用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園的名氣重要嗎
go

幼稚園的名氣重要嗎 [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 Reximom 於 08-11-14 16:29 發表
咁睇幾名啦, 有d真係好名既, 好似寶山咁, d名小學真係爭任收啦!

Reximom, 前排pm問新界喇沙得唔得呀??收到嗎??

其實何謂名幼稚園呢? 如果我吾係focus on女拔, 我一直都吾知cckg係咩水

如果要考傳統的名校,有聖公會三個字的幼稚園比較有着so. For lucky draw, if you can't enter your target school, you can ask principal to help. They can help you to knock the door for their SKH primary school.

原帖由 ysnmama 於 08-11-17 11:21 發表
如果派不到好的志願, 去到叩門階段. 名幼稚園生也有很大幫助. 總之若大家各方面差不多. 名幼稚園生機會是比較大. 因為學校大慨清楚那幼稚園質素, 教學模式及學術水平有幾高. ...

如果派不到好的志願, 去到叩門階段. 名幼稚園生也有很大幫助. 總之若大家各方面差不多. 名幼稚園生機會是比較大. 因為學校大慨清楚那幼稚園質素, 教學模式及學術水平有幾高.

醒目開學勳章

好多時聽到d名校收好多名幼稚園o既小朋友, 因為:

1) 單單一間名幼稚園每年o既畢業生都數以百計
2) 所有名幼稚園o既小朋友都會報名校

所以, 唔係名小學特別鍾意收名幼稚園生, 而係名幼稚園生特別鍾意報名小學, 名幼稚園生佔報名人數o既大多數, 自然取錄o既都會佔大多數啦! 同埋名幼稚園都會為小朋友報考學校方面提供支援, 如面試班, 講座同資料搜集.

邊有名小校長會擔心個學位會浪費咗? 大把人排隊...

收個好學生, 一係拉高D成績, 一係整好D Connection, 方便籌款同攞資源. 咁睇吓邊間幼稚園嚟都有d保證, 不過亦知道間間名幼稚園都會有d掹車邊.....

醒目開學勳章

我覺得名幼稚園另有一樣嘢好--推薦信
佢地校長寫的推薦信"有力"好多

我朋友的兒子,可謂戰無不勝(指入學面試),所以讀屋邨幼稚園都考入CCKG,他的目標是DBS,但竟然失手,甘心放棄其他DSS去大抽獎,結果派去..不知名的小學,就在彷徨之時,得到CCKG校長的推薦信,去叩小拔(男女校個間)門,就成功了.

好難講~
每間學校都知道自己的在港的排名或是知名度??在哪裡~
他們也許不會去收些名校的小孩
為什麼~因為~學校也會擔心收了妳的孩子也是浪費學位~
反正有可能更好的學校會收妳
所以~為了避免還要找後補生
倒還不如去收真的會去唸的小孩

就好像CCKG的孩子~大部份都進DBS 或DGS
但CCKG的小孩要考進其他學校就比較少聽說
因為其他學校也會覺得反正CCKG出來的孩子
不是進DBS 就是進DGS
那麼 為什麼要浪費學位呢

我覺得當然家庭背景有可能會影響
但~並非絕對
除非~孩子的爸媽很有名~
有錢不一定進的了
但有名~應該比較容易
多的是有錢仔女還是進不了名校

原帖由 baby951104 於 08-11-15 01:17 發表
我覺得乜都假,總之識人好過識字,我識得個小朋友,讀銅鑼灣出名難入既幼稚園,原校不收她,考了港大同學會、浸大…,DGS都唔收,最後入左co-ed,因為後台強勁。話分兩頭,面試得幾分鐘邊睇到咁多野呀!名氣唔係最緊要,但真係好緊要喎! ...

我覺得乜都假,總之識人好過識字,我識得個小朋友,讀銅鑼灣出名難入既幼稚園,原校不收她,考了港大同學會、浸大…,DGS都唔收,最後入左co-ed,因為後台強勁。話分兩頭,面試得幾分鐘邊睇到咁多野呀!名氣唔係最緊要,但真係好緊要喎!
原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-14 21:17 發表
名就唔講喇.......
不過唔係"唔理名牌, 唔理家底", 而係無人事無得傾, 所以寶山都無情講 (有錢上等人都有無計可施既時候呀)
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/671602/ef1.jpg[/img]

醒目開學勳章 王國長老

名就唔講喇.......
不過唔係"唔理名牌, 唔理家底", 而係無人事無得傾, 所以寶山都無情講 (有錢上等人都有無計可施既時候呀)
原帖由 Reximom 於 08-11-14 04:44 PM 發表

依, 唔理名牌, 唔理家底,
呢間某名校我like佢作風wor, 唔知講唔講得邊間呢?

呢個問題好難講,每個人重案一定唔同!
每個家長對小朋友嘅要求唔同,每個小朋友能力唔同,學校都應該有各類型唔同嘅選擇比家長及小朋友適應。
名唔名,唔可以靠個名,最重要還是睇小朋友適唔適合,家長又會唔會認同教學理念等,名校不等於好校,更不可能所有名校學生都系最優秀的,只不過,系家長心目中,名校啲有系間優質嘅學校!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

The most important are "BACKGROUND" and "RELATIONSHIP" instead from which kindergarten.

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-14 16:34 發表
Agree with Era
出名既幼稚園, 唔係因為佢個"名", 而係因為佢教得深, d小學心中有數
(老土d講, 亦代表父母肯俾 栽培)
Reximom,
又未必既, 我都識一個寶山去考某名校, in都無得in, 最後入co-ed亦係靠人事... ...

Most 寶山 kids only want to go to co-ed.
Other 名校 sometimes don't like them as they are only using these 名校 as back-up.
Last year, St Paul Boys offered at least 8 寶山 boys a place, but in the end, only one joined the school.
So if you are from 寶山 & you have connection with co-ed (siblings or old boys), other 名校 sometimes may be reluctant to offer you a place, knowing that you would reject them if you get an offer from co-ed.
I guess it would be a similar situation with CCKG
girls & DGS.

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-14 16:34 發表
我都識一個寶山去考某名校, in都無得in, 最後入co-ed亦係靠人事... ...

原帖由 Venuscheng 於 08-11-14 16:10 發表

我都相信面試表現和學校成績最重要, 不過當大家表現差不多時(有幾多個真係可以在短短一次見面就好sharp比人選中的), 幼稚園名氣就變得重要.

agree。

醒目開學勳章 王國長老

查實邊有十大排名丫, 中學又排, 小學又排, 幼稚園又排? in terms of咩先? 師資? 學費?
原帖由 ansonl 於 08-11-14 04:38 PM 發表
有冇人知道香港首十大幼稚園和及其排名?

有冇人知道香港首十大幼稚園和及其排名?

醒目開學勳章 王國長老

Agree with Era
出名既幼稚園, 唔係因為佢個"名", 而係因為佢教得深, d小學心中有數
(老土d講, 亦代表父母肯俾 栽培)
Reximom,
又未必既, 我都識一個寶山去考某名校, in都無得in, 最後入co-ed亦係靠人事....
原帖由 Era 於 08-11-14 04:24 PM 發表
我諗未必係名氣重要,但係要小學知道小朋友既實力,唔多唔少都要睇埋幼稚園既程度.
如果係一間知名度好低既幼稚園,就算成積表寫到幾叻都好,間小學都唔知真正係點.
但係一間個個都識既幼稚園,又大家都知佢既程度既話,咁 ...

‹ 上一主題|下一主題