用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 SMC Waiting List 機會有幾大 ?
go

SMC Waiting List 機會有幾大 ? [複製鏈接]

HI 大家好,
本人好喜歡SMC, 好唔開心囡囡被列入WAITING LIST, 因為我們己經決定假如獲得取錄, 願意放棄自行派位及大抽獎, 想問吓大家 :

1/  是否所有不取錄的小朋友都是WAITING LIST, OR 直接REJECT.  

2/  有冇聽聞過曾經是WAITING LIST, 最後被取錄, 會否在統一派位前通知, 及需要再面試嗎 ?

3/  有幾多人會被列入WAITING LIST ? 如何分優先考慮.

謝謝, 待覆.
   0    0    0    0

原帖由 mabelzero 於 08-11-9 04:30 發表
HI 大家好,
本人好喜歡SMC, 好唔開心囡囡被列入WAITING LIST, 因為我們己經決定假如獲得取錄, 願意放棄自行派位及大抽獎, 想問吓大家 :

1/  是否所有不取錄的小朋友都是WAITING LIST, OR 直接REJECT.  

2/  有冇 ...

mabelzero,

以我就知大家數waiting list 的家長而最後得到offer , 都係有寫求位信. 而去年統一派位後 和deadline 交留位費後才通知有位.
其實係一家四口子

1/  學校有分 WAITING LIST 同 REJECT.  

2/  統一派位前後都有機會取錄waiting list, 有聽過有部份會再interview 多一次.

3/  WAITING LIST人數就不大清楚, 不過表現出多d誠意, 機會一定會大d.

Hello G-Ma / 一家三口,

好多謝你們的答覆, 好清楚, 我收到waiting list 後, 都立即寄信比校長, 希望可以被取錄.  

你們呢?  有沒有選擇呢間學校呢 ?  or 是否已決定讀那一間小學, 大家分享吓 !

原帖由 G-Ma 於 08-11-10 18:27 發表
1/  學校有分 WAITING LIST 同 REJECT.  

2/  統一派位前後都有機會取錄waiting list, 有聽過有部份會再interview 多一次.

3/  WAITING LIST人數就不大清楚, 不過表現出多d誠意, 機會一定會大d. ...

原帖由 mabelzero 於 08-11-11 17:37 發表
Hello G-Ma / 一家三口,

好多謝你們的答覆, 好清楚, 我收到waiting list 後, 都立即寄信比校長, 希望可以被取錄.  

你們呢?  有沒有選擇呢間學校呢 ?  or 是否已決定讀那一間小學, 大家分享吓 !

...

我囡囡已經係smc 小二學生啦.
其實係一家四口子

我囡囡係smc小三學生啦!!!

Hi G-Ma & 一家三口,

原來如此, 你們的小朋友是否讀得好開心呢 ? 面試當天, 我看見啲學生好開心.  

希望真係有機會入倒SMC, 再請教你們, 謝謝.
mabelzero

原帖由 mabelzero 於 08-11-12 16:45 發表

原來如此, 你們的小朋友是否讀得好開心呢 ? 面試當天, 我看見啲學生好開心.  

mabelzero ...

去年有位家長都會定期update d 資料比學校. eg : 小朋友最update 的成績表 or  朗誦節成績........ 等等等. 現在唯有表現出誠意吧. 很多人都會有幾個學位在手, 或者等明年這班家長 release 番d 學位, 再等學校call....

其實係一家四口子

原帖由 mabelzero 於 08-11-12 16:45 發表

mabelzero ...

囡囡係讀得好開心, 壓力小二又大過小一, 但相比傳統小學, 已經非常輕鬆. 但這樣也好,  唔駛上到小四五, 才突然間感受讀書壓力. 我個人認為, 讀書係要受點壓力呢!
其實係一家四口子

係呀, 小三壓力又會大過小二, 老師要求都會嚴左, 我都同意讀書係要有一定壓力, 但又唔想好似出面學校果d咁厲害, 我有個朋友個仔仔間學校, 星期五竟然比左15份功課佢地做, 真係做足2日半, 好辛苦, 無哂私人時間.

smc既學生普遍都好開心, 我halloween果日送囡囡返學, 好多同學都dress up哂, 個個都好興奮.

好開心又收到你們的回覆, 我已經打左去學校,confirm 他們己收到我們的要求留位信, 他們說: 如有學位溜出, 會立即處理, 但沒有告訴我可否獲得優先考慮:

看過G-MA 和 一家四口的回覆, 小朋友都讀得開心, 另我更堅定想入SMC呀!

其實, 我同老公棟SMC, 主要原因係英文, 好肯定比讀我區的津校好 (葵興), 有良好英語的環境學習英文, 一定好好多, 所以如果SMC最終被取錄, 我們都會放棄大抽奬.

你們的小朋友係SMC讀, 英文是否好叻呀! 好想知呀!

另外, 崇真小學收左, 已交留位費,(都幾鐘意,英文小學) 聽講SMC 有插班生, 都係P1 讀過崇小, 真的嗎? 那麼讀崇小都好喎?  你們邊區的 ?  

哇! 講左咁多了 HEHE 待覆! 謝謝

原帖由 mabelzero 於 08-11-13 17:12 發表
好開心又收到你們的回覆, 我已經打左去學校,confirm 他們己收到我們的要求留位信, 他們說: 如有學位溜出, 會立即處理, 但沒有告訴我可否獲得優先考慮:

看過G-MA 和 一家四口的回覆, 小朋友都讀得開心, 另我更堅定 ...

mabelzero,

有上bk的家長, 以我所知有2位都係由崇真讀完小一轉來smc, 一位係主流班, 另一位係國際班轉過黎....   . 其實我囡囡都係崇真幼稚園出品.  
其實係一家四口子

回覆 # 的文章

HI 一家四口,

哈哈, 咁快有回覆.  真係好開心認識你們, 你有冇MSN. DO U MIND ADDING ME ?

Really !  上當年你有冇考SMC 呀 ?  崇真好唔好呢 ?  如果派位唔好, SMC又唔收 , 那麼我們會決定讀崇小.  

謝謝!

原帖由 mabelzero 於 08-11-13 17:37 發表
HI 一家四口,

哈哈, 咁快有回覆.  真係好開心認識你們, 你有冇MSN. DO U MIND ADDING ME ?

Really !  上當年你有冇考SMC 呀 ?  崇真好唔好呢 ?  如果派位唔好, SMC又唔收 , 那麼我們會決定讀崇小.  

謝謝! ...

sorry! 有冇msn.   想當年我都要係從崇小 和 smc 選擇比囡囡讀小一.  我亦深信我地冇選擇錯誤.

其實係一家四口子

Hi mabelzero,

我自己真係覺得SMC英語環境係好好, 我囡囡小一, 小二既時候去睇英文電影(小朋友戲), 佢基本都聽得明7-8成, 可能有d部份唔明先會問一, 兩個問題.  宜家小三已經可以自己睇得明d戲, 無再問我地點解.

我曾經見過囡囡同我朋友讀5年班既囡囡一齊做功課既時候, 佢仲糾正人地d功課串錯字.  我可以講係smc讀小朋友大部份對英文都係好有興趣, 只要唔抗拒, 係好易吸收.

原帖由 mabelzero 於 08-11-13 17:12 發表

看過G-MA 和 一家四口的回覆, 小朋友都讀得開心, 另我更堅定 ...

Is u mean SMC is better than TT?

Hi G-ma,

真係好開心, 係SMC 讀的學生, 英文真係好好, 我本人十分同意你的講法,  (係smc讀小朋友大部份對英文都係好有興趣, 只要唔抗拒, 係好易吸收.) 每次聽完你和一家四口的回應, 另我越來越鐘意SMC呀!

請問你當年是否一心已決定入SMC, 有冇放棄大抽奬呢? 你的囡囡讀那間幼稚園 ?

小朋友現在選了那種外語學習 (日文,法文OR西班牙文), 我阿囡那天一齊去SMC聽講座, 她聽到有日文學, 好開心, 好想讀SMC呀!  

仲有, 那天面試 (14/10) . 見到許秋怡, 王書其的仔仔SECOND IN , 個小朋友好SMART !

原帖由 bblaw 於 08-11-13 18:22 發表
Is u mean SMC is better than TT?

bblaw,

如沒有記錯, 妳是要從TT 國際班和 smc 作比較....????
但我囡囡的case 係TT 主流部 和 smc 兩者選一. 而國際班我就不大清楚了. 但我只係覺得崇真比較傳統d. smc 給比較活動d.  
其實係一家四口子

Hi G-Ma & 一家四口,

請問SMC 每月學費,校車,膳食,什費, 課外活動各幾錢, 合共多少 ?  是否需要課餘時間仍要補習英文呢 ? HOW MUCH?

崇小每月學費$3600+校車+膳食+什費200 合共$ 5000 都好貴呀!

mabelzero,

我囡囡就是 on waiting list 入的.記得 SMC 是在大抽獎(7 Jun 08 放榜)後約一個月(約 7 月頭)才通知我囡囡去 2nd interview 的,而我是在 11 Jul 08 交$500留位費的.

當我知道大抽獎失敗後,我在 7 Jun 08 寫了1st follow up letter 同交了一些囡囡取得的新 certificates .在 27 Jun 08,我寫了 2nd follow up letter 同再交了一些囡囡的新 certificates,見快到 7 月頭而 SMC 仲未有消息,我本打算再寫 3rd follow up letter 親自交給校長的,期間 SMC 就打電話通知我囡囡去 2nd interview 了.在 7 Jun 08 至 7 月頭期間,我亦打了許多電話到 SMC 問有沒有最新的消息,打到連我自己都覺得有少少唔好意思.

SMC 收我囡囡,我本人都覺得家長的誠意是其中一個原因,因我知道在大抽獎 7 Jun 08 放榜後,SMC 還在accepting new applications,當中有小朋友就是在大抽獎 7 Jun 08 後1st in & 2nd in 而被取錄的,但我囡囡是在去年 2007 年尾 in 已 on waiting list 的反而未先被取錄,所以我非常擔心 SMC 已不再 consider 7 Jun 08 之前 on waiting list 的小朋友,於是我加把勁比出誠意 SMC 睇,最後 SMC 收我囡囡,都可能因我呢個"煩人"阿媽.

如你真想你的小朋友入SMC,你就比多啲誠意佢睇吓,努力呀!

原帖由 mabelzero 於 08-11-9 04:30 發表
HI 大家好,

2/  有冇 ...
‹ 上一主題|下一主題