用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培橋一問
go

培橋一問 [複製鏈接]

各位,

好開心培橋收咗我囝囝, 雖然較早前已了解過培橋嘅資料, 但都想得到更多現任培橋家長嘅意見, 好讓能為囝囝搵到間合適嘅學校.

- 功課多唔多?
- 學校膳食如何?
- 老師好唔好?
- 課程屬深或淺?
- 小朋友如普通話及英文只屬一般, 上課有問題嗎?
- 課外活動多安排於平日或星期六?需要家長接送嗎?

唔好意思, 咁多嘢問, 麻煩哂
   1    0    0    0

其實你真係應該問清楚至報培僑喎, 因為呢間學校同出面好多學校好唔同. 如果你沒有知清楚才入讀, 可能入到來有好多不適應呢(是家長不適應!)

功課不算多, 可隨小朋友的能力做多些或做少些(發揮性的).三年級開始要求會續漸提高, 不過小朋友應該應付到. 不會好似一般名校咁多操練.(即使好似我個囡咁練精學懶, 都OK)

膳食一般啦, 初初食小朋友好鍾意, 吃得多幾個月會悶, 但不算太難食, 每日有三款選擇. 如不喜歡訂飯可以自己帶或家長送餐.

老師及學校都好有愛心, 個別老師對小朋友會要求較高, 但整體來說會包容不同能力個性的小朋友. 老師都很盡責, 大部份老師願意聽家長意見(雖然不一定接受)

課程不算深也不算淺, 題材廣泛, 很多小朋友接觸的內容我也沒有學過. 但學校不會強迫學生學會所有內容, 叻的小朋友如可以學得晒可以好叻. 水平一般的小朋友也有機會接觸各種內容, 但只要達到最低要求就OK.

小朋友英普能力高低應該不成問題, 最主要看小朋友是否抗拒其他語文, 不抗拒就OK. 浸浸下就會學到. 但如果小朋友好被動, 樣樣要人講到出腸, 咁就會辛苦D. 因為學校給予的空間好大, 不會好仔細的要求. 如小朋友學習能力高, 就算唔係好勤力, 但主動學習, 都應該沒問題.(我囡囡就係呢種, 一功課一般, 不是太熱衷, 但腦袋轉得快, 語文同思維都發展得唔錯)

課外活動一般在平日放學後, 有第二班校車, 但不是各站, 如路線不合就要自己上學校接.

希望幫到你啦!

原帖由 RYTS 於 08-11-22 11:38 發表
各位,

好開心培橋收咗我囝囝, 雖然較早前已了解過培橋嘅資料, 但都想得到更多現任培橋家長嘅意見, 好讓能為囝囝搵到間合適嘅學校.

- 功課多唔多?
- 學校膳食如何?
- 老師好唔好?
- 課程屬深或淺?
- 小朋友如普通 ...

piggybank

多謝哂, 你答得好詳盡, thx a lot.

原帖由 piggybank 於 08-11-22 15:37 發表
其實你真係應該問清楚至報培僑喎, 因為呢間學校同出面好多學校好唔同. 如果你沒有知清楚才入讀, 可能入到來有好多不適應呢(是家長不適應!)

功課不算多, 可隨小朋友的能力做多些或做少些(發揮性的).三年級開始要求 ...

请问培侨是否以普英教学呢?
谢谢。

yinghao您好!

是的,培侨是以普英教学。

原帖由 yinghao2003 於 08-11-23 23:36 發表
请问培侨是否以普英教学呢?
谢谢。

puikiufriend,

Thank you.   

可不可以给一些意见:
(1)多不多功课?
(2)数学是英教还是普呢?
(3)一班有多少人?
(4)这是如何的学校?

Piggybank,

請問此校學生多不多在校際比賽中獲獎?
另學校有沒有study tour 之外國或內地交流?

Thank you

原帖由 piggybank 於 08-11-22 15:37 發表

功課不算多, 可隨小朋友的能力做多些或做少些(發揮性的).三年級開始要求 ...

獎項方面好似都不少, 今年校際朗誦節一週以來成績:

第六十屆校際朗誦節成績 (11月24日)
Start Date2008-11-24
Posted By
Mr. Teaching support Team (Public Announcement)
Target Group(s)Whole School
Description第六十屆校際朗誦節成績

2008年11月17日
1. 小學三年級女子英詩獨誦 冠軍 - 3B 李欣彤

2008年11月18日
2. 小學一,二年級男子英詩獨誦 冠軍 - 2C 謝國熙
3. 小學一,二年級男子英詩獨誦 亞軍 - 1M 許乃元
4. 小學一,二年級男子英詩獨誦 季軍 - 1B 陳浩鈞

2008年11月19日
5. 小學一,二年級女子英詩獨誦 亞軍 - 1M 梁昭妍
6. 小學一,二年級女子英詩獨誦 季軍 - 1C 鄭紫昕
7. 小學三, 四年級男子普通話詩詞獨誦 亞軍 - 4M 關善文

2008年11月20日
8. 小學四年級女子英詩獨誦 季軍 - 4P 梁正嵐
9. 小學三, 四年級男子普通話詩詞獨誦 亞軍 - 4M 楊子皓
10. 小學三, 四年級男子普通話詩詞獨誦 季軍 - 4P 葉淳智

2008年11月21日
11. 小學三, 四年級女子普通話詩詞獨誦 季軍 - 4M 洪顈芯
12. 小學一, 二年級女子普通話詩詞獨誦 季軍 - 1M 黃蔚琪

2008年11月24日
13. 小學一, 二年級女子英詩獨誦 亞軍 - 2P 陳穎妍
14. 小學五, 六年級女子英詩獨誦 季軍 - 6C 林本妍

另, 以往表現可以在校務報告中找到:
http://puikiu.edu.hk/website/documents/school-report/annual_report_0607_c.pdf

小學未聽過有去交流
但中學則聽聞有去加拿大及回國內, 詳情不太清楚,因為小囡在讀小學.

原帖由 SarsMum 於 08-11-24 10:58 發表
Piggybank,

請問此校學生多不多在校際比賽中獲獎?
另學校有沒有study tour 之外國或內地交流?

Thank you

Dear Yinghao,

(1)功课不多
(2)数学小一至小四是普教小五开始是英教
(3)一班30人?
(4)这是自由开放的直资学校

原帖由 yinghao2003 於 08-11-24 00:53 發表
puikiufriend,

Thank you.   

可不可以给一些意见:
(1)多不多功课?
(2)数学是英教还是普呢?
(3)一班有多少人?
(4)这是如何的学校?

...

Hi puikiufriend,

小兒有幸可以加入培僑, 雖然我知道培僑是一所偏向國際學校既方法教學, 而妳亦話學校比較自由開放, , 其實我有些擔心如果太自由開放小朋友會唔會比較難控制.

Dear Piukiufriend,

Thank you & I will register this week & 放棄統一派位《Net 41》。
Hope my son like this school too.

原帖由 puikiufriend 於 08-11-24 23:07 發表
Dear Yinghao,

(1)功课不多
(2)数学小一至小四是普教小五开始是英教
(3)一班30人?
(4)这是自由开放的直资学校

其實自由開放並不代表沒有紀律。如果你有機會到學校看看,感受一下什麼是自由開放。尤其是最近學校在舉辦小議員選舉,每位候選人都有自己獨特的政綱,目的就是讓小孩養成獨立自主,為人服務的精神。

近年來,由於父母過於寵愛,過於保護自己的小孩,使得小孩失去自我發展的空間,失去自我生存的能力。讓小孩在開放的環境學習成長,學習與人溝通,學習團隊合作,學習為人服務。這不是很好嗎?

原帖由 billysim 於 08-11-25 00:38 發表
Hi puikiufriend,

小兒有幸可以加入培僑, 雖然我知道培僑是一所偏向國際學校既方法教學, 而妳亦話學校比較自由開放, , 其實我有些擔心如果太自由開放小朋友會唔會比較難控制. ...

原帖由 puikiufriend 於 08-11-25 21:22 發表
其實自由開放並不代表沒有紀律。如果你有機會到學校看看,感受一下什麼是自由開放。尤其是最近學校在舉辦小議員選舉,每位候選人都有自己獨特的政綱,目的就是讓小孩養成獨立自主,為人服務的精神。

近年來,由於父母過於寵 ...

多謝您的回覆!!
我亦很希望小兒可以學到獨立自主, 有為人服務的精神!!!

三年前為孩子選校時,很多人一聽見我要選培僑書院,便問我為什麼要為孩子選一間「左派」學校。更有人認為這些學校肯定會給孩子「洗腦」,但是在二年級時,孩子跟我說學校在舉行小議員選舉,還有候選小議員到她的班裏去推介他們的「政綱」。學校舉辦這類小議員選舉,讓同學們每人一票票選小議員,培養孩子從小體會民主民選的精神實在是很值得鼓勵。

原帖由 puikiufriend 於 08-11-25 21:22 發表

近年來,由於父母過於寵 ...
別人笑我太瘋癲我笑他人看不穿
不見五陵豪傑墓無花無酒鋤作田
Heidi's bookself

billysim

你好呀, 想問吓你嘅小朋友係未創價學生嚟呢?

原帖由 billysim 於 08-11-25 23:26 發表

多謝您的回覆!!
我亦很希望小兒可以學到獨立自主, 有為人服務的精神!!!

原帖由 RYTS 於 08-11-27 18:02 發表
billysim

你好呀, 想問吓你嘅小朋友係未創價學生嚟呢?

係呀, 阿仔係創價學生黎嫁, 咁妳小朋友呢?

billysim

我個仔都係呀, 讀下午班高二呀.

原帖由 billysim 於 08-11-28 14:21 發表

係呀, 阿仔係創價學生黎嫁, 咁妳小朋友呢?

原帖由 RYTS 於 08-11-28 18:17 發表
billysim

我個仔都係呀, 讀下午班高二呀.

係呀, 妳囝仔都係創價佢叫咩野名呀?, 我仔叫沈銳恒讀下午班第一組呀!!

billysim

我個囝係陳思捷呀, 你囝囝有無印象呢?

原帖由 billysim 於 08-11-29 00:43 發表

係呀, 妳囝仔都係創價佢叫咩野名呀?, 我仔叫沈銳恒讀下午班第一組呀!!

原帖由 RYTS 於 08-11-29 09:38 發表
billysim

我個囝係陳思捷呀, 你囝囝有無印象呢?

哦, 等我問下佢先!!!
‹ 上一主題|下一主題