用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 六上呈分試有大進步,QC博得過嗎?
go

六上呈分試有大進步,QC博得過嗎? [複製鏈接]

Hi Parents,

My son has achieved a higher score this time.
CHI: 97  ENG:98  SC:97 but Math:80
He has been ranked band 1 last year (but not Top 10). I think he would be moved up further this time.  If you were me, will you put QC in the discretionary place and 2nd round (one of three choices)? or just put in a conservative way?

It's my pleasure to receive yr nice comments.
   0    0    0    0

之前Band1 中/尾?
QC競爭幾大wor!

原帖由 Heart 於 08-11-24 14:29 發表
Hi Parents,

My son has achieved a higher score this time.
CHI: 97  ENG:98  SC:97 but Math:80
He has been ranked band 1 last year (but not Top 10). I think he would be moved up further this time.  If ...

你係屬於邊區?

1. first 15 in the form
2. net 11

原帖由 Heart 於 08-11-24 23:09 發表
1. first 15 in the form
2. net 11

Very low chance. Sorry saying that.

原帖由 Heart 於 08-11-24 14:29 發表
Hi Parents,

He has been ranked band 1 last year (but not Top 10). I think he would be moved up further this time.  If ...

你既校網屬中西區, 自行機會唔大, 但抽獎QC有4個他區位,可以放第一志願, 第二志願放英皇, 其餘既志願可以試多幾間英中, 只要最後放聖類斯包底就得啦. 可以話係穩中求勝. 因為中西區英中位多, 搏得過.

khmama,

昨天放假,故不能立即回覆你.謝謝你提供的資料.只有4個咋?真是好risky.但班主任提過if put QC#1 and KC#2 in central allocation, the students would luckily get option 1 or else both are failed and then go all the way to the school choices after 4. She has also mentioned 放聖類斯包底...but this is a band 2 尾wor. My son and hus unlikely to consider it if compare to Paul Boys.

舊年我個仔間小學(中西區)全級考第一嗰個男生報咗QC,自行有得見,終於都唔收,去咗KC。班主任一早俾咗呢個先例我,叫我趁早死咗條心佢。

學校的分數未必可以作準,因為重要乘番學校的Weighing(即是學校本身的banding) 呢啲計算方法一直都係黑箱作業,我地做家長的只可以估估吓

原帖由 Heart 於 08-11-27 17:22 發表
khmama,

昨天放假,故不能立即回覆你.謝謝你提供的資料.只有4個咋?真是好risky.但班主任提過if put QC#1 and KC#2 in central allocation, the students would luckily get option 1 or else both are failed and the ...

聖類斯係band1中至尾英中, 幾時變咗band2尾???

下面係我之前post過既統一派位策略, 中西區係好區, 英中學額多過band1考生數目好多. 如果用下面既方式去填, 只要放聖類斯係尾, 最差都只係入聖類斯, 但係你一樣可以搏晒top既英中(第二區唔可以). 如果唔去搏皇仁, 你填英皇第一就入梗, 但係你問搏唔搏得過, 我就覺得可以, 因為又唔算好大risk,而且英皇放第二都未必唔得, 因為位多, 如果係我仲會填埋聖若瑟做第三, 點知會唔會仲有位? 總之好過聖類斯既學校我會填晒先. 第三志願後又點? 如果我填聖若瑟第四又俾我抽到, 唔通會唔開心? 我有個朋友前年都係中西區填QC第一入咗啦!

統一派位其實就好似去街市買橙. 入面有幾多個檔口, 每檔有幾多個橙賣係定咗唔會變既. 家長要分成三批, band 1家長優先去買. 有啲係本地靚橙, 數量多但係多人爭, 進口靚橙數量少, 又未必買倒. 但係家長可以計下數, 如果要每個人都買到靚橙, 只須要將啲檔口優劣先排一排, 再睇下有幾多個家長同你爭, 如果由最好o個檔開始買, 最差要去到邊一檔先會人人買到橙. 如果你行晒全部好檔都唔夠人爭, 你先至去大家認為最差o個檔買, 就一定買到橙, 雖然未必係最好, 但點都比係出面等緊買橙既band2家長幸運. 所以冇必要驚冇橙買而早早走去最差o個檔買, 反而錯失買靚橙既機會, 甚至行錯咗去啲奸商度買咗o的劣橙.

我地亦無須為咗要係頭三志願之內派到位, 而至過份保守, 須知我地要選市場內能提供最好既橙, 就算第三志願之後又何妨? 小妹之前也有謬誤, 認為頭三志願之內完成係理所當然, 但其實千祈唔好咁諗.

所以家長最緊要知道究竟有幾多人同你爭橙. 呢個數字可以根據小妹之前估計band1生競爭英中非保留學額既數目作為基礎 (http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1385168&;extra=page%3D2). 原本以為呢個數字只係用黎比家長睇下邊區派位較容易, 決定轉唔轉區同埋抽獎時應唔應該進取. 依家先發現原來呢個數對填表既優先次序同策略係好決定性. 亦都証明家長係派位遊戲裏面其實都唔係全憑運氣, 好多嘢係可以自己控制既.

學校而家都係集中討論自行收生,班主任叫我自行嗰兩間就唔好諗QC喇。至於大抽獎,佢仲未好確實咁俾意見。但係我覺得khmama的分析參考價值仲高。

至於統一派位,甲部選三間,QC嗰4個跨區位應該就放喺呢度,但係因為預留俾全港的跨區位佔統一派位10%,所以實際機會可能會高啲。如果喺呢個位已經開始揀區內英中,例如英皇、聖若瑟、聖類斯,咁去到乙部區內派位時仲可以揀多一次呢啲學校,所以中西區其實幾著數。

至於聖類斯,我個姪仔而家喺度讀緊,程度OK,但係因為學校環境寬敞,所以啲學生都幾開心。

以上成績去到QC都未必會入到精英班,何苦要墊底。

Heart,
如果以你仔仔呢個成績, 真係未必達到QC要求(自行派位), 而且聽個仔d同學講, 壓力幾大下(可能係精英班既關係).

另外, 請問有冇人知QC既F.2有冇得插班? 係咪要考筆試? 如有, 約幾時會有公告?
謝!

原帖由 khmama 於 08-11-27 23:26 發表

聖類斯係band1中至尾英中, 幾時變咗band2尾???

下面係我之前post過既統一派位策略, 中西區係好區, 英中學額多過band1考生數目好多. 如果用下面既方式去填, 只要放聖類斯係尾, 最差都只係入聖類斯, 但係你一樣可以 ...

呢個係理論咋。

只要有80個以上band one 生揀KC 或110 個以上band one生 揀KC / SJC,成個策略就癈左,第二/三機會等於零。

原帖由 LittleKidult 於 08-11-28 09:21 發表
Heart,
如果以你仔仔呢個成績, 真係未必達到QC要求(自行派位), 而且聽個仔d同學講, 壓力幾大下(可能係精英班既關係).

另外, 請問有冇人知QC既F.2有冇得插班? 係咪要考筆試? 如有, 約幾時會有公告?
謝! ...

直資轉去官/津中,學費仲有無津貼?

原帖由 cman_li 於 08-11-28 09:35 發表

直資轉去官/津中,學費仲有無津貼?

應該得掛...始終未夠15歲, 而又冇錢, 政府有強迫教育嘛...
不過其實都係問下姐, 有既話只係想去考下, 睇下難度去到幾高.

原帖由 LittleKidult 於 08-11-28 09:57 發表

應該得掛...始終未夠15歲, 而又冇錢, 政府有強迫教育嘛...
不過其實都係問下姐, 有既話只係想去考下, 睇下難度去到幾高.

我想講係直頭唔收個學生

khmama,Peekaboo36,Littlekidult & cmanli,

非常多謝你們的分析及意見.有時都很fed up
on this silly game.个仔努努力力後,(雖則他他常說考試當做exercises的心態),但始終d成績都不過不失,不會大上大落个種.現在他個人也不願多提選校了,儘管他有多個科目已拿取98,97,皆因他巳知道入QC機會很微而相對KC是較平實一點,老師也說"勝券在握".本人倒感覺這是他"失落"的反照.很心痛.

Peekaboo36,

你將會放那兩間呢?亞仔讀那所小學?

Cmanli,

若真的獲派KC,介時可唔可以share d校內testpapers and exercises 給小師第呀?
無論如何,都感謝你的關心.

Littlekidult,

如無記錯,你的寶貝is studying at SPCC.
不要多想,SPCC 是一所"非池中鱼"的學校.
所投放的資源,政府也不能辦到的.好好珍惜及善用學校+家長的付出.我朋友个女讀緊小六,也因financial reason. His dad wants her to give up and would try other subsidised school.But I suggest her not to do this as long as she can enjoy the financial remission scheme. Education links up with investment for the best production and achievement.

SPCC確是一所"非池中鱼"的學校,但它最終想變成 St Paul international school,這個方向就非常有問題

原帖由 Heart 於 08-11-28 12:16 發表
khmama,Peekaboo36,Littlekidult & cmanli,

非常多謝你們的分析及意見.有時都很fed up
on this silly game.个仔努努力力後,(雖則他他常說考試當做exercises的心態),但始終d成績都不過不失,不會大上大落个種.現在他 ...

當妳小朋友他日在某校名列前茅,就不會失落。

Cmanli

謝謝你的勉勵.想深一層,該慶幸他勇有那顆
「平安心」的人生態度.由始而終他都是很輕描淡寫地面對六年的測考.我也很感恩.:)
‹ 上一主題|下一主題