用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇15分入左聖保祿天主教(跑馬地)? ...
樓主: BBR
go

有冇15分入左聖保祿天主教(跑馬地)? [複製鏈接]

原帖由 chingbb 於 08-11-24 15:37 發表
多謝你先! 有什麼資料記住話我知呀!

forget to say 感謝天主!

我有三個朋友15分都抽吾到

我知如果30, 20, 25分個D比哂重有位,咁就比15分,如果15多就學校自己抽或比ED抽

醒目開學勳章

SPPCS如果同分,係交返比EDB抽,交表時學校有通告講既。

原帖由 BBR 於 08-11-24 17:08 發表
我知如果30, 20, 25分個D比哂重有位,咁就比15分,如果15多就學校自己抽或比ED抽

原帖由 BBR 於 08-11-24 10:20 發表
我反而最希望入Marymount,所以明知抽唔到都唔抽聖保祿 (但我老公就想抽聖保祿因為佢知15分都可入到,但我唔想退而求其次),因為比我入左我會揀返德望或St. Clare's,我個女上年去左聖保祿interview(因為老公早左一年寄 ...

But, I think Marymount is not as good as what you imagine.
The two St Paul Girls are better academically, especially Chinese.

sorry, i just mean many school will do that because this morning the news say that

原帖由 YongXin 於 08-11-24 17:22 發表
SPPCS如果同分,係交返比EDB抽,交表時學校有通告講既。

原帖由 leunglokyiu 於 08-11-24 16:57 發表
我有三個朋友15分都

seems a lot of 15pt 抽到..it's good.

我細妹個女响裡面讀緊二年班,唔係我想像有幾好,佢個女以前好無禮貌,做野好無條理,宜家成個人變左,好淑女,我細妹話裡面D老師好好,好有愛心,會同家長溝通,好注重品德教育,我同我細妹上過去好多次湊放學,我係了解好清楚至決定揀Marymount,至於St Paul我知佢都係Top 3,但始終係排Marymount之後,你見15分都入到就知, Marymount 20分都入唔到(我事先聲明我無話St. Paul唔好), 但點解咁多人明知Marymount難入又無一條龍都去報你就知佢有過人之處,我唔想話一定邊間好過邊間,不過响我角度我係了解清楚至去報,至於學術上因為大家都係津校,所以要跟政府,唔會有咩大分別
其實唔想再在這問題上爭論 ,因為各人有各人選擇,父母會知邊間對自己小朋友最好,我尊重每位父母的決定,我亦從來無質疑人地所選,每人選校準則唔同,亦替入到聖保祿的小朋友高興

原帖由 cinema 於 08-11-24 19:03 發表

But, I think Marymount is not as good as what you imagine.
The two St Paul Girls are better academically, especially Chinese.

原帖由 BBR 於 08-11-24 19:31 發表
我細妹個女响裡面讀緊二年班,唔係我想像有幾好,佢個女以前好無禮貌,做野好無條理,宜家成個人變左,好淑女,我細妹話裡面D老師好好,好有愛心,會同家長溝通,好注重品德教育,我同我細妹上過去好多次湊放學,我係了解好清楚 ...

yes, for my preference, i like Marymount also and it's full day

Agreed.  Academically, the secondary school of Marymount is not better than the 2 St. Paul's and St. Francis.

For primary sections, Marymount is having an advantage of teaching in English.  But it doesn't mean the English standard of other schools are bad.

原帖由 cinema 於 08-11-24 19:03 發表

Sorry, i would like to clarify that if that happy valley st. paul or the one in causeway bay?

What would you think about marymount vs st. paul's convent (causeway bay)?

咁知吾知st paul primary 有冇挿班小2呢

原帖由 Little_cy 於 08-11-24 23:07 發表
咁知吾知st paul primary 有冇挿班小2呢

i want to know also.

醒目開學勳章

幾多分自行階段入到邊間學校,就可以決定排名?大家都係12網傳统好學校,我認為無排名之分既。

15分都入到,只代表競掙無咁激烈,家長取向唔同;但單憑此點就定性一間學校既级數、“排名”,作為15分入到SPPCS家長既我,對此說法感到失望及不平。講緊受歡迎程度既排名咋下嘛?唔好意思,我自己係Paulinian,感情上對SP系學校比較着緊。

能靠15分好彩抽籤入到SPPCS,我只覺喜出望外,心裏充滿感恩,好珍惜,好珍貴。

唔該我一再強調無話sppcs唔好 ,我只係話Marymount 20分都入唔到咁即係好多人抽,有咁多人抽自然有佢個人之處,每人有唔同選擇,我一路都係將自己見到講出黎,但好奇怪D媽咪就只想聽好,講半句唔好都比人插 ,唔通唔可以有自己意見?唔通一定要講大話?sppcs係全世界最好學校,咁我諗某D人個心會舒服D.
好似這裡夠有媽咪話good hope同St. Clare's, Marymount 唔好,但我唔會去話人law,間間學校都有人鍾意有人唔鍾意,要住世界都就你咩?一唔arm聽就話,奇怪,好又要聽唔好都要聽架啦

回覆 # 的文章

Hi BBR

你說得對,Marymount真是一間好學校,

我囡囡今年P.4,

希望你統一派位會入到,我會幫你加油

thank you so much

原帖由 qqbaby123 於 08-11-25 00:28 發表
Hi BBR

你說得對,Marymount真是一間好學校,

我囡囡今年P.4,

希望你統一派位會入到,我會幫你加油

王國長老

你都識講d人去interview 啫,
佢地入晒呢間學校咩?
單靠咁既表面作評論,會唔會膚淺左d?!

原帖由 BBR 於 08-11-24 10:20 發表

我個女上年去左聖保祿interview(因為老公早左一年寄信,學校以為係08年入學叫左我地去見)interview的問題好淺,見到好多家長,小朋友穿涼鞋,拖鞋,短褲去面試 ,小朋友重穿住裙打開大脾坐 ...

咁D老師 小朋友答快D,不停催膚唔膚淺 ,見佢地放學你推我撞,工人月叫月走膚唔膚淺
我又無話間學校唔好,只係相比下"我"覺得Marymount好D就比人話膚淺,咁話人個位都係睇表面就話人膚淺咁佢膚唔膚淺?
我無理由間間走入去問人可唔可以比我讀一個月睇下你間學校膚唔膚淺,咁我唯有睇佢表面law,咩係間間走入去讀過咩?係米自己親眼睇到的事唔可以講先?!一講就要話人膚淺?!唔明點解D人一句唔咁聽就會話人

原帖由 麟媽媽 於 08-11-25 00:37 發表
你都識講d人去interview 啫,
佢地入晒呢間學校咩?
單靠咁既表面作評論,會唔會膚淺左d?!

王國長老

咁你咪疊埋心水15分去報MPS囉,
你犯不著開topic 問啫?咁仲唔係搵交嘈?!
我唔係st paul's 家長所以唔會覺激氣,
我得個仔都快升中,只覺得你好無聊所以搭句咀...

原帖由 BBR 於 08-11-25 00:43 發表
咁D老師 小朋友答快D,不停催膚唔膚淺 ,見佢地放學你推我撞,工人月叫月走膚唔膚淺
‹ 上一主題|下一主題