用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 六上呈分試有大進步,QC博得過嗎?
樓主: Heart
go

六上呈分試有大進步,QC博得過嗎? [複製鏈接]

小兒呈分試成績分別是28/97 和 21/97.校內band 1 生, 冇比到同區banding, 老師只簡略提吓可試KC, QC, SKHTSK, ST. JO
我覺得太大壓力的學校未必適合佢, 而佢最弱是英文, 請大家比比意見
另聽聞SKHTSK是band 1 中比較次一級, 是嗎?
原帖由 Peekaboo36 於 08-12-2 12:19 發表

最清楚排位嗰個係校長,不過通常佢都唔會講你知。試吓比較吓學校過去三年派位成績,就會知學校水準升緊定跌緊。基恩水準向來唔錯,應該係區內最top嗰幾間。 ...
HIMAMA

SPCC幾$學費?是不是第一年免費?如要$4XXX 一個月,我寕願儲來將來去外國大學用

原帖由 HIMAMA 於 08-12-6 19:53 發表
小兒呈分試成績分別是28/97 和 21/97.校內band 1 生, 冇比到同區banding, 老師只簡略提吓可試KC, QC, SKHTSK, ST. JO
我覺得太大壓力的學校未必適合佢, 而佢最弱是英文, 請大家比比意見
另聽聞SKHTSK是band 1 中比較 ...

我有uncle的仔在SKHTSK畢業,現入科大,佢話這校都幾多入科大,他也好肯讀書和乖巧的孩子

QC無須考慮, 唔會有interview.抽入去機會微乎其微.
KC喺first round未必有interview. 要問番學校舊年情况, 大抽獎機會幾好, 每年基恩入KC比例上算高.
SJC照名次睇就爭啲. 同埋SJC英文程好高, 如你囝囝唔鍾意英文, 會好痛苦.
SKHTSK算最穩陣. 雖然冇其他三間名氣咁高, 但成績一向穩定及學生純樸, 以你囝囝成績, 呢間似乎最適合.

依家一年要$5x,xxx,不過去外國一年要4, 5十萬

原帖由 ernestchow 於 08-12-6 20:19 發表
SPCC幾$學費?是不是第一年免費?如要$4XXX 一個月,我寕願儲來將來去外國大學用

原帖由 88muimui 於 08-12-6 21:54 發表
依家一年要$5x,xxx,不過去外國一年要4, 5十萬

係呀,$5x,xxx一年,7年$350,000,加上有d教育基夲都可以去外國升學,如入SPCC就少了這$350,000了

kanam287 and ernestchow,
many thanks for your advice.
咁KC 和 SKHTSK (other than 男/男女校) 比較有咩分別呢?
SKHTSK 自行機會如何?
原帖由 kanam287 於 08-12-6 21:46 發表

QC無須考慮, 唔會有interview.抽入去機會微乎其微.
KC喺first round未必有interview. 要問番學校舊年情况, 大抽獎機會幾好, 每年基恩入KC比例上算高.
SJC照名次睇就爭啲. 同埋SJC英文程好高, 如你囝囝唔鍾意英文, ...
HIMAMA

Any comments or advice please.
Many thanks
原帖由 HIMAMA 於 08-12-7 12:52 發表
kanam287 and ernestchow,
many thanks for your advice.
咁KC 和 SKHTSK (other than 男/男女校) 比較有咩分別呢?
SKHTSK 自行機會如何?
HIMAMA

兩間都係好學校, 如硬要比較, 隴統啲睇數字遊戲:
07/08年會考取得14分或以上, KC:67%, TSK:56.7%
07/08年會考五科取得E級或以上: KC: 92.1% TSK:93.99%
07/08年AL取得入大學最低資格: KC:86.9%, TSK:81.8%

除此以外,
兩間都行拔尖補底制, 既有精英班亦有補底班.
課程上兩間都開始咗liberal study, 但TSK同時保留Geography, History, 加埋Religious Studies同家政比KC要讀多幾科.

你仔仔好叻
其實除左QC
可以考慮其他band 1 school
QC 得academics 比較傑出
其他方面一般

不妨考慮SJC, WYHK, SPB
呢3間都比較全面
可以為你仔仔提供更全面既發展

Thanks kanam287 again.
Actually, I want to know both 教學方面 and 校風 of these schools.

Are there any bk mami’s son or daughter studying at these schools?
Please comment.

Is it easy to get a place at the 1st round discretionary stage (especially SKHTSK)?

If chance is not great, should I put a more top school at the 1st round?

My own view is that KC has greater chance if I put it as 1st choice in both 1st round discretionary and 2nd round lucky draw.

Any comments please
原帖由 kanam287 於 08-12-8 20:01 發表
兩間都係好學校, 如硬要比較, 隴統啲睇數字遊戲:
07/08年會考取得14分或以上, KC:67%, TSK:56.7%
07/08年會考五科取得E級或以上: KC: 92.1% TSK:93.99%
07/08年AL取得入大學最低資格: KC:86.9%, TSK:81.8%

除此以外 ...
HIMAMA

Heart, Himama,

其實你地計來做咩呢,個仔的成績,之後叩門都大把學校收啦.

名校收生無得計架,qc有聯系小學,wyhk有直屬小學,但佢地都多多少少都會收d外來生架,你拿住張咁好o既牌(成績),咪搏盡佢囉,自行兩間qc & wyhk.

Application of S1 Discretionary place of Elite school is only suitable for top 10% student. Otherwise, you seldom get a chance.

原帖由 johnny_tangcy 於 08-12-10 13:28 發表
Heart, Himama,

其實你地計來做咩呢,個仔的成績,之後叩門都大把學校收啦.

名校收生無得計架,qc有聯系小學,wyhk有直屬小學,但佢地都多多少少都會收d外來生架,你拿住張咁好o既牌(成績),咪搏盡佢囉,自行兩間qc & wyhk ...

wyhk唔清楚, qc我相信機會極微, 唔好曬左個自行機會....

粗皮講句,如果係講讀書,是旦1間band 1都差不多,小朋友讀得書的,無論放係普通band 1定係超級名校,將來結果都差不多.

至於學校的公開試成績,關你鬼事咩,唔通你個仔放係狀元學校就變狀元咩,都係要靠父母栽培架.

至於報唔報名校,家長不如問下自己信唔信名牌效應,例如較好的人物網絡等,如果信咪報名校,唔信咪唔報law.

報名校最緊要係膽大,當買兩注六合彩,以你地個仔的成績,實有band 1收,點都攞番個安慰獎,唔使輸的遊戲,揀間最鍾意的名校搏一搏law.

‹ 上一主題|下一主題