用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 SMC Waiting List 機會有幾大 ?
樓主: mabelzero
go

SMC Waiting List 機會有幾大 ? [複製鏈接]

Agreed!

最緊要夠誠意

原帖由 Flying-Man 於 08-11-14 09:48 發表
mabelzero,

我囡囡就是 on waiting list 入的.記得 SMC 是在大抽獎(7 Jun 08 放榜)後約一個月(約 7 月頭)才通知我囡囡去 2nd interview 的,而我是在 11 Jul 08 交$500留位費的.

當我知道大抽獎失敗後,我在 7 Jun 0 ...

Hi mabelzero,

係呀, smc係我首選既學校, 我係囡囡k.1既時候開始幫佢揀小學, 當時主要係想入陳守仁, 但我始終唔鐘意佢無中學, 而且係大班教學, 後來發現smc, 係果個時候smc仲好新, 唔係好多人識, 朋友們都話我地好冒險, 好彩我係bk到識到一d smc家長, 佢地好詳細咁將學校情況話比我知.  再加上我地去左2-3年簡介會, 真係好鐘意學校既理念同環境, 而且我同老公都覺得唔一定要讀名校, 最緊要係讀得開心, 英文底打得好, 所以決定smc為我地唯一既目標.

因為我囡囡係2000年出世, 果年bb特別多, 所以小學學位競爭好大, 為左確保佢順利入到smc, 我地係佢k2下學期轉左佢入國際幼稚園讀, 結果順利係第一round入到smc(10月初左右收到信), 真係鬆左一大口氣, 之前真係緊張到不得了, 收左之後我地無再去interview其他學校, 亦無參加大抽獎, 疊埋心水入smc.

讀左三年, 我地真係好滿意, 每個家長對學校要求都唔同, 有d鐘意best of the best, 有d就好似我地咁鐘意愉快教學, smc好符合我地要求, 又好適合我囡囡, 壓力唔算好大, 仲有時間學下其他興趣班.

我無同囡囡再係出面補英文, 因為學校英文已經教得不錯, 外語就揀左法文(因為法文係出面學都幾貴架), 見囡囡都講到幾句, 加上一學可以學到中學, 學咁多年, 應該基本溝通都ok掛, 咁我已經好滿足架啦!

原帖由 mabelzero 於 08-11-13 18:37 發表
Hi G-ma,

真係好開心, 係SMC 讀的學生, 英文真係好好, 我本人十分同意你的講法,  (係smc讀小朋友大部份對英文都係好有興趣, 只要唔抗拒, 係好易吸收.) 每次聽完你和一家四口的回應, 另我越來越鐘意SMC呀!

請問你 ...

Hi Flying-Man,

好多謝你詳細的回覆, 正是我CONCERN的, 明白, 既然如此, 雖然好有難度, 但為左個囡, 我都會盡力爭取個位, 可是, 我也非常擔心的就是, 大抽獎後, SMC原來仍然接見新生, 而唔係我們比他們優先, 聽了之後, 有點不滿和不公平.  ANYWAY, 我想入, 都要服, 只不過難度又高D.  

請問你當時打電話去問時, 是直接揾校長傾, 或是接聽電話的職員 ?

當我收到WAITING LIST, 已立即寄出留位信, 等左10幾天都冇回音, 我於是打去學校, 同職員確認收到我的信. 對話中,都覺得有點兒尬尷, 好困難表示我有誠意的.

謝謝,
MABEL

mabelzero,

每次打電話去都只是同職員講,沒有跟校長對話.我認為你暫時可多寫 follow up letters 比 SMC 以表示你的誠意,佢地會將你的信 keep 住係小朋友的 application file 內, 到時校長或負責的老師見到有幾多 follow up letters 就知道你有幾多誠意了.

原帖由 mabelzero 於 08-11-14 18:34 發表
Hi Flying-Man,

好多謝你詳細的回覆, 正是我CONCERN的, 明白, 既然如此, 雖然好有難度, 但為左個囡, 我都會盡力爭取個位, 可是, 我也非常擔心的就是, 大抽獎後, SMC原來仍然接見新生, 而唔係我們比他們優先, 聽了之 ...

Hi 大家好,
唔好意思, 冇上網幾日, 好多謝你們詳細的回覆.  

聽倒你們SMC家長, 更加想入SMC, 1/ 開心愉快學習 ,2/ 良好學習英語環境, 小三就能夠看英文卡通片, .  可是, 我好担心最終都入唔倒, 因為唔知WAITING 的次序安排.  從BK知道, 才發現原來還有申請者等緊通知1ST IN, 及有些已被安排下週SECOND IN, 那麼! 原來仍然收緊生, 未滿.  我已寫了信, 要求取錄, 但SMC都唔優先考慮取綠我囡囡, 列入WAITING LIST, 仍繼續接見新生, 即代表囡囡未能合符該校的要求, 同時, 在明年6月統一派位後, SMC都會接見新生, 而並不是將我們WAITING LIST 優先, 真的不太 公平 , 幾時才輪到囡囡啊.  ANYWAY, 我會繼續寫信, 這是我唯一可以做的.  

如果收到取綠通知, 願意放棄大抽奬及崇小.  

謝謝.
MABELZERO

原帖由 Flying-Man 於 08-11-15 07:35 發表
mabelzero,

每次打電話去都只是同職員講,沒有跟校長對話.我認為你暫時可多寫 follow up letters 比 SMC 以表示你的誠意,佢地會將你的信 keep 住係小朋友的 application file 內, 到時校長或負責的老師見到有幾多 fo ...
‹ 上一主題|下一主題