用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培橋一問
樓主: RYTS
go

培橋一問 [複製鏈接]

各位好呀!

我仔仔都係創價架, 佢今年k2..  我們在搜集緊"心儀"小學, 我對培僑好有興趣呀...

唔好意思呀, 我有d問題想問, 希望妳們有時間解答呀:

1) 知唔知幾時有開放日
2) 如果明年9月入學,幾時開始要報名呀?
3) 報名前有咩準備, 可唔可以俾d貼士呀?
4) 如果普通話只係聽叫做ok, 講唔ok, 會唔會實唔收架?
5) 有無住緊沙田嘅小朋友呀? 唔知大概幾點上校巴呢?

唔該哂

唔該哂Roroma, Piggybank

請問培僑是中文定英文小學?多數那些幼稚園生在培僑讀呢?

唔該哂Roroma, Piggybank [/quote]

中文同數學都係用普通話

原來這裡有這麼多創幼家長 我仔仔正在讀創幼 K1。

今天在圖書館借了本“香港直資小學巡禮”看中了培僑,最喜歡學校用普通話和英文教學、讓學生熱愛中華文化的同時有擁有國際視野。 當然也因為它和創幼一樣主張快樂學習。

以後還請各位家長多多指教。

Pulmma,
我記得你說過囡囡考小學有做 Profile,請問是培僑嗎?可否分享面試經過?謝。
[url=][/url]

soka媽咪報到!
我係幼低班媽咪PinkPink呀!
原來思捷媽同咁多媽咪都係度, 培橋真係吸引到好多創幼人wor~
點解我會識思捷?因為同阿仔做過訪問lor!(見新一期會訊)阿仔真係無改錯名, 係個十分聰明, 思考敏捷, 好得人鐘意既小朋友, 相信一定適應培橋
我都對培橋好有興趣,不過聽左咁多正面意見, 有無一d要考慮or擔心既因素?點解話有d家長會適應唔到?

每間學校都總有學生吾適應既,有一的考慮係小朋友功課係比較少,比較懶散的小朋友吾會勤力左,我女做功課萛求其, 做咗就算, 我都無特別要求,當然有的家長都睇得好實的。

反而小朋友學的普通話進步好快,有時會覺得幫吾到佢溫,但我都係由得佢自己攪掂。

Pink Pink

多謝哂你對思捷嘅讚賞, 阿仔邊有你講得咁好呢, 你實在過獎啦. 我哋係未响太子綵排敬師表演嘅地方見過呢? 如果你日後想知多啲培僑嘅資料, 待思捷入讀後我再話你知吖!

原帖由 PinkPinkMa 於 09-6-8 16:35 發表
soka媽咪報到!
我係幼低班媽咪PinkPink呀!
原來思捷媽同咁多媽咪都係度, 培橋真係吸引到好多創幼人wor~
點解我會識思捷?因為同阿仔做過訪問lor!(見新一期會訊)阿仔真係無改錯名, 係個十分聰明, 思考敏捷,  ...

我個囡入培僑既時候真係唔識普通話架, 初初有少少不習慣, 但家下學校既課文讀得好流暢, 有時會不自覺地見到d中文字就讀左普通話。最攪野既係G1下學期會有默書, 初初同佢默, 成日問我"咁即係邊個字" , 我話佢有無攪錯, 呢個字都唔識, 點知後來才發現講國語, 佢就識默, 比佢激死。不過我地家長係追唔到佢地D普通話架, 因為佢地講得好準架。
原帖由 RYTS 於 09-6-12 20:11 發表
Pink Pink

多謝哂你對思捷嘅讚賞, 阿仔邊有你講得咁好呢, 你實在過獎啦. 我哋係未响太子綵排敬師表演嘅地方見過呢? 如果你日後想知多啲培僑嘅資料, 待思捷入讀後我再話你知吖!

...

想問下大家.......sigh...創價唔收我個女讀(waiting既, 不過都知無架啦, 同埋創價講大話, 我都唔會比我個女讀), 但我見培僑好似都prefer收創價, o甘我個女讀普通沙田幼稚園係唔係入既機會會少d
我個女係好慢熱架, 雖然心目中覺得佢好多野識, 不過唔係o甘主勳發揮出來, 見佢in 幼稚園雖然表現得好, 但都唔收, 我好擔心佢第時想考培僑都會表現唔到, 本身幼稚園又唔係特別出名, 係唔係真係難d ......sigh........
係唔係名校幼稚園先收架....?

我吾覺培僑特別喜歡收某幼稚園的學生.
不用擔心, 您還有很多時間為囡囡準備.

另外, 創價講什麼大話? 想八下!

原帖由 swkmc 於 09-6-19 11:18 發表
想問下大家.......sigh...創價唔收我個女讀(waiting既, 不過都知無架啦, 同埋創價講大話, 我都唔會比我個女讀), 但我見培僑好似都prefer收創價, o甘我個女讀普通沙田幼稚園係唔係入既機會會少d
我個女係好慢熱架, 雖 ...

講得啱!!
我囝囝也不是讀創價、根德園... 等九龍塘幼稚園,
他也成功在第一 round 被培橋取錄了。

原帖由 mummom 於 09-6-19 14:01 發表

抱歉, 想回應時不少心按了"編輯"的板主功能....

但也不能否認, 有不少學生都是來自一些有名的幼稚園的. 我囡囡小一時的班上, 就有不少安基司及學之園的學生.

其實我係真係認同創價同培僑等學校之理念而去研究此2校的, 而o甘arm 創價是出名的學校吧了, 不是只貪出名才報
我個女是創價waiting list,由去年12月等到6月, 12月同6月的reg 創價都說所有正選都有register所以無位比waiting list,實情好多人講係無register,我只覺得無晒位比o甘多waiting list可直接講, 不用講一些無人信的大話(不過我都信左半年)

原帖由 mummom 於 09-6-19 14:01 發表

就是煩lor
我只係幫個女考了樂基,同創價, 結果2間都waiting list
後尾轉報附近的幼稚園, 雖然我覺得唔差, 不過, 怕對考小學有些影響(雖然個個都說無, 但我想考入去的都會有些影響)
而家唯有利用呢幾年盡量令小朋友open D....佢而家有小朋友同佢hi 佢都'擰'咩面, 我都唔知點算, 因佢真係身邊無小朋友(自己無朋友有小朋友)

原帖由 piggybank 於 09-6-20 10:16 發表
但也不能否認, 有不少學生都是來自一些有名的幼稚園的. 我囡囡小一時的班上, 就有不少安基司及學之園的學生.

可能你的小朋友真係性格好些
我個女, 慢熱到死, 又寸, (似我...好似唔似) 得把口
自從考幼稚園衰了我先發覺找學校係好煩
怕佢到時又係考唔到心儀小學..

原帖由 Cindy.B 於 09-6-20 00:34 發表
講得啱!!

抱歉, 想回應時不少心按了"編輯"的板主功能.... ...

RYTS

原來你囝囝都入了培橋,恭喜哂!

roroma

原帖由 RYTS 於 08-11-22 11:38 發表
各位,

好開心培橋收咗我囝囝, 雖然較早前已了解過培橋嘅資料, 但都想得到更多現任培橋家長嘅意見, 好讓能為囝囝搵到間合適嘅學校.

- 功課多唔多?
- 學校膳食如何?
- 老師好唔好?
- 課程屬深或淺?
- 小朋友如普通 ...

Roroma

係呀, 囝囝好好彩入讀到培僑, 希望佢讀得開心啦!

原帖由 Roroma 於 09-7-7 00:28 發表
RYTS

原來你囝囝都入了培橋,恭喜哂!

roroma

question during interview

can anyone share the experience during the interview?  parents and child or child only?

我也喜歡培僑的, 可惜女女09年考不進, 培僑收生只要求小朋友活潑, 主動, 唔需要死讀書, 死背死默的, 校長成日強調, 佢地唔怕曳仔的, 亦唔會標籤曳仔, 很開明的學校!!!!
讀根德園的家長基本上唔會選培僑, 走根德的路是傳統的; 跟培僑的方向有很大分別!

原帖由 Cindy.B 於 09-6-20 00:34 發表
講得啱!!

抱歉, 想回應時不少心按了"編輯"的板主功能.... ...
‹ 上一主題|下一主題