用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇保良局林文燦英文小學家嘅長呀!!入嚟傾吓吖~~ ...
樓主: Phoebe.T
go

有冇保良局林文燦英文小學家嘅長呀!!入嚟傾吓吖~~ [複製鏈接]

快的好返   :
多謝回應, 想問小朋聽英文会明嗎?如果對英文理解不夠,家長如何幫他一把呢?現在的文校長是Acting , 是否遲些又換新校長?有勞解答。THANKS !!!!

原帖由 快的好返 於 08-10-24 02:05 PM 發表
NT27,
聽講而家的准官校學英文都不淺的, 林文燦就比一般高半年, 同埋真係大把機會講英文; 目前冇拔尖補底 .

yiu-mimi,
我小朋友而家係 P2, P1 升上來的. o的老師唔係唔好, 不過不是太好, 我係講的 follow up, 佢地 ...

謝謝回答。
不過我見有家長話面試要用英語及普通話,我驚我女會口啞啞,因為佢而家間幼稚園英文都好淺,要靠自己平時教佢講多d。

學校細的確我係唔多喜歡,但係如果家長、學生同師資質素都比附近津小官小好,教學理念迎合到我兩公婆要求的話,學校大細都唔係main point囉。

回覆 # 的文章

NT27,

其實我囡的英文是很弱的,因為過了一個愉快的幼兒園生活, 加上家長英文也不好 @.@ 所以她很多時是不明白的, 唯有在家同佢讀多的課文, 好彩 YAHOO 字典好幫到手, 唔識讀都問題不大 ! 而家希望讀多的再加上學校既語境, 佢會快的上手 ! 其實佢都開始會講下英文.
而校長方面, 沒有任何消息 ~

唔係一舊飯,

面試方面真係唔清楚, 因為我係第一班, 報名人數不多, 要求也少 ~  而家可能會緊的 ~ 不過唔洗驚, 起碼學校未出名, 唔會咁大個 NOSE, 係咪 ?

快的好返:

多謝你的提示,你的小朋友在語境下学習雖只是一年,但已能說下英文是不錯。我的語文能力跟你相似所以也希望小朋友学好英文,請問英文課本是本港或外地出版?不好意思太多問題請見諒。Thank very very much!!!!

原帖由 快的好返 於 08-10-24 19:02 發表
NT27,

其實我囡的英文是很弱的,因為過了一個愉快的幼兒園生活, 加上家長英文也不好 @.@ 所以她很多時是不明白的, 唯有在家同佢讀多的課文, 好彩 YAHOO 字典好幫到手, 唔識讀都問題不大 ! 而家希望讀多的再加上學校 ...

快的好返 , 謝謝你的回應, 請問中文課是不是以普通話上課? 我想問如我等大抽獎後才報, 有機會嗎?

想問吓讀緊的家長,現時學校有幾多科要讀架?因為上網見到只得6科,包括:中,英,數,GS,Art and PE.但我打電話去問,接電話果個小姐又好似唔多清楚咁,一時話有音樂,一時話唔知道.咁除咗以下課目外,仲有無其它呢,例如:電腦,科學等?

謝謝回答!

原帖由 itbaby 於 08-10-29 10:50 發表
想問吓讀緊的家長,現時學校有幾多科要讀架?因為上網見到只得6科,包括:中,英,數,GS,Art and PE.但我打電話去問,接電話果個小姐又好似唔多清楚咁,一時話有音樂,一時話唔知道.咁除咗以下課目外,仲有無其它呢,例如:電腦, ...

itbaby,

我上網睇學校網址有各班的 timetable, 如以下的 1A 班 timetable, 除了你講的 6 科, 還有 IT, Music, MI 等. 你可以睇睇

http://www.plklmceps.edu.hk/timetable/1a.pdf

唔該晒,我見到嘞!

不過,我記得係簡介會度聽過,MI其實係課外活動,應該唔屬於常規科目,照個timetable睇,即係有8科(中,英,數,常識,音樂,體育,美術及電腦).

Thank you!

快的好返/ Phoebe T:

I join the interview last Sat and feeling is good. As most of the teachers are very kind & nice, also very patient to the child.
However I just very concern abt the conduct of the non-chinese student,  are they okay ? Will they pay together with the chinese student. Besides, are all subject(s) teach in English except Chinese in Mandarin ?

Thanks so lot

Hi itbaby,

我今日喺學校個網度見到已經公佈咗09/10入學名單, 有冇你小朋友呢???

原帖由 itbaby 於 29/10/2008 12:22 發表
唔該晒,我見到嘞!

不過,我記得係簡介會度聽過,MI其實係課外活動,應該唔屬於常規科目,照個timetable睇,即係有8科(中,英,數,常識,音樂,體育,美術及電腦).

Thank you!

...

Hello!我囝囝收咗呀!坦白講,我先生仲未決定究竟讀唔讀,因為學校都比較新.

My daughter has received the acceptance letter today too.  I am still deciding whether to register for this school for I hardly know anything about this school. And since it is quite new, there are not a lot of information about it on the web.  Can any parents or students of this school comment on this school please? Thank you very much for your help.
‹ 上一主題|下一主題