用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好嬲迦南幼稚園
樓主: sandrawun
go

好嬲迦南幼稚園 [複製鏈接]

無錯我個係細b(11月),其實我初時都咁唸架,心唸遲d見仲好啦,可以識講多d嘢.....
但最奇怪就係,點解有10月既非本校學生面試而又收咗,反而playgroup學生就話無位。
唔通bk迦南topic果度話取錄咗既媽咪個個都講大話咩。
所以我咪就係唔明佢學校既收生準則囉

原帖由 stone940828 於 08-11-11 18:48 發表
11月1日先interwiew playgroup學生,
會唔會好似之前位媽咪講,
真係以出生月份咁面試呢?

因為我諗playgroup的學生,
大多都未夠2歲吧!
會唔會係希望等小朋友大多dd,表現好d呢?
只係我自己諗咋,因為我知有校interview ...

其實我都有睇過呢個topic,
有媽咪都問過......有冇非playgroup學生,
都被迦南收左....但一直都冇有人回應.

如冇記錯,第二輪interview應該未收到通知,
yan321你有冇其他同學仔今次都有in?
如果今次interview ge playgroup同學仔有被取錄,
會"心甘命抵"d,即係話大家都公平,
雖然話冇位,但始終都有d ge....
我地可以咁諗...或者被取錄果d同學仔,
in ge時便好fit,但係如果一個都冇呢......咁就真係

原帖由 yan321 於 08-11-11 19:18 發表
無錯我個係細b(11月),其實我初時都咁唸架,心唸遲d見仲好啦,可以識講多d嘢.....
但最奇怪就係,點解有10月既非本校學生面試而又收咗,反而playgroup學生就話無位。
唔通bk迦南topic果度話取錄咗既媽咪個個都講大話咩。
所以 ...

平時因為唔係我帶返playgroup,由婆婆同姐姐帶,所以我都未有了解所有同學,不過就唔係好多好似我咁返緊playgroup嚟in k1,好多都係playgroup in N1,或者有d之前已報咗n1,等足歲先上n1。
不過我叫我媽返去同我八吓其他人啦。
其實而家未通知收唔收,要等得廿幾號先通知,但因我打過比校長,感覺到其實係無位囉,之但係佢會係通知
"唔收" 定係 "waiting" 我就唔知喇。同埋如果係waiting既,咁我要wait幾多個就又係唔知。

原帖由 stone940828 於 08-11-11 19:49 發表

如果今次interview ge play ...

報名收30蚊都合理丫!! 燈油火蠟, 人工, 紙張全部都要錢, 唔係報名o個個俾, 唔通讀緊o個d俾??
如果覺得30蚊唔值, 之前可以唔報, 咪唔使俾囉............
一報名就要收架啦?  我個B in過幾間, 有d收, 有d唔收.  現實就係咁架啦,   你揀學校時, 學校都揀你je!

又係喎!睇下今批有interview的小朋友,
有冇人被取錄正取生,
就知係咪冇晒位都in lor,
如果playgroup有小朋友被取錄,
咁就唔可以話唔公平.可能果d小朋友真係好醒!

原帖由 stone940828 於 08-11-11 19:49 發表

如果今次interview ge play ...

They send the acceptance letter for me in mid Oct(My daughter interview on 4 Oct) and needs to pay for the registration fees on or b4 31 Oct but I didn't pay for it and they call me yesterday weather I need the K1 seat or not? So I think they still have available for K1!

原帖由 HebeMama630 於 08-11-11 20:29 發表
They send the acceptance letter for me in mid Oct(My daughter interview on 4 Oct) and needs to pay for the registration fees on or b4 31 Oct but I didn't pay for it and they call me yesterday weather  ...

Same to u.  My bb was accpeted for pm class and we have the interview on 4 Oct.  We didn't pay for registration and the school called me on Monday.  

My bb didn't study any nursery or playgroup class in Cannan.

喜喜兒,

多謝你ge分享,至少令我地知道,
我們這一班"二無"學生(無n班,無playgroup)
如果表現好,都有機會被取錄
同其他學校一樣,n班必然係優先,
有上playgroup的,又多d印象分,
但並唔代表我地"冇機會"呀!
而家有返d"心情"lu,
雖然我唔會抱太大希望,
但總好過有一種...面試都多餘,
根本唔會收ge感覺!!!!!

原帖由 喜喜兒 於 08-11-12 10:37 發表

Same to u.  My bb was accpeted for pm class and we have the interview on 4 Oct.  We didn't pay for registration and the school called me on Monday.  

My bb didn't study any nursery or playgroup cla ...

多謝你地報料呀,所以我咪想問吓個校長唔知佢收生準則係點囉,你地都取錄咗,但我讀緊playgroup既反而係話無位...........
真係好唔開心呀,咁我响度返咁多個月playgroup又有咩用呢!!!

原帖由 喜喜兒 於 08-11-12 10:37 發表

My bb didn't study any nursery or playgroup cla ...

唉! 真係冇計呀!
其實我都好鍾意佢地ge環境,
但收唔收到呢....隨緣啦!

今年真係好多小朋友報k1,
我諗每間學校的要求都會變得高左,
之前見有媽咪話,佢小朋友讀緊n1,
佢地真係由playgroup直上,唔使面試.

如果街外小朋友同playgroup小朋友的條件差不多,
我諗咁ge情況先至會"優先"選playgroup學生.
.......咁都可以說係"優先處理"ge...

yan321,咁你有冇問過學校,
可唔可以比你小朋友插班n班,
咁係咪就可以直上k1?
我諗同而家playgroup學費都差不多,
如果可以的話,咁都ok喎!

原帖由 yan321 於 08-11-12 21:35 發表
多謝你地報料呀,所以我咪想問吓個校長唔知佢收生準則係點囉,你地都取錄咗,但我讀緊playgroup既反而係話無位...........
真係好唔開心呀,咁我响度返咁多個月playgroup又有咩用呢!!!

...

我其實响今年7月時都問過報n1,但係佢當時已經無哂位啦,就連响12月同1月開比細b讀的班都無位啦,佢話人地要一年前報架,所以我先playgroup都照返住。所以直到而家更加想讀想插都無呀
至於n1價錢都唔平架,要$26xx半日;但我而家只返二、四就$1500.
唯有等佢通知咗再唸啦!

原帖由 CKAU06 於 08-11-12 21:58 發表
唉! 真係冇計呀!
其實我都好鍾意佢地ge環境,
但收唔收到呢....隨緣啦!

今年真係好多小朋友報k1,
我諗每間學校的要求都會變得高左,
之前見有媽咪話,佢小朋友讀緊n1,
佢地真係由playgroup直上,唔使面試.

如果 ...

希望正如大家所講,
好多人都係將迦南作後備,
所以如果今次係waiting,
其實都有幾大機會掛!

你有冇in 律倫街啟思?
之前開放日去過,環境都唔錯ga.

原帖由 yan321 於 08-11-12 22:33 發表
我其實响今年7月時都問過報n1,但係佢當時已經無哂位啦,就連响12月同1月開比細b讀的班都無位啦,佢話人地要一年前報架,所以我先playgroup都照返住。所以直到而家更加想讀想插都無呀
至於n1價錢都唔平架,要$26xx半 ...

我都好驚呀 ! 因為我個case同你相似, 我囡囡都係返九龍塘綠苗play group, 但k1無報九龍塘, 報麗港城個間, 但未出結果 !

九龍塘個間地方好大, 環境設施都好, 真係好吸引, 我之前都有諗過報九龍塘迦南, 但係由於play group的老師真係****好無愛心****, 所以我怕k1老師都一樣, 加上我不是住那區, 只諗住買定ticket入麗港城k1 ! interview麗港城時, 我覺得老師很好, 有愛心........希望事實都一樣啦!   但係都未必收啦!  因為"優先處理"  !:;pppp:

聽人講play group係由校長個女開的, 如果係的話, 她們母女二人應該好好溝通一下什麼是 "優先處理"啦.........最好比家長知道這個準則 !

原帖由 sandrawun 於 08-11-10 11:02 發表
我囡囡係九龍塘迦南返Playgroup,要成千幾蚊一個月,一星期只係返兩、三日,每日只係一小時十五分鐘,一心諗住係到讀K.1,佢地話明返playgroup的小朋友是可以優先處理升讀幼兒園及幼稚園而無需面試,結果不單要面試,重要面試後唔 ...

觀塘基法幼稚園

唔知有無小朋友係讀中華基督教會基法幼稚園既mami呢?可以係度分享下嗎?

My daughter studied N1 in Cumberland Cannan last year. Her class teacher was Miss Lam. She is very professional and experienced.

Now, my daughter studied K1 in Waterloo Cannan. The teachers there are less experienced than Miss Lam but are very caring. For example, I gave birth to my second baby on 3/11. The class teacher of my first daughter even gave me a phone call to see if I am OK. You can think about that kinder. The only thing is it is a whole-day kinder.

P.S. You can study half-day if you study N1.

其實大大話話加埋我囝囝同囡囡, 我都識超過10 幾個老師, 但係個個都好好, 無其他媽咪講到d 老師無愛心o甘, 不過可能大家睇老師嘅標準都唔同, 所以無得比較.

CKAU06:
我無報啟思呀!有D人話程度較淺,其實我首選係迦南,另外仲有報創價同九龍靈糧堂,我只報了這些二線學校。
丁丁諾:
雖然我唔係成日帶個女返PLAYGROUP,但我見D老師都唔差,好笑容,尤其我班的佩儀姐姐,佢好好人,有耐性。

其實我覺得d家長以為九龍塘個名香D o者!但就唔知老師校長唔優做,呢間比我感覺唔太好,反而其他分分校就好好多啦!講才都係同一間學校只不過地區唔同o者!
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

我差唔多每次倍小女上課, 發現她們真係好商業化, 如果小朋友是長客 或 有爸爸媽媽倍去, 她們的咀臉會好些, 例如茶點時主動/常常和你交談.....同你小朋友玩 (我見過好多case和也試過有一次小女婆婆倍上課........之後婆婆同我講d老師唔好!)

但係我對這間學校的課程有信心, 因為interview時, 老師介紹她們的課程包括兩文三語, 功課都好多同深!

請問你報左那一間迦南呀?

原帖由 yan321 於 08-11-13 13:55 發表
CKAU06:
我無報啟思呀!有D人話程度較淺,其實我首選係迦南,另外仲有報創價同九龍靈糧堂,我只報了這些二線學校。
丁丁諾:
雖然我唔係成日帶個女返PLAYGROUP,但我見D老師都唔差,好笑容,尤其我班的佩儀姐姐,佢好好人,有耐性。 ...

兩文三語你唔好信,主要中文教,一個星期只得1或兩堂普通話,英文米都係間間都會教個D,重未必係外籍教,佢地所謂兩文三語間間幼稚園都係架la,我個女個間就真係兩文三語,直情外籍做班主任,維多利亞都係,一個外籍一個普通話

原帖由 丁丁諾 於 08-11-13 18:28 發表
我差唔多每次倍小女上課, 發現她們真係好商業化, 如果小朋友是長客 或 有爸爸媽媽倍去, 她們的咀臉會好些, 例如茶點時常常和你交談.....同你小朋友玩 (我見過好多case和也試過有一次小女婆婆倍上課........之後婆婆 ...
‹ 上一主題|下一主題