用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無關於聖保祿幼稚園收生準則
go

有無關於聖保祿幼稚園收生準則

聽聞St. Paul 好難入, 有無家長可以提供收生同面試資料?幫幫忙呀!

收生準則就不大清楚 ,但肯定不是外傳的只收大女 ,因囡囡班中也有細女 。

上年面試時要分開見但在同一課室 ,內容都同其他幼稚園差不多 ,但生活常識也會問 ,如老師拿出梳 、牙刷用品問小朋友知唔知係乜同點用等 。

DabyHou,

有無囡囡很有反應卻因怕羞不太肯用口答亦可以pass? (sigh... my girl can always answer my questions but once she faces to the strangers / teachers, she just keep silent and just smiles and responses via different action).  Am I hopeless?  

原帖由 DabyHou 於 08-11-16 18:09 發表
收生準則就不大清楚 ,但肯定不是外傳的只收大女 ,因囡囡班中也有細女 。

上年面試時要分開見但在同一課室 ,內容都同其他幼稚園差不多 ,但生活常識也會問 ,如老師拿出梳 、牙刷用品問小朋友知唔知係乜同點用等 。 ...

dabyhou,

請問妳囡囡班中有幾多個男同學?
知唔知男女同學相處上有冇問題?
我想同囝囝報, 不過又怕女多男少會唔平衡。

原帖由 DabyHou 於 08-11-16 18:09 發表

上年面試時要分開見但在同一課室 ,內容都同其他幼稚園差不多 ,但生活常識也會問 ,如老師拿出梳 、牙刷用品問小朋友知唔知係乜同點用等 。 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

唔係全部都大女,但細女入到既話,十居其九有背景!信唔信由你啦!

[img align=left]http://onfinite.com/libraries/671602/ef1.jpg[/img]

in my daugher's class, no boy classmate, 30 girls.... in the other class, total 6 boys among 30 student.  seems they put most of the boys in the same class.

i know that some boys will join St. Jospeh Kindergarten in K2.

原帖由 BabyHilary 於 08-11-16 20:35 發表
dabyhou,

invitation,

將男仔編埋1或2班比每班2, 3個好。

我都聽聞st paul仔會apply st joe k2,
其實對小朋友黎講都幾大轉變,
k1好多好多女同學, 男仔係極少數,
k2就完全冇女同學, 變左全男班﹗

另外想問st paul係咪傳統教學,
多功課嗎? 程度係咪比一般深?
我相信天主教修會辦學會特別注重培育學生品德,
st paul係咪一間對學生紀律同品格嚴緊嘅學校?  

原帖由 invitation 於 08-11-16 22:12 發表
in my daugher's class, no boy classmate, 30 girls.... in the other class, total 6 boys among 30 student.  seems they put most of the boys in the same class.

i know that some boys will join St. Jospeh ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

多功課嗎? k1, no homework, only monthly Bible Homework (colouring picture). Last month of K1, begin writing, but no homework, classwork only, very happy.  k2, average 2-3 homework daily,

程度係咪比一般深? compare with other kindergarten, I think St. Paul is quite simple.

我相信天主教修會辦學會特別注重培育學生品德,
st paul係咪一間對學生紀律同品格嚴緊嘅學校? I can only say my daughter become more polite after studing in spk.

but all above are my personal opinion only...

原帖由 baby951104 於 08-11-16 22:02 發表
唔係全部都大女,但細女入到既話,十居其九有背景!信唔信由你啦!

會不會是以訛傳訛呢 ?我上年也有同樣疑問 ?但幸運地被取錄後 ,覺得很多事情同聽到的也不一樣 ,所以小朋友只要盡力做好機會應是均等。

原帖由 BabyHilary 於 08-11-16 20:35 發表
dabyhou,

我囡囡班中沒有男仔 ,看她上課的影片 ,其他班男生好似得 2 or 3 個

想當年,你如何致勝?囡囡對答很好?is she very talkative and outgoing?  

原帖由 DabyHou 於 08-11-17 00:13 發表

我囡囡班中沒有男仔 ,看她上課的影片 ,其他班男生好似得 2 or 3 個

如果k1開始學寫字, k2開始有功課都唔算淺,
出面好多活動教學幼稚園係k2先學寫字,
k1, 2都唔會有功課, 3年都唔會有默書測驗架﹗

我接受唔到"過份"活動教學,
我覺得st paul呢個程度好適中呀﹗

原帖由 invitation 於 08-11-16 23:39 發表
多功課嗎? k1, no homework, only monthly Bible Homework (colouring picture). Last month of K1, begin writing, but no homework, classwork only, very happy.  k2, average 2-3 homework daily,

程度係咪比 ...

男仔享st paul真係極罕有動物,
唔知會唔會比女同學排斥架呢?

真係唔明點解淨係女修會辦幼稚園,
男修會辦嘅好似得st jo(no k1).

原帖由 DabyHou 於 08-11-17 00:13 發表

讀耐左你就知!he-he!!!
原帖由 DabyHou 於 08-11-17 00:05 發表

會不會是以訛傳訛呢 ?我上年也有同樣疑問 ?但幸運地被取錄後 ,覺得很多事情同聽到的也不一樣 ,所以小朋友只要盡力做好機會應是均等。
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/671602/ef1.jpg[/img]

會唔會首選天主教徒?

各位媽咪, 請問St.Paul是否你們的第一選擇?

唔知學校會唔會睇父母背景? 例如大學生, 專業人仕, 居住的環境等?

面試是廣東話還是英文?

我系路過的,我有位朋友個女父母冇背景,不是專業人仕,個小朋友大女但我覺得麻麻,洗左禮一樣收...
原帖由 kyliejet 於 08-11-20 13:23 發表
各位媽咪, 請問St.Paul是否你們的第一選擇?

唔知學校會唔會睇父母背景? 例如大學生, 專業人仕, 居住的環境等?

面試是廣東話還是英文?

請問幼稚園是否直升上小學呢?因為我听我朋友講話都成千几人IN,及是否女校呢?

my daugher is in K3 am class.
90%+ of the girls go straight to primary.

原帖由 chrischeung 於 08-11-20 15:25 發表
請問幼稚園是否直升上小學呢?因為我听我朋友講話都成千几人IN,及是否女校呢?

吓? 不係100%直升上去?

咁會睇咩準則有得升上去呢?

我想問下, 依家小學學費幾多呀?