用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無關於聖保祿幼稚園收生準則
樓主: patnic
go

有無關於聖保祿幼稚園收生準則 [複製鏈接]

可以看到媽咪背面.
亦由於你要同時回答老師問題,
你應該聽不清楚孩子回答的情況.

註: 這是以往經驗, 不一定今年的安排會一樣.

原帖由 kyliejet 於 08-12-1 17:15 發表
Jmiu,

請問2張枱相距遠嗎? 小朋友是否可以看到媽咪?

原帖由 kyliejet 於 08-12-1 17:15 發表
Jmiu,

請問2張枱相距遠嗎? 小朋友是否可以看到媽咪?

大約係咁 [按圖]
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

嘩, 明白晒, Thanks.

聽說讀SPK的學生多數可以直升St. Paul Convent. 但我見學校網頁又話明學校不保送及推薦學生升讀任何小學, 咁直升係咪學校認可的, 面試時可唔可以話哩個係選SPK的其中一個因素呢?

多數問家長甚麼問題呢?

原帖由 no32 於 08-12-1 17:45 發表

大約係咁 [按圖]

no32,

thanks very much for your figure. It's very clear.

BTW, do you mind if you share whether your kid gets in SPK finally?

Bobowong

我都想知點解spk講得咁明
唔會保送或推薦學生到任何小學?
讀spk嘅男仔唔可以直升spcs,
學校都唔會因應情況寫推薦信比佢地?

ps. 幅圖真係好清晰, 唔該哂﹗

原帖由 kyliejet 於 08-12-1 18:28 發表
嘩, 明白晒, Thanks.

聽說讀SPK的學生多數可以直升St. Paul Convent. 但我見學校網頁又話明學校不保送及推薦學生升讀任何小學, 咁直升係咪學校認可的, 面試時可唔可以話哩個係選SPK的其中一個因素呢? ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 bobo_wong2006 於 08-12-1 19:50 發表
no32,

thanks very much for your figure. It's very clear.

BTW, do you mind if you share whether your kid gets in SPK finally?

Bobowong

我囡囡讀緊 K1
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32

原帖由 BabyHilary 於 08-12-1 21:00 發表
我都想知點解spk講得咁明
唔會保送或推薦學生到任何小學?
讀spk嘅男仔唔可以直升spcs,
學校都唔會因應情況寫推薦信比佢地?

ps. 幅圖真係好清晰, 唔該哂﹗

...

係呀, 上年我羅報名表時都有寫明, 係家長會個時校長都有提係 K3 升小學個時, 小學個邊既校長會親自面見各位女學生決定是否升讀.

我理解男生可獲兩封校長推薦信.
很多男生都會報讀St Jo or Wah Yan because both are Catholic school.
女生則沒有推薦信.

至於K3時小學校長面見, 是全班學生一起的,
很Relax, 對小朋友完全沒有壓力.
她們只是覺得與修女談話.  
我個人認為學校已在K1及K2對小朋友有一定的評估,
表現OK便很有機會直升小學.

原帖由 no32 於 08-12-2 09:45 發表

係呀, 上年我羅報名表時都有寫明, 係家長會個時校長都有提係 K3 升小學個時, 小學個邊既校長會親自面見各位女學生決定是否升讀.

都是和其他幼稚園差不多. 用中文.
我不知道基督教是否有影響.
但我有認識學生的Daddy&Mummy同是基督徒.

原帖由 bbbean 於 08-12-2 12:15 發表
咁請問問d咩問題 & 用咩語言呢?
如果係基督教係未會更難收呢??
thx!!

原來男生有推薦信, 咁都好d!
st jo絕對係我心儀小學,
但佢係津校, 有推薦信都幫唔到,
除非叩門位, 但叩門都優先比st jo kinder啦﹗

其實係咪多數spk男生都有姐姐讀緊?
同埋係咪多數spk男生k2會考st jo?

原帖由 jmiu 於 08-12-2 10:11 發表
我理解男生可獲兩封校長推薦信.
很多男生都會報讀St Jo or Wah Yan because both are Catholic school.
女生則沒有推薦信.

至於K3時小學校長面見, 是全班學生一起的,
很Relax, 對小朋友完全沒有壓力.
她們只是覺得 .
..
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

1. 是.
2. 有D會, 有D唔會.

原帖由 BabyHilary 於 08-12-2 12:57 發表

...

萬一唔收,等你冇野講囉!
原帖由 no32 於 08-12-2 09:45 發表

[img align=left]http://onfinite.com/libraries/671602/ef1.jpg[/img]

據我所知,有一個男仔讀緊SPK K2,佢無姐姐,暫時只有一個細佬.

原帖由 BabyHilary 於 08-12-2 12:57 發表

...

thanks jmiu!

原帖由 jmiu 於 08-12-2 13:21 發表
1. 是.
2. 有D會, 有D唔會.

咁奇怪, 2兄弟...選擇spk真係少有d wor,
相信多數係有姐姐讀緊, 細佬跟住讀, 方便照顧!
而我就因為1仔1女, 如果囝囝入到,
2年後妹妹考會比較有優勢,
到時2個一齊返學又容易照顧﹗

不過女仔學野叻d又定d, spk都鍾意大囡,
我囝囝(細仔)入到嘅機會極渺茫,
帶佢去面試當為妹妹預習﹗

原帖由 invitation 於 08-12-2 16:09 發表
據我所知,有一個男仔讀緊SPK K2,佢無姐姐,暫時只有一個細佬.
‹ 上一主題|下一主題