的小學,並不是因為我們的學生天資過人,而是因為我們秉承了優良的傳統和無私奉獻的價值觀,同時亦擁有一支高質素的管理和教學團隊,而更難能可貴的,是召集到一羣願意為學校及孩子付出時間及精神的家長!~~~

11月24日香港電台第一台吳志森、潘麗瓊主持的《自由風自由Phone》節目

http://www.rthk.org.hk/rthk/rao的io1/openline_openview/20081124.html

最後10 分鐘聽眾陳先生 phone in論述兩子所讀的L字頭名校,十分頂癮,下面是在下的 verbatim transcript,抄謄與大家分享:

陳生:吳志森你好,主持人好。頭知有位聽眾打黎呢,就話o的學校做得好比佢加多o的人吖嘛,我都有o的認同。(吳志森:有o的認同…)我首先表態先,拿,我兩個仔都o係九龍塘某間和尚學校讀(潘麗瓊:係咪名校呀)都叫係名校啦(潘: L啦,L字頭啦?)個條街同佢個名一樣o既。(吳:我知你講邊間喇)我個仔好僥倖入到去啦,咁但係呢個校呢,就唔係唔好o既,就唔係好似頭先呀咩咁講話谷o的人o既,就唔係谷o既。但係o的先生教個仔,即係教o的態度呢就 … 一般啦,即係佢都志在你出面補習o既。(兩主持大笑)我由細補到大o既。(吳:咁仲駛咩係度讀呀?)(潘:咁而家陳生呀,俾你而家重新揀過,你會唔會要兩個仔入呢間L字頭o既學校呢?) er … er … (吳:都會o既?) er… 即係如果以我咁o既心態呢,我o的孫我都想佢入去,因為點解呢(吳:名牌吖嘛),唔係,唔係,拿,名牌一回事吖,因為佢o的質素真係好過其他學校o既,呢個係事實黎o既。(吳:你又話唔係點教書o既?)即係教書呢,但係果o的學生呢,o的質素真係好o既。(潘:可能係o的補習老師o的質素好灶喎)唔係o既,唔係o既,真係質素好o既。(吳:學生質素好同老師有冇關係架?) er … 同家長有關係o既,(吳:哦,即係,係家長同學生,同老師冇關o既?)有o既,三方面都有o既,(吳:有咩關啫,你話o的老師又唔係點教書o既?)唔係點教書啫,但係 … 依道學校一般都係咁架啦,你出面o的所謂有o的學校都係一樣咁教育格,(吳:我唔係好明呀陳生,你成個邏輯,同老師又冇乜關係,o的學生又質素好,咁點?大家同學就識得大家啦,)唔係架,唔係架(如果你第日有一日飛黃騰達o既時候大家就好啦,係咪 …)(潘:係咪間學校LV咁呀,即係揹住件校服o係度,即係好似威,即係都係一種光榮)唔係,唔係,家下係話o的質素係好o既,呢o的學校係。即係無可否認o既,唔到你地否認o既,(吳:你講o既質素係校舍o既質素吖,定係咩質素啫?)校方乜都好過一般學校o既,我敢肯定呀,呢o的吓。(潘:會唔會係一個咁o既循環呢?第一,個校長又會揀果o的家長,本身可能都係個學歷好高啦(吳:家長質素好啫),家長o既質素好嘞。跟住可能知道你會有足夠o既資源(吳:同佢補習啦)去請十個八個補習老師啦)都唔係o既,佢地唔知你個背境o既,不過我估o的背境都唔係好有錢啫,但係我地o既背境係配合佢o既,譬如呢間學校呢,我地o係左近讀幼稚園o既,配合o既,四年幼稚園…(吳:你架車送佢返學都配合啦)係嘞,你架車…貴過一般學校o既(吳:我冇車我都唔敢讀果o的學校啦)唔係o既,唔係o既,真係質素o係好o的o既。我兩個仔好僥倖吖,而家讀完學校,讀完書嘞。(吳:讀中學)大學,讀完大學。(潘、吳:好嘞,明白明白,多謝哂,多謝你陳生。)

吳:我唔係好明個邏輯啫,o的老師又唔係點教,你要出去補習,不過o的學生質素好好,咁即係點呢其實?學生質素好,你要出去補習,老師又唔係點教。咁即係打從收生果下開始就已經擸到好多正o野嘞。(潘:其實較早前呀張志鴻校長都講明啦,只可以揀家長吖嘛,配合學校吖麻)所以我咪唔敢報囉,因為無車吖嘛,你明唔明呀?(潘:人地搭BEN屎你搭巴士)你搭咩車,我搭最貴果架車 …(下面續巴士貴過Ben屎的爛gag)… 所以,我唔知呀,對於所謂o既名校,究竟佢好o係邊呢咁?好o係佢揀學生o既過程裏面,係已經揀到好o既學生,(潘:係個循環呢架啦,當你要爭崩頭o既時候,佢揀左果o的,明知o的家長會好緊張架啦,要識教佢自己呀咁。)而你攞到九十分o既時候就要見家長啦,話你個仔好唔掂,得九十分咋咁。咁其實,作為一個家長,你認為咁樣o既方式,係好抑或唔好呢咁。呢個其實係一個問題黎o既,咁會唔會係一個惡性循環。拿,我就聽過好多o既說法o既,有o的就因為咁o既環境底下,個個都九十分咁,平均分,但係你果個可能攞到,譬如話八十九咁,就o係果班排第尾嘞,令到你(潘:有自卑感喎)唔單止自卑呀,壓力大到不得了,你覺得係咪應該繼續o係度讀落去呢。可能會同學又會覺得你,嘩你好渣喎,你排第尾喎,你排唔上名次喎。(潘:讀呢o的學校根本上如果你唔係上游,你係中下游就痛苦到不得了呀,連家長都痛苦架。)咁所以我就即係,成個問題即係,你作為一個家長,去揀呢間學校o既時候,你追求緊o的咩,係追求緊一個所謂名牌o既效應吖,唔係L,而係LV呀,還是追求緊一個老師、學生,或者學生同學生之間一個非常之好o既,好親密o既,好圓融o既一種關係,(潘:快快樂樂學習)令到佢有一個好好o既童年吖?你係追求緊o的咩,我覺得作為一個家長一定要搞清楚自己o既目的係o的乜野。(潘:我諗同你要知道你個小朋友係邊種,咩性格先。可能有o的小朋友,佢係好有競爭o既心態,佢覺得可以抵受到壓力,或者佢啱o既,可能有o的人啱呢種學校o既。但係有o的小朋友唔係過喎,佢遇到強大壓力o既時候佢會崩潰過喎,佢會損失自信。其實我覺得讀書自信好緊要o既。即係一個人如果佢冇左個self-esteem, 呢個自信o既時候呢,你就會成日頭耷耷咁,其實係一世o既,呢樣野。)我亦都聽過唔少o既個案呢,就係咁o既,就係話o係呢o的名校讀緊書o既同學,可能,唔知可能o係某方面同人地比較,唔係咁多補習老師啦咁,或者係記性無咁好啦,之類咁,咁就o係學校o既競爭能力比較低,相對比較低,咁就排得比較後,咁就好似你話齋,每日返學就好似度日如年果種咁o既感覺,好唔開心o既。咁家長就四周維去求助,甚至問醫生,直頭有o的有情緒問題,要問醫生,搵社工點樣去解決咁。咁得到o既意見就話不如你轉校啦咁,(潘:哎呀)佢好大掙扎,好不容易入到間名校讀小學你要我轉校?咁(係囉,係囉),於是佢最後都轉校(唔…)去左一間比較普通o既學校,都算做唔錯o既(潘:咁結果點呀?開唔開心呀?)考得好好囉,梗係開心啦,成個人個自信心呀(潘:返翻晒黎勒)全部返翻黎。(潘:拿,呢個父母呢我起碼我覺得識得從個細蚊仔個福祉去着想)但係真係要掙扎好耐喎,要諗好耐,覺得係一個要下定晒決心先可以做到o既,因為爭入去架嘛,而家要出返黎喎咁,點樣同o的親戚朋友交代呢咁,好多複雜野,所以大家要諗一諗囉,就唔係話呢一定名校對你黎講係合適o既,呢點好重要。
‹ 上一主題|下一主題