用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 培基中文究竟有乜教學法??
go

培基中文究竟有乜教學法?? [複製鏈接]

我個細仔剛升小一,經常說上課不明白老師說的普通話,以致堂堂中文堂發夢,他帶回家的功課完全不懂做,又說完全不知道老師已經教了,隔個星期便要默書,學校完全不理會學生及家長的能力,一味”死谷”,攪到學生及家長都身心疲累,字都未識太多便要考重組句子,又要作句,我個仔現在常常說不想返學,放假便最開心,經常問今天中文堂需不需要作句,要便很恐懼。

我個大女在以前朱校長時代考的中文也沒有這樣深,小一第一個學期也沒有默書,朱校長又重視推行活動教學,學生上課又開心,家長又不用因常常要默書而破壞親子關係,還有,我大女和細仔相隔幾年,我發現培基中文科在教學上越來越傳統及死谷,沒有絲毫改進和改變的動力,是否年資較深的教師已安於現狀,不思進取呢??(抱歉說這樣說話,只為學生利益著想才斗膽這樣說),究竟d老師及校方有沒有搜集多些學生及家長的意見,看看他們的學習情況是否理想,從而作出改善??

聽聞現時已有 200 多間小學使用"創意默書",也有許多小學運用”生本教學法”或”大量認字法”,究竟培基除了”死谷默書”及通過比較分數激發爭競(以低分挫敗小朋友的自信心)之外,培基中文究竟有乜教學法?? 是否需要與時並進呢??

還有,不知與新校長上任有沒有關係,或許學校還聲稱”活動教學”已名存實亡。

建議:
1)本人建議校方採用新的教學法,提升學生的識字量,取代用大量默書或谷成績的方法。
這樣,才能真正幫助學生提升學習興趣,達致全人發展。
2)學校也應考慮於初小運用更多活動教學法或一些已有大學研究有助提升學習效能
及識字量的教學法。

小一家長

1    0    0    0

既然你是舊家長, 有沒有直接同黃校長說, 我打過兩次電話同校長傾, 他很友善, 可直接向學校反映, 不要這麼負面, 每件事一定有其解決方法及原因.  

我女兒一年班時中英默書十分少, 全年都不足十次.  就算現時 p.3, 比較多一點, 但也不多, 每 cycle 一樣, 有時還漏了一兩次. 我應為可以接受.  

每間學校也不能全滿足各家長的要求, 只可看大方向及盡量反映. 其他學校也有他自己的問題, 正如家家有本難唸的經.

我女讀2年級, 我覺得學校默書算少了, 2個星期才一次! 默又唔係默得多, 我女話老師默書時講埋廣東話的.

我女1年級開學時都有用廣東話教的!

不過佢地d test paper 就真係深喇, 我唔明英文就擺到明教深半級, 甘佢考試出返d 深d 既, 我覺得無問題.

但中文佢教得淺, 但出題出得深, 就好無奈, 所以我而家自己買d 2下/3年級既補充比佢做.

btw, 我都聽人講過以前朱校長好好!

我囡囡也是今年小一.  我也有關心問過囡囡中文堂, 老師用普通話授課, 明白不明白.... 她回答是, 老師是先講普通話, 再用廣東話講一次, 以防小朋友不明白的, 所以問題不大.  默書時, 也是先講普通話, 再讀廣東話的.  不如, 你先跟老師了解一下, 可以如何幫忙小朋友, 先克服心理上的問題.

原帖由 Tara 於 08-10-30 09:44 發表
我女讀2年級, 我覺得學校默書算少了, 2個星期才一次! 默又唔係默得多, 我女話老師默書時講埋廣東話的.

不過佢地d test paper 就真係深喇, 我唔明英文就擺到明教深半級, 甘佢考試 ...

我仔也是初升小一,so far 中文默書、作業等等我覺得亞仔都無セ大問題,(試過一次亞仔話有個字未教過点寫,因它不是重点練習的生字, 但它ヌ在要默的課文內. 我拿拿林教他寫一次)

可能K.2起我有俾亞仔上下d國語playgroup,
相信一般上堂聽書都算可以應付到. 上次家長會老師有講,她一見到同學仔眼神迷惘,就會轉台用番廣東話教。 我早兩年就担心而家d小學大都以普通話教中文,
所以俾亞仔上定d國語班, 若果靠我, “c”la!!

當然,普通話教中文好處甚多,至少小朋友文筆會通順好多,但若全無普通話底的小朋友,真係好吃力. 希望老師循序漸進la.

開課至今中默了5次(其中一次係背默),
英默了3, 成績我都很滿意,
但是我覺得默得太密la,
總是剛默完中2日後又默英, 每天叫他練默一次我都累了……好似咋天, 剛派了中默, 又通知下次(next thu)中默範圍, 好在next Mon 英默取消了….keep 住成績就要成日溫我做亞媽都覺很煩

若果舊家長講以前少默書就不如跟番以前la, 反正一向派位成積都好好。其實校方都好開明,
不如有睇法直接反映, 對所有人都有好處。

回覆 # 的文章

不如快快諗辦法輔導咗阿仔, 等佢唔好咁恐懼中文先啦, 再日積月累咁, 佢分分鐘會討厭呢科, 咁就真係c得.  你有建議方案係好, 都唔係呢兩三個月可以實行到, 多d同老師傾傾, 睇下有物野可以快d改善, 幫到阿仔
:-D

其實並不是培基教的中文有問題,而是香港的教育有問題,大家在玩同一個遊戲就要守遊戲規則,沒辦法的,一年級就要做閱讀理解、造句……據我所知很多學校都是這樣的。

但好多學校已有新的教學法配合, 當然, 全港還有很多傳統學校用死谷的方法, 培基似乎越來越走這條路線。

原帖由 annieyiu 於 08-10-31 00:41 發表
其實並不是培基教的中文有問題,而是香港的教育有問題,大家在玩同一個遊戲就要守遊戲規則,沒辦法的,一年級就要做閱讀理解、造句……據我所知很多學校都是這樣的。 ...

但現時已有許多學校有新的教學法配合, 當然, 全港還有很多傳統學校用死谷的方法, 培基似乎越來越用這條路線。

原帖由 annieyiu 於 08-10-31 00:41 發表
其實並不是培基教的中文有問題,而是香港的教育有問題,大家在玩同一個遊戲就要守遊戲規則,沒辦法的,一年級就要做閱讀理解、造句……據我所知很多學校都是這樣的。 ...

原帖由 Tara 於 08-10-30 09:44 發表

不過佢地d test paper 就真係深喇, 我唔明英文就擺到明教深半級, 甘佢考試 ...

聽各位咁講,係咪往年一年班都只是2星期默一次書左右?但今年一年級係每cycle默中, 英文各一次, 換言之,如星期頭英默,星期四、五到就有中默;兼且由前2次開始是背默中文句子,現時要背默的範圍都多了,雖然最後都只係默一、兩句,但亦要準備,不要說小朋友,家長也感吃力啊!我的仔仔就很表現很抗拒,試過一次英默不合格,被老師問了幾句,回家喊到豬頭咁;又試過默書不識,以劃花書枱發洩。
事後當然老師有找我了解為何他的情緒會咁啦!我跟老師說他默書感吃力,似乎老師無大反應,反而問我仔仔英文程度係咪追不到,我跟他說仔仔英文測驗很高分,自己做功課都ok,似乎唔關事,跟住就不了了之......
感覺是老師都很關心學生的學習情況,但似乎不認為現時默書方法有什麼問題,有問題的都是小朋友本身囉。

以前朱校長不太主張死谷 d 小朋友 , 所以, 學校比較活動教學, 而小一第一個學期也沒有默書,學生學得開心、成績也好, 但換了新校長後,  學校變得比較傳統, 比較重視成績及分數, 現在個個星期都有默書, 不是中文, 便是英文, 最慘係學校無乜教學法, 只係死谷d家長及小朋友, 看看誰的小朋友是 "谷-ta-ble"...

你地講d  問題我女果班又無wow...試過默書當日, 有小朋友喊話無溫書, 老師話投票第2日默過好無, 終於大半班話唔默, 甘竟擇日重賽!

我女又話有幾個入左讀寫障礙組 (我女以為e個係一個會黎的)....佢地果幾個只默詞語, 唔使默課文.

我一d 都唔覺學校有谷wow, 再者佢默書測驗都唔計入考試分, 我覺得輕鬆過好多學校啦..

其實總會有一些學生對課業能應付自如,但既然也有些學生讀得咁辛苦,則表示其實學校並未有一些教學法及政策去全面照顧學習差異,結果,將承擔課業的責任全然推給家長及學生自己,令家長及學生均感身心疲累,破壞親子關係,學生更在學習過程中喪失學習興趣,充滿失敗感,盼望學校能有一些教學對策(其實許多學校已推行,只是培基小學沒有),可以照顧學習差異,已減少家長及學生的學習壓力,希望校方正視這問題!!

原帖由 Tara 於 08-11-21 11:55 發表
你地講d  問題我女果班又無wow...試過默書當日, 有小朋友喊話無溫書, 老師話投票第2日默過好無, 終於大半班話唔默, 甘竟擇日重賽!

我女又話有幾個入左讀寫障礙組 (我女以為e個係一個會黎的)....佢地果幾個只默詞語, ...

回覆 # 的文章

I think the situation is different between classes. My son had fine motor delay. His muscle is not strong enough and so his writng speed is a bit slow. Our previous OT informed the school about his condition. However, no discretion was given.
By the way, I think the frequency of dictation is too high for P.1 student. Most of the time, they will have 1 Chi dictation and 1 Eng dictation every week. Besides, it is too demanding to ask P.1 student to have 中文背默 so soom (they started in late Oct). Like this Mon, the length of the passage (背默範圍) is 64 Chinese words (第二課:"真奇怪"). At the same time, they have to handle Chinese assessment  2 days after the dictation.
My son cried several times this week though I understand some students coped quite well.

請問你們的小朋友現在在校的情況如何呢??學校運作上有否改進呢?

原帖由 hcsoma 於 10-6-7 23:24 發表
請問你們的小朋友現在在校的情況如何呢??學校運作上有否改進呢?

我都想知,仲係咪咁谷,定小朋友巳經習慣了,家長妥協了??

現在中文都係用國語上堂,我覺得無咩問題,佢d普通話好過我添,唔覺佢唔明播,作句係小一開始訓練,現在小二開始作短文,其實小一未考試時見到d評估卷,都好害怕,但其實小朋友又未必唔得,我仔小一作文都有9字頭,只要你唔寫錯字,作咩句子都無問題既....

謝謝CATCAT0814.
那現在是不是還有很多默書和抄寫的工作呢??
另外,我亦想請教一下培基的課外活動辦得好嗎? 你們有否給他們參加呢?? 收費和質素滿意嗎???

原帖由 catcat0814 於 10-6-8 23:01 發表
現在中文都係用國語上堂,我覺得無咩問題,佢d普通話好過我添,唔覺佢唔明播,作句係小一開始訓練,現在小二開始作短文,其實小一未考試時見到d評估卷,都好害怕,但其實小朋友又未必唔得,我仔小一作文都有9字頭,只要你唔寫 ...

其實默書平均大約一個星期默中文,一個星期默英文,抄寫又唔係好多..不過始終咁多科,有時星期五會比較多功課,英文係默書前抄寫一次,平時做工作紙及作業,而中文就寫生字,仔仔現在2年級,仲未抄課文,都係抄詞語,教一課抄一次,聖經寫金句,數學反而多d功課,因有worksheet,workbook,同FE做,不過就少d工作紙,科學同常識都係做作業..
至於課外活動我都有俾佢參加.因在外我無俾佢報讀d咩,咪俾佢玩下lor,都ok架,睇下小朋友鐘意玩咩,收費都唔貴,平均千多元半年,但就放遲一小時放學,不過如果你係出面要小朋友學好多野,我就唔建議報,因收費平就(我估)梗係無出面個d咁精英架啦...

你好piggirlmom,
其實我之前教既小學(津校)都有唔小學生會有學習或讀寫障礙, 而佢地都一定會有唔同程度既discretion。既然你既小朋友已經證實左寫字係需要多d時間既, 你可以同學校提出呢! 我教既學校就會加時比佢地, 又或者默小幾句, 同埋每個錯字扣既分會小d等等...
我發覺小朋友見倒自己成績有進步之後真係有自信左好多, 唔會再好驚dictation或者test, 所以你可以考慮再同學校反映一下。

原帖由 piggirlmom 於 08-11-22 12:58 發表
I think the situation is different between classes. My son had fine motor delay. His muscle is not strong enough and so his writng speed is a bit slow. Our previous OT informed the school about his co ...
‹ 上一主題|下一主題