用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HKMA李國寶中學
go

HKMA李國寶中學 [複製鏈接]

請問各位知道這間學校好吳好, 校風如何?功課多吳多?
   0    0    0    0

舊年的標題, 有沒有李國寶學生家長可以比D意見?

Some of the students dating after school because I saw them in Olympian City 1 after school hours.  I personally don't like this school because the girls make their skirts very short.....

我在附近住的,這校的女生作風真的痳痳,你早上或放學到地鐵站或奧海城商場看看吧!

原帖由 noddy216 於 09-3-20 19:58 發表
Some of the students dating after school because I saw them in Olympian City 1 after school hours.  I personally don't like this school because the girls make their skirts very short.....

我一星期有4日係學校附近.  感覺學生都o.k, 但點解咁多男女同學周街拍拖拖手? 係咪間間中學都係咁?

Hi TingMum,

謝謝你的意見, 請問見到的是大約幾年班? 華裔還是非華裔, 還是兩樣都有? 在那里見到有拖手情況? 因為我都有等過放學, 可能我等得比較近門口, 所以沒有看到拖手情況出現, 你看到的是很個別還是幾多下呢? 先謝謝你的意見。

原帖由 TINGMUM 於 09-3-23 22:41 發表
我一星期有4日係學校附近.  感覺學生都o.k, 但點解咁多男女同學周街拍拖拖手? 係咪間間中學都係咁?
多一點努力 多一點回憶!

bkman

我見到的全是本地高年班學生拍拖, 我估起碼f.3以上.  見佢地著校服和打扮都很平實, 感覺是o.k.的. 拍拖的學生亦只是拖手, 他們亦可能是乖學生.   但見多pair著校服明目張膽在學校附近拖手, 我老人家有d睇唔慣.

有時見佢地華裔和非華裔學生在我地身邊食野,  都好活潑開朗, 不壞.  推測校內的校風應O.K.吧!  

另,我一直以為此校注重英文(只憑學校的介紹和外表推測), 但有次朋友聽對著校服拖友傾解, 原來個女仔唔識"weekend"點解被男朋友仔笑.  我有點驚愕......

By the way, 間間學校都有個別例子.  我亦只是個校外人,個人感覺沒有代表性, 希望此校的學生家長上來分享, 讓大家知得全面些!

新辦直資一般都是這樣的,有空中樓閣的理念,冇現實環境的認識,家長不應有過高的期望!

b-7
     你的見解很到位,真佩服!
     由我女兒升小至今快升中了,在找學校的經驗中,完全同意你的 "金句",各位真的不應期望過高!

TINGMUM,

謝謝你的留言, 看完你的意見, 昨天我又去了LKP附近看了一次放學。 今次還看見校長和一位老師在門口。 老師好像在檢點學生的校服。 校長則是跟學生說一些話, 面露笑容的, 我沒聽見他跟學生說什么。

然后又去了澳海城的商場看看, 看到一對男跟女同學拖手(不知道是那學校學生, 從校服看不清楚)。 應該中三以上。 其他也沒什么特別不正常的地方。 不過始終學生拍拖我們還是看不慣。

不過B-7也說得對, 我們不應該期望過高, 不過我們也只是想找一間適合孩子而校風正當的學校給孩子吧。

希望各位多表意見。

原帖由 TINGMUM 於 09-3-25 11:23 發表
bkman

我見到的全是本地高年班學生拍拖, 我估起碼f.3以上.  見佢地著校服和打扮都很平實, 感覺是o.k.的. 拍拖的學生亦只是拖手, 他們亦可能是乖學生.   但見多pair著校服明目張膽在學校附近拖手, 我老人家有d睇唔 ...

你好像住青衣? 坐地鐵去LKP在奧運站出, 好像才4個站? 去LKP上學應該很方便啊。

原帖由 judyfish 於 09-3-25 12:14 發表
b-7
     你的見解很到位,真佩服!
     由我女兒升小至今快升中了,在找學校的經驗中,完全同意你的 "金句",各位真的不應期望過高!

李國寶我都有考慮過,比較偏向平實一些。記得,interview時,老師是最嚴肅的,一點笑容 ...

我認同Judy看法,小兒也曾到此校interview,覺得此校商業味很重,老師interview時目無表情,回到家時我己经有了決定。相對有宗教背景的直資學校,真是天淵之別。

話說當時INTERVIEW, 我們是上午面試, 到達時去報到和等候。孩子去等候面試, 父母在大堂等候。 孩子面試完(大約1小時-其實也是等的時間多, 真正面試的時間可能是15-20分鐘), 一起跟父母再在大堂的跟老師一起面試(大約10多分鐘)。

孩子面試要讀英文和普通話讀中文。 我們等侯的時候, 看到好多非華裔學生在面試, 那個時候有好幾個外籍老師面見他們, 估計學校是特別安排外籍老師去面見非華裔家長和學生。 輪到我們面見的時候是本地老師, 所以沒有溝通困難, 她們先介紹了自己, 然後開始問我們問題。 問了一些孩子的問題, 比如喜歡看什么書, 平日假期做什么, 和我們對孩子的期望, 等等。 印象中還算OK, 不過該校的外籍老師真的比較多。

bkman ,

升中interview我最擔心是要個女讀中文文章(無論是廣或普), 你IN過的學校中,唔知邊間唔使讀中文文章?

另你個女考劍橋英文成績好好WOW! 係自己操PASS PAPER定出去讀COURSE 架?

我最細的堂細佬同佢老婆都係福建中學舊生,佢地推薦我話校風幾好,老師超好,肯課餘時間教唔識的小朋友,讀書氣氛濃,個別同學成績好突出. 聽落唔錯, 你不妨考慮下叩門!

醒目開學勳章

hi tingmum,

你有否試過聖馬加利中小學(南昌站附近),佢哋間學校好注重英文科,好多外籍老師,不過今年有小六直升,所以收生要求緊咗好多!你可試吓!咁你堂細佬及老婆係福中中文部定英文部讀?
  另想請教你:因小兒中文部收咗,我又幾鍾意呢間學校but又擔心英文成績,可否俾d意見?!thanks a lot!!

yuk hei mum

原帖由 TINGMUM 於 09-3-26 11:13 發表
bkman ,

升中interview我最擔心是要個女讀中文文章(無論是廣或普), 你IN過的學校中,唔知邊間唔使讀中文文章?

另你個女考劍橋英文成績好好WOW! 係自己操PASS PAPER定出去讀COURSE 架?

我最細的堂細佬同佢老婆都係 ...

我記得, 大部分直資中學, 面試果陣, 或多或少, 都有用普通話的一項, LKP就值情有一篇中文比學生用普通話讀。 一般都係分三項, 廣東話, 英文, 普通話。 你女兒讀幾年班? 依家你女兒中文科都用普通話教, 到六年班用普通話面試, 我估計一D都唔難, 你唔使太擔心喎。

係呀, 我都有D意外, 不過我女兒沒有操過, 亦無特別參加course, 只係考之前媽咪幫拒了解過FLYERS的考試內容, 就由得拒自己去考, 后來媽咪比份考試內容我睇, 我都覺得幾復雜, 主要考三部分, READING AND WRITING, LISTENING, SPEAKING。 我女兒LISTENING 同 SPEAKING 都比較好, 所以滿分各5個盾, READING AND WRITING 少了一個盾。 不過FLYERS對英文小學生, 六年班生應該也不算難的。 否則女兒也不能第一次就14個盾。 我想拿著這個證書去叩門, 唔知有無用, 不過都想試下。

福建我都有報, 可惜第一次面試之後, 沒有第二次面試機會, 福建都係我地的心儀中學, 我都想著怎樣去叩門。 我想知道, 如果7月放榜後去叩門, 要考筆試, 直資中學的中英數是用英文券還是中文券?

原帖由 TINGMUM 於 09-3-26 11:13 發表
bkman ,

SORRY, 你女兒不是FRENCH STUDENT吧?

bkman ,

yuk hei mum,
sorry, 我冇問過佢地屬中文定英文部.佢地英文又真係唔好,但一樣大學畢業(去外國升學).  老實講當年福中大把位等人讀,而家唔同晒. 身邊好多人都有報讀福中.

bkman,
佢程度同french student 冇物分別. 都未輪到我住,仲有成年. 而家提早入來收集資料. 李國寶亦是我留意的其中一間中學.

其實每間中學都有特別既地方, 同不足之處。 LKP特別在于有不會說廣東話的非華裔學生, 呢個英語環境好多中學都無, 包括直資, 如果能夠克服好自由既學習環境(即係能夠自律同埋唔容易受人影響), LKP其實係唔錯既選擇, 對于我們, 如果唔係交通問題, 就唔使頭痛了。 個人認為。

原帖由 TINGMUM 於 09-3-28 19:13 發表
yuk hei mum,
sorry, 我冇問過佢地屬中文定英文部.佢地英文又真係唔好,但一樣大學畢業(去外國升學).  老實講當年福中大把位等人讀,而家唔同晒. 身邊好多人都有報讀福中.

bkman,
佢程度同french student 冇物分別.  ...

‹ 上一主題|下一主題