用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家點睇:老師搞婚外情, 或老師做狐狸精? ...
樓主: csc_y
go

大家點睇:老師搞婚外情, 或老師做狐狸精? [複製鏈接]

某些工作,並不是單單"職業"一格填隻字,除了職業技能要之外,個人道德操守也是重要。老師是其中一樣,因為涉及"身教" 及 "服眾"兩層次,這個對小學及中學階段的學生尤敏感吧,至少我作為家長,會認為這兩個階段除了是子女在智力,體格的成長期外,也是德道觀教化時期,但又未達心智成熟階段。

樓上有提過"如特首搞婚外情, 或特首做狐狸精?"……這個肯定是有問題!香港巿民肯,阿爺都未必肯!

原帖由 alienova 於 08-11-10 12:09 發表
某些工作,並不是單單"職業"一格填隻字,除了職業技能要之外,個人道德操守也是重要。老師是其中一樣,因為涉及"身教" 及 "服眾"兩層次,這個對小學及中學階段的學生尤敏感吧,至少我作為家長,會認為這兩個階段除了是子女在智力,體 ...

完全同意. 感情雖然是私事,但道德卻是公事;莫說是教師,即使普通OL,做第三者/婚外情,都有罪惡感,怕比人指指點點.身為教師,有些事真係不可為;家長要身教,老師也要,仲要比家長嚴謹1,000倍10,000倍.
有呢d教師,吾好話學生吾識尊師重道!

原帖由 Kennisliu107 於 08-11-10 12:49 發表

身為教師,有些事真係不可為;家長要身教,老師也要,仲要比家長嚴謹1,000倍10,000倍.
...

所以老師如果 在街邊"篤"魚蛋、食豬大腸也是十惡不赦,爲千夫所指的。

如果我囡囡有個咁老師, 我都會覺有問題. 老師如做到其身不正, 又點教育下一代.

原帖由 hingmami 於 08-11-9 13:54 發表
好似主角係馬X山胡X做

不是. 好似o係香港區.

原帖由 701003 於 08-11-9 15:40 發表
老師私生活係點,我無興趣知 老師教學認真,負責任,無虐待狂/戀童.....就算係相安無事!

咁就無咁恐怖啩!

‹ 上一主題|下一主題