用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

校園暴力 [複製鏈接]

今日聽倒Rachel講Christy比一個高年班學生打左一巴 , 希望沒有什麼大外 , 這種校園暴力一定要制止。
   0    0    0    0

原帖由 onetiger 於 08-11-4 22:43 發表
今日聽倒Rachel講Christy比一個高年班學生打左一巴 , 希望沒有什麼大外 , 這種校園暴力一定要制止。

Ken :

阿女有冇話係邊班 , 幾時 ? 有冇老師在場 ? 遇上呢d問題 , 可以叫佢同老師講返 , 如果你識當時人 , 更加可以了解一下 !
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

醒目開學勳章

原帖由 onetiger 於 08-11-4 22:43 發表

若真有此事發生, 受害人應立即向老師報告, 無論任何原因, 出手打人的行為都是要不得的, 老師與雙方家長應立即處理問題, 了解事件發生的經過, 教導孩子怎樣面對爭拗, 應持理性態度去面對, 控制衝動行為, 希望事件能完滿解決。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

各位家長,

其實上個星期五果日放學時 Christy 已經即刻講咗比我知道喇,佢所講o既情況係堂時小息佢同Rachel同埋Grace一齊,係佢前面見到個大哥哥,Christy 以為係風紀,咁就埋去同佢傾計,誰不知 Christy 只講完一句說話,那個大哥哥就打了她面一吓,仲一"權"揼落佢肚仔度,Christy 即刻痛到喊,而側邊就走咗個真正的風紀出嚟話:喂~ 你唔可以打人喎!~

然後係註一樓的堂值老師埋嚟帶咗果個男仔同埋 Christy 落去校務處,Christy 係校務處有姐姐幫佢搽咗D油問佢覺得好唔好D,而當 Christy 休息緊時話見到校長同個男仔講,如果佢唔改仲係咁打人就唔比佢係度讀...云云。

我星期五打去學校時冇人聽,星期一再打去抎 Miss Miu,佢夜晚覆我時我同佢講的佢好似全不知情咁,佢話要比D時間佢了解吓,琴日至今仍未有電話回覆,我一陣都會再打去問,因為我 hubby 琴晚返咗香港,早幾日佢知道時已經話要追學校解釋,但我見同 Miss Miu 講時佢真係好似唔知乜事咁,所以都想佢了解咗先覆我,一陣打佢睇吓 Miss Miu 點講,當然唔排除同 hubby 真接入去學校了解。

知道發生咁O既事係自己小朋友身上當然唔開心,而且係好奇怪點解高年班O既會落咗去 1/F,我都有問過 Christy 點解會走去同風紀傾計,佢話覺得風紀要小息落去當值好慘,冇得同小朋友玩,所以之前佢都試過好幾次同佢果層樓當值果個風紀傾計,唔等佢唔駛咁可憐......

但係當時問佢邊度比人打親時,佢就話校務處話佢塊面有個掌印,同埋佢肚仔好痛時,當然覺得難受......

我都好想快D攪清楚發生乜野事,亦都想知道究竟學校做咗D比 野 follow-up action!

Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

醒目開學勳章

小樹熊,

那christy 現在好番嗎? 還有沒有唔開心? 此終她想向那高年班同學表示關懷, 換來一個暴力對待, 你要好好地開解她。

我想學校、家長與社工真是要坐下來了解那個高年班同學最近行為, 家庭情況, 結識的朋友等, 了解他今次的行為, 才可幫助他。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

原帖由 小樹熊 於 08-11-5 14:33 發表
各位家長,

其實上個星期五果日放學時 Christy 已經即刻講咗比我知道喇,佢所講o既情況係堂時小息佢同Rachel同埋Grace一齊,係佢前面見到個大哥哥,Christy 以為係風紀,咁就埋去同佢傾計,誰不知 Christy 只講完一句說話,那個 ...

小樹熊,

有關此事,我都覺得真係要要求學校正視問題!要攪清楚件事,高年班的學生竟然可以禁樣對低年班的學生,點可以呀!校長在開學時都承諾過,在學校一定唔會容許有打人事件發生,在校車上就唔包!點解而家可以當無事發生!

另外,昨天grace帶了兩隻cd回家,上面寫住中文,佢話是christy俾佢喎?請問是否弄錯了!我明天叫grace交回給christy 好嗎?

晴晴的媽媽

剛剛同 Miss Miu 傾咗一陣電話,我問返佢跟進成點,佢話佢同 Miss Mok 抎咗 Rachel 同埋 Grace 及 Christy 佢地一齊問過,咁 Rachel 同 Grace 話果日淨係一放小息就去咗圖書館,而再問 Christy 就話佢一時又話係 1 樓、一時又話係台前,而且個過情仲講到一忽忽,咁我聽到 Miss Miu 咁講就問佢,如果係咁請問有冇問過校務處吖,校務處一定有紀錄o架嘛,仲有果日當值個位風紀呢?? 果日一樓當值果位老師呢?? 而且仲有 Christy 提過果日校長係o係校務處同果個男仔講過野,就算我囡囡講得唔好、記得唔好,咁涉及o既其他人都應該可以講多D當日佢地見到、睇到O既野O掛??

我同 Miss Miu 講發生咗呢件事我真係好想知道學校係點處理,如果 Miss Miu 了解唔到,咁我唯有直接去學校了解!

講真我覺得發生咗呢D事,最基本校務處都要即時通知班主任,等班主任可以係果一日餘下時間留意吓學童仲有冇唔舒服,而且亦應該即日通知返家長曾經發生過件咁O既事,唔係話追唔追究,我自己係講道理O既人,身為家長我亦有權知道小囡係學校發生過D咁O既事,除咗要了解事件經過外,至少我都要留意吓 Christy 會唔會仲有唔舒服o架? 係咪?!~

我呢兩日都有問 Christy 佢依家覺得點,仲有冇痛,亦都有問老師有冇同佢跟進返,但可能 Christy 聽過我講話會打比 Miss 同埋有機會去學校問,佢返而同我講:媽咪~ 我依家都唔痛喇,唔駛啦"  佢係似乎怕我會去學校......

都係果句,我只想攪清楚件事,我循正常途徑問,老師亦應該正面地回答返我,如果佢地了解完都應該要覆返我電話,我唔想做到吓吓走去學校、去校務處抎人,我都想囡囡係度快快樂樂亦順順利利完成佢小學階段,盡量溫和D去處理,唔想 Christy 比心 label 咗係邊一類人咁......

我比都日去等,希望嚟緊個答覆會完整同合理D啦!!:;pppp:

晴晴的媽媽,

那碟不是我比的,我想是攪錯了,我燒錄的那隻應該明天才會交到晴晴及 Rachel 手裏,會寫住名o架,應該唔會攪錯o既,返正兩隻碟個內容都係一樣
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

老師點咁問校長,見到校長好似老鼠見猫.
校務處一點都唔專業,又點會有記錄,

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-11-5 16:58 發表

小樹熊,

有關此事,我都覺得真係要要求學校正視問題!要攪清楚件事,高年班的學生竟然可以禁樣對低年班的學生,點可以呀!校長在開學時都承諾過,在學校一定唔會容許有打人事件發生,在校車上就唔包!點解而家可以當無事發生!

另 ...

晴晴的媽媽

CD 是 Rachel 給晴睛的 , 你上次話要一個copy.

Onetiger

CD

這件事校長完全處理非常失當,校長已經了解件事,亦對嗰位高年班學生訓了話,她為什麼不打電話給家長將整件事交代清楚,她有冇打電話通知給高年班學生家長講發生了這件事呢?她真係冇理會家長,校長冇叫校務處打比家長,這樣是否太過份呢?

原帖由 onetiger 於 08-11-5 19:59 發表

晴晴的媽媽

CD 是 Rachel 給晴睛的 , 你上次話要一個copy.

Onetiger

CD

onetiger,

是不是啟思那隻CD?? 如果係咁應該係我先O岩~

原帖由 looking 於 08-11-5 19:38 發表
老師點咁問校長,見到校長好似老鼠見猫.
校務處一點都唔專業,又點會有記錄,

就算冇 Black & white record,咁至少都有當時在場o既 staff 係度嘛?!~ 點可能淨係答我係有職員幫我囡囡搽個油就算??

原帖由 ycdy 於 08-11-5 21:04 發表
這件事校長完全處理非常失當,校長已經了解件事,亦對嗰位高年班學生訓了話,她為什麼不打電話給家長將整件事交代清楚,她有冇打電話通知給高年班學生家長講發生了這件事呢?她真係冇理會家長,校長冇叫校務處打比家長,這樣是否太 ...

我都係咁諗,學校除咗要提供良好學習環境,專業師資之外其實行政都好緊要,呢D叫做突發事但係都要有基本處理方案O架?! 我唔係要知最終老師或校長點懲罰個男仔,而係好 confuse 點解發生咗但好似班主任完全唔知呢件事,而且更加冇人通知過我,我囡囡就話返嚟有同我講o者,如果佢因為怕而唔講,咁我咪根本唔知道有人對我囡囡郁過手??

一向班主任應該係與學童係學校最親近果個,我囡以前同幼稚園的老師個個關係好到不得了,我相信如果佢係小學遇到事都會希望班主係係關心佢同幫到佢o既,依家我都想睇吓 Miss Miu 同 Miss Mok 佢地再了解完會點覆我,我都想佢地跟得貼D比到個好DO既答覆我

原帖由 小樹熊 於 08-11-6 07:42 發表

onetiger,

是不是啟思那隻CD?? 如果係咁應該係我先O岩~

Yes , that is the one. Oh i mixed up Grace and Christy again. Sorry. Let me know if you did not receive the CD. I will make another one.

原帖由 小樹熊 於 08-11-6 07:56 發表

我都係咁諗,學校除咗要提供良好學習環境,專業師資之外其實行政都好緊要,呢D叫做突發事但係都要有基本處理方案O架?! 我唔係要知最終老師或校長點懲罰個男仔,而係好 confuse 點解發生咗但好似班主任完全唔知呢件事,而且更 ...

I totally agreed with you.

照咁睇校長都知嗰位男生有前科嫁啦,咁係咪應該比d"特別照顧"佢呢? 我地以前小學d老師都會叫唔聽話既同學個個小息去校務處罰企or溫書or做功課,總之就唔好攪事.....可能依個年代唔同啦,but至少都要限制佢既活動範圍囉....

會唔會個男仔精神上有d咩野"病"呀...校長又話有心理專家註校既,咁有無搵你囡囡去傾吓計呀?

原帖由 小樹熊 於 08-11-5 17:49 發表
剛剛同 Miss Miu 傾咗一陣電話,我問返佢跟進成點,佢話佢同 Miss Mok 抎咗 Rachel 同埋 Grace 及 Christy 佢地一齊問過,咁 Rachel 同 Grace 話果日淨係一放小息就去咗圖書館,而再問 Christy 就話佢一時又話係 1 樓、一時 ...

小樹熊,

唔該哂你copy 詩人茶座的video給我!

我昨天晚上都有同grace談過christy被打的事,佢話當時是有一個高年級的男生,好似話是小三、四的學生,佢話佢地當時見到christy走去那男生度,佢地都以為此男生是prefect, 點知說時遲、那時快,那男生就動手打了christy一下(在面上),我問grace為什麼小三的學生會走去一樓,佢話唔知!而且grace話都唔係好記得此男生的樣貌,因為都係第一次見到。
我想如果christy都話見過校長有對此男生訓話,而班主任又不知情,那麼最好是寫一封信去校長,要求交代事件或約見你向你交代,總比問來問去會有效!

另外,rachel給我的2隻中文cd,我就叫grace明天帶回給christy吧!

晴晴的媽媽

原帖由 onetiger 於 08-11-6 09:32 發表

Yes , that is the one. Oh i mixed up Grace and Christy again. Sorry. Let me know if you did not receive the CD. I will make another one.

Hi onetiger,

Nevermind! I will ask Grace to give back the 2CD to Christy directly tomorrow.

Ching Ching's mom

原帖由 che21082108 於 08-11-6 09:44 發表
照咁睇校長都知嗰位男生有前科嫁啦,咁係咪應該比d"特別照顧"佢呢? 我地以前小學d老師都會叫唔聽話既同學個個小息去校務處罰企or溫書or做功課,總之就唔好攪事.....可能依個年代唔同啦,but至少都要限制佢既活動範圍囉. ...

Hi che21082108,

禁又唔駛講到果個男生好似有病禁!其實而家d小朋友都有行為問題,都唔識得點控制自己的情緒,不過最重要是家長同學校配合,發現問題,不要逃避,而是要去解決!

我囡在幼稚園同樣發生了同樣的問題,一而再再而三,園內的幼師、校長、主任都逃避,認為不用處理,就只會問題更加大,對此小孩一點好處都沒有!

晴晴的媽媽

原帖由 che21082108 於 08-11-6 09:44 發表
會唔會個男仔精神上有d咩野"病"呀...校長又話有心理專家註校既,咁有無搵你囡囡去傾吓計呀?

校長前排講座時好hard sell 依個point...所以我都好想知個"心理專家"响李小可以幫or幫過d咩手....

我反而好擔心小女孩既情緒呀...又話家校合作既,咁就等家同校自己去跟進啦..唔好响小女孩面前再提依件事喇,等佢慢慢淡忘吧啦,無謂再擴大佢個"陰影"啦.

‹ 上一主題|下一主題