用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想請教一吓各位資優兒童家長
go

想請教一吓各位資優兒童家長 [複製鏈接]

如題:
請問各位
--大概喺小朋友幾多歲嘅時候,開始懷疑or發現小朋友資優?
--小朋友有什麼特別,令你懷疑呢?有d咩表現ga?
--你哋當時點做呀?有咩可以做呀?還是乜都晤需要做呢?
--如果懷疑小朋友係資優,但佢只得約15個月大,係唔係繼續觀察住就ok?

Thanks
   0    0    0    0

5歲先可以做評估(你點解..會覺得佢係资優呢)小朋友有什麼特別?
首先你不用擔心..到佢讀書時..老師就會話你知,
如果老師覺得佢有特別的話..老師會叫你去做評估!

Thanks!
詳情不便多講,始終佢仲細,I will con't obs.  of her progress !
Thanks for your reply!

deleted

"學術以外的其它學習".
Can you give some example?
Thanks!

原帖由 BB成長期 於 09-1-8 11:37 發表
我都有懷疑, 以下是小兒case, 請給意見.
小兒2歲8個月, 不知是否是資優還是記性好...脾氣就真的不太好, 沒有回學"n"班時會打手, 自打頭等....但未回校時他已讀A-Z, a-z及1至10.....現在我教他中文字及數學, 相信他已 ...
首先, 玩包剪拓係講運氣, 同資優無關~ 佢運氣比你好~~~~ 不過佢先2歲幾就可以掌屋到4,5歲先識的數, 有可能喎~~~ 你觀察下佢, 會有會有咩特別野表現出黎呀~~~~

Take your kid to have different iq tests. don't delay

而家啲家長成日都問人自己個小朋友係唔係資優,去邊到check,我都覺得好好笑,自己都唔知,要去問人,如果比人話係,就周圍講,唔係就好似個天掉咗落嚟,只要你了解個小朋友,點會唔知佢叻唔叻,而家果啲家長真係???

我也同意現今家長, 不知何解自己小朋友學習較其他小朋友快點點. 懂得較多點. 就懷疑是資優. 世上真的有那麼多資優兒?!

現今很多家長實行早期教育. 可能確實比別人行快一步. 但不一定是資優. 倒不如說是學習能力較別人強吧. 除非從來沒上早期教育. 一點也沒教. 什麼教材也沒用過. 什麼興趣班也沒上........

比個小朋友成日激到彈起,心想他是否有問題,結果check完之後,比心理學家話係資優,如果唔係比面佢係專家,都幾難相信資優係咁樣。學野快d小朋友相信是聰明仔女,但未必係資優。資優與聰明的分別,個人認為資優者選擇性地學野快+反叛+唔知點解成日比佢識穿父母的詭計。而聰明仔女往往容易令父母誤會他是資優呢。
資優是上天給父母學習忍耐的最大禮物,不能訓練,因為他是gifted.

比個小朋友成日激到彈起,心想他是否有問題,結果check完之後,比心理學家話係資優,如果唔係比面佢係專家,都幾難相信資優係咁樣。 <<<<<< Agree so. My son's class teacher pass my son to the doctor and told me that the result tonight. I was so surprise that the answer because my son is quit naughty and very out-going. My son is now P.1, at the beginning, his english dictation got 0 ...... I was so worry and so I resigned my job to look after him. Now, he got 100 in English Dictation and last time 95. His teachers are very surprise too. And now, I know why he don't like to listen, it is because he think that he already learn/ he know.

原帖由 淋雨 於 09-4-8 23:57 發表
比個小朋友成日激到彈起,心想他是否有問題,結果check完之後,比心理學家話係資優,如果唔係比面佢係專家,都幾難相信資優係咁樣。學野快d小朋友相信是聰明仔女,但未必係資優。資優與聰明的分別,個人認為資優者選擇性地 ...

同意!我都覺得小朋友實行早期教育得好,好多小朋友係學習方面都會快點,因為令到佢地有與趣學習就會事半功倍,而家D小朋友真係好幸福,好多好既教材同課程去幫我地各位家長。

原帖由 ysnmama 於 09-4-7 15:46 發表
我也同意現今家長, 不知何解自己小朋友學習較其他小朋友快點點. 懂得較多點. 就懷疑是資優. 世上真的有那麼多資優兒?!

現今很多家長實行早期教育. 可能確實比別人行快一步. 但不一定是資優. 倒不如說是學習能力較 ...
‹ 上一主題|下一主題