用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 陳瑞琪(喇沙)band 幾 校風好嗎?
go

陳瑞琪(喇沙)band 幾 校風好嗎?

如題!  謝謝!

係同區英中大部份band 1學生唔會揀先既中學, 多數係band 2頭先會揀.

原帖由 浩朗媽媽 於 08-11-10 12:17 發表
如題!  謝謝!

rclamlam:

謝謝您回覆, 小兒正是 觀塘區band two 頭, 咁間學校校風怎樣? 讀得過嗎?

原帖由 rclamlam 於 08-11-10 14:32 發表
係同區英中大部份band 1學生唔會揀先既中學, 多數係band 2頭先會揀.

陳瑞琪(喇沙)係Band1尾~2頭
係男仔既good choice!
競爭較少,校風唔錯,運動方面幾好
同埋住觀塘就多數搭17號返學
馬路都唔洗過...

lk362:

謝謝您回覆! 請問你是否有小朋友在該校就讀?
知唔知17號車程大約幾耐?

原帖由 lk362 於 08-11-10 19:44 發表
陳瑞琪(喇沙)係Band1尾~2頭
係男仔既good choice!
競爭較少,校風唔錯,運動方面幾好
同埋住觀塘就多數搭17號返學
馬路都唔洗過...

原帖由 浩朗媽媽 於 08-11-11 10:53 發表
lk362:

謝謝您回覆! 請問你是否有小朋友在該校就讀?
知唔知17號車程大約幾耐?

唔係.我個女係附近中學就讀~
17號車程大概30~40分鐘左右

lk362:

thank you very much!

原帖由 lk362 於 08-11-11 19:35 發表

唔係.我個女係附近中學就讀~
17號車程大概30~40分鐘左右

小兒現正就讀於陳瑞祺(喇沙)書院 F1,上學大約2個月時,發現他的自信心加强了, 說將來要做一個成功的人,並且也沒有那麽內向了.學校的老師很用心教書, 每天差不多都會分發功課給學生做,所以他們不會變懶惰.因為它是一所Band 1 英文中學,所以有很多機會接觸英文.而且,他們徐了英國語文要默書外, 另外Integrated Science 和 Integrated Humanity 也會默書, 加强同學們的英語能力. 老師也會影印一些老師專用書的Note (書商印的)給學生温習, 這樣可以更加掌握課文的內容及知識. 學期中考時, 老師會影印一些昨年的past paper 和 marking scheme (很用心的老師)給學生温習.一所非常好的中學, 值得向大家推薦. 校風好/ not bad, quite good,謝謝.