用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家點睇:老師搞婚外情, 或老師做狐狸精? ...
go

大家點睇:老師搞婚外情, 或老師做狐狸精? [複製鏈接]

在親子王國那邊, 有討論區提及"老師搞婚外情, 或老師做狐狸精".
大家點睇呢?
   0    0    0    0

你們認為以下兩位教師的人格如何?
我認為呢類教師, 教壞我們的下一代.

你們估唔估到是哪間小學呢?
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1776853&extra=page%3D1&page=1

老師也是人,哪些做了人父母的還去搞婚外情咪影響子女仲深!

原帖由 jamesbond007 於 08-11-3 23:12 發表

來說是非者,便是是非人.

同感....

相同感覺.

原帖由 jamesbond007 於 08-11-3 23:12 發表

原帖由 rickybaba 於 08-11-4 00:25 發表
老師也是人,哪些做了人父母的還去搞婚外情咪影響子女仲深!

認同! 那些有兒有女, 還走去搞婚外情的人, 更不知所謂! 小朋友是無辜的!

另一個forum的受害者仲慘, 人地兼且有仔女:我老公出面個女人係教師----
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1714499&extra=page%3D1

身為教師都咁樣, 實在唔要得, 點教下一代.
希望你朋友堅强D去面對.

唔係好明點解講呢兩句話.

回覆 #9 的文章

因為佢好可能就係'主角'!!!!!!!

原帖由 minmin 於 08-11-5 13:47 發表

若我是主角, 那兩個賤人仍這樣安樂?

我話新成員jamesbond可能係個教師呀.
因佢話"來說是者,便是是非人"

原帖由 minmin 於 08-11-5 20:05 發表
我話新成員jamesbond可能係個教師呀.
因佢話"來說是者,便是是非人"

minmin,
sorry, sorry, 誤會了你.
其實我之前都有你的諗法: jamesbond是否這個case的男女教師? 還是他/她是另一個case的男女主角? 還是他/她對號入座? ..............
他/她可能特登用另一新用戶名成為新成員, 掩人耳目, 但我不肯定, 故先前不便多說.(他/她的註冊日期是29-10-08, 當時只有2篇文章. 我初時都覺奇怪. 當然, 這兒十分歡迎新成員的加入, 但他/她的回應好似較特別.)

老師是一份工作來ga.關佢婚外情 或做狐狸精沒有任何關係!!為何這樣問呢??很奇怪呀!..
★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

簽名被屏蔽

原帖由 reneeleung 於 08-11-8 17:03 發表
我都好理解樓主為了朋友的心情,但教師只是工作(聲明:我不是教師),如果將你的TOPIC轉做:
1.大家點睇:消防員搞婚外情, 或消防員做狐狸精?
2。大家點睇:特首搞婚外情, 或特首做狐狸精?

...

但老師不是以身作則的嗎?另如佢personal life有咁大問題, 不會影響佢的教學情緒嗎?

另,如"特首做狐狸精" 佢一定俾人丙同俾人唱囉....  

p.s. 我唔認識樓主架...
Don't worry, Be Happy!

好似主角係馬X山胡X做
原帖由 minmin 於 08-11-5 13:47 發表

無八卦婆四圍唱,邊個知人哋搞婚外情???同做邊個行業有咩關系 兩情相悅,搞乜情關人鬼事咩!!老師上堂唔會話俾學生知呢D嘢!香港課程中亦無婚外情、狐狸精呢個topic
老師私生活係點,我無興趣知 老師教學認真,負責任,無虐待狂/戀童.....就算係相安無事!

原帖由 701003 於 08-11-9 15:40 發表
無八卦婆四圍唱,邊個知人哋搞婚外情???同做邊個行業有咩關系 兩情相悅,搞乜情關人鬼事咩!!老師上堂唔會話俾學生知呢D嘢!香港課程中亦無婚外情、狐狸精呢個topic
老師私生活係點,我無興趣知 老師教學 ...

做老師身教比言教更重要, 做事要以身作則, 因為他肩負教育下一代的重任, 假若有學生做錯事, 佢可以理直氣壯的說, 老師都係咁la, 有mug咁大不了...無怪乎現在的新一代道德觀念每況愈下la...

一個人的道德觀會直接影響佢嘅言行舉止, 亦會影響佢對每件事的睇法同埋判斷.  如果一個老師自己的私生活都咁唔檢點, 仲要唔覺得自己有錯的話.  我唔認為佢有資格做老師囉.

舉個例﹕如果比佢知道有個女學生鍾意咗一個有婦之夫, 你估佢會點教導佢呢?  好肯定model answer唔會係"你仲細個, 應該比心機讀書.  而且人地係有老婆的, 你係唔應該做第三者!"佢講得出口至出奇啦!.  佢的答案肯定係(就唔講出口, 個心都係咁諗)"愛情係無錯的, 鍾意就去做, 唔使理其他人的感受.  而且如果個男人係接受你, 咁即係唔係你的問題啦."

老師係一個教育下一代的職業, 其身不正....點教呀

原帖由 701003 於 08-11-9 15:40 發表
老師私生活係點,我無興趣知 老師教學 ...
‹ 上一主題|下一主題