用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園的名氣重要嗎
go

幼稚園的名氣重要嗎 [複製鏈接]

0    0    0    0

我覺得幼稚園的名氣唔係最重要的, 我仔仔舊年考4間直資都收, 他只是係tko讀普通幼稚園。反而面試的表現及學校成績最重要。

iwff

原帖由 Bcat 於 08-11-14 15:15 發表
各位小一parents,
如報私小或直資,請問幼稚園的名氣重要嗎?

請比意見

原帖由 Bcat 於 08-11-14 15:15 發表
各位小一parents,
如報私小或直資,請問幼稚園的名氣重要嗎?

請比意見

If you're applying 'real' famous private / DSS schools like DBS, DGS, ... definitely yes.

原帖由 iwff 於 08-11-14 15:52 發表
我覺得幼稚園的名氣唔係最重要的, 我仔仔舊年考4間直資都收, 他只是係tko讀普通幼稚園。反而面試的表現及學校成績最重要。

iwff

我都相信面試表現和學校成績最重要, 不過當大家表現差不多時(有幾多個真係可以在短短一次見面就好sharp比人選中的), 幼稚園名氣就變得重要.

我諗未必係名氣重要,但係要小學知道小朋友既實力,唔多唔少都要睇埋幼稚園既程度.
如果係一間知名度好低既幼稚園,就算成積表寫到幾叻都好,間小學都唔知真正係點.
但係一間個個都識既幼稚園,又大家都知佢既程度既話,咁寫得好就好唔同啦.
所以我覺得小學除左睇面試表現之外,多數都會參考埋係邊間幼稚園出來既.
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章 王國長老

Agree with Era
出名既幼稚園, 唔係因為佢個"名", 而係因為佢教得深, d小學心中有數
(老土d講, 亦代表父母肯俾 栽培)
Reximom,
又未必既, 我都識一個寶山去考某名校, in都無得in, 最後入co-ed亦係靠人事....
原帖由 Era 於 08-11-14 04:24 PM 發表
我諗未必係名氣重要,但係要小學知道小朋友既實力,唔多唔少都要睇埋幼稚園既程度.
如果係一間知名度好低既幼稚園,就算成積表寫到幾叻都好,間小學都唔知真正係點.
但係一間個個都識既幼稚園,又大家都知佢既程度既話,咁 ...

有冇人知道香港首十大幼稚園和及其排名?

醒目開學勳章 王國長老

查實邊有十大排名丫, 中學又排, 小學又排, 幼稚園又排? in terms of咩先? 師資? 學費?
原帖由 ansonl 於 08-11-14 04:38 PM 發表
有冇人知道香港首十大幼稚園和及其排名?

原帖由 Venuscheng 於 08-11-14 16:10 發表

我都相信面試表現和學校成績最重要, 不過當大家表現差不多時(有幾多個真係可以在短短一次見面就好sharp比人選中的), 幼稚園名氣就變得重要.

agree。

Most 寶山 kids only want to go to co-ed.
Other 名校 sometimes don't like them as they are only using these 名校 as back-up.
Last year, St Paul Boys offered at least 8 寶山 boys a place, but in the end, only one joined the school.
So if you are from 寶山 & you have connection with co-ed (siblings or old boys), other 名校 sometimes may be reluctant to offer you a place, knowing that you would reject them if you get an offer from co-ed.
I guess it would be a similar situation with CCKG
girls & DGS.

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-14 16:34 發表
我都識一個寶山去考某名校, in都無得in, 最後入co-ed亦係靠人事... ...

The most important are "BACKGROUND" and "RELATIONSHIP" instead from which kindergarten.

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-14 16:34 發表
Agree with Era
出名既幼稚園, 唔係因為佢個"名", 而係因為佢教得深, d小學心中有數
(老土d講, 亦代表父母肯俾 栽培)
Reximom,
又未必既, 我都識一個寶山去考某名校, in都無得in, 最後入co-ed亦係靠人事... ...

呢個問題好難講,每個人重案一定唔同!
每個家長對小朋友嘅要求唔同,每個小朋友能力唔同,學校都應該有各類型唔同嘅選擇比家長及小朋友適應。
名唔名,唔可以靠個名,最重要還是睇小朋友適唔適合,家長又會唔會認同教學理念等,名校不等於好校,更不可能所有名校學生都系最優秀的,只不過,系家長心目中,名校啲有系間優質嘅學校!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

醒目開學勳章 王國長老

名就唔講喇.......
不過唔係"唔理名牌, 唔理家底", 而係無人事無得傾, 所以寶山都無情講 (有錢上等人都有無計可施既時候呀)
原帖由 Reximom 於 08-11-14 04:44 PM 發表

依, 唔理名牌, 唔理家底,
呢間某名校我like佢作風wor, 唔知講唔講得邊間呢?

我覺得乜都假,總之識人好過識字,我識得個小朋友,讀銅鑼灣出名難入既幼稚園,原校不收她,考了港大同學會、浸大…,DGS都唔收,最後入左co-ed,因為後台強勁。話分兩頭,面試得幾分鐘邊睇到咁多野呀!名氣唔係最緊要,但真係好緊要喎!
原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-14 21:17 發表
名就唔講喇.......
不過唔係"唔理名牌, 唔理家底", 而係無人事無得傾, 所以寶山都無情講 (有錢上等人都有無計可施既時候呀)
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/671602/ef1.jpg[/img]

好難講~
每間學校都知道自己的在港的排名或是知名度??在哪裡~
他們也許不會去收些名校的小孩
為什麼~因為~學校也會擔心收了妳的孩子也是浪費學位~
反正有可能更好的學校會收妳
所以~為了避免還要找後補生
倒還不如去收真的會去唸的小孩

就好像CCKG的孩子~大部份都進DBS 或DGS
但CCKG的小孩要考進其他學校就比較少聽說
因為其他學校也會覺得反正CCKG出來的孩子
不是進DBS 就是進DGS
那麼 為什麼要浪費學位呢

我覺得當然家庭背景有可能會影響
但~並非絕對
除非~孩子的爸媽很有名~
有錢不一定進的了
但有名~應該比較容易
多的是有錢仔女還是進不了名校

原帖由 baby951104 於 08-11-15 01:17 發表
我覺得乜都假,總之識人好過識字,我識得個小朋友,讀銅鑼灣出名難入既幼稚園,原校不收她,考了港大同學會、浸大…,DGS都唔收,最後入左co-ed,因為後台強勁。話分兩頭,面試得幾分鐘邊睇到咁多野呀!名氣唔係最緊要,但真係好緊要喎! ...

醒目開學勳章

我覺得名幼稚園另有一樣嘢好--推薦信
佢地校長寫的推薦信"有力"好多

我朋友的兒子,可謂戰無不勝(指入學面試),所以讀屋邨幼稚園都考入CCKG,他的目標是DBS,但竟然失手,甘心放棄其他DSS去大抽獎,結果派去..不知名的小學,就在彷徨之時,得到CCKG校長的推薦信,去叩小拔(男女校個間)門,就成功了.

邊有名小校長會擔心個學位會浪費咗? 大把人排隊...

收個好學生, 一係拉高D成績, 一係整好D Connection, 方便籌款同攞資源. 咁睇吓邊間幼稚園嚟都有d保證, 不過亦知道間間名幼稚園都會有d掹車邊.....

醒目開學勳章

好多時聽到d名校收好多名幼稚園o既小朋友, 因為:

1) 單單一間名幼稚園每年o既畢業生都數以百計
2) 所有名幼稚園o既小朋友都會報名校

所以, 唔係名小學特別鍾意收名幼稚園生, 而係名幼稚園生特別鍾意報名小學, 名幼稚園生佔報名人數o既大多數, 自然取錄o既都會佔大多數啦! 同埋名幼稚園都會為小朋友報考學校方面提供支援, 如面試班, 講座同資料搜集.
‹ 上一主題|下一主題