用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇保良局林文燦英文小學家嘅長呀!!入嚟傾吓吖~~ ...
go

有冇保良局林文燦英文小學家嘅長呀!!入嚟傾吓吖~~ [複製鏈接]

我個仔係轉校生, 讀P.2A, 佢叫Alex~~
   0    0    0    0

Hello Phoebe.T,

你記唔記得我呀?你囝囝讀成點呀?佢習慣新學校未呀?

想問吓你,間學校情況如何呀?是否真的活動教學呢,小朋友讀得開心嗎?因為我apply咗其它的直資,但仲未有結果,若果其餘的唔收,囝囝見林文燦時就一定要加把勁囉!但學校暫時未有通知幾時面試呀,仲係等緊?

緊係記得你啦!  成績都ok嘅, 但有時發覺佢上堂游魂囉, 問佢教咗邊課佢就左搵右搵, 要花好多時間問佢, 我自己都覺得有啲吃力, 或者真係要再比多啲時間佢去適應英文教學啦! 不過佢都話喺學校嘅時間好開心 ~~

我聽呀仔講, 佢哋會有分組上堂, 都應該係活動教學嘅, 不過唔知係咪每一科都係, 不過我諗如果你個仔係鍾意英文多啲嘅話, 佢會好快適應.

原帖由 itbaby 於 20/10/2008 14:45 發表

你記唔記得我呀?你囝囝讀成點呀?佢習慣新學校未呀?

想問吓你,間學校情況如何呀?是否真的活動教學呢,小朋友讀得開心嗎?因為我apply咗其它的直資,但仲未有結果,若果其餘的唔收,囝囝見林文燦時就一 ...

你囝囝咁醒目,一定好快就上軌道的!現時小朋友讀書都好辛苦架,所以我哋真係要比多d時間.

原帖由 Phoebe.T 於 08-10-20 16:31 發表
緊係記得你啦!  成績都ok嘅, 但有時發覺佢上堂游魂囉, 問佢教咗邊課佢就左搵右搵, 要花好多時間問佢, 我自己都覺得有啲吃力, 或者真係要再比多啲時間佢去適應英文教學啦! 不過佢都話喺學校嘅時間好開心 ~~

我聽呀仔 ...

Phoebe.T

我朋友個女今年都係轉校去了林文燦, 不過係重讀小二, 因為以前佢個女係傳統保良局小學讀勁大壓力,成績較差, 所以她幫女女轉校重讀小二。現在讀得好開心喎, 好似小二得兩班, 佢個女我唔知讀邊一班, 但係做了班長, 可能年齡上比其他同學大, 主動些便做了班長。 相信學校係愉快上堂的。

iwff

原帖由 Phoebe.T 於 08-10-20 14:36 發表
我個仔係轉校生, 讀P.2A, 佢叫Alex~~

但你朋友個女追唔追得到啲課程呀? 話晒全部都用英文喎, 我個仔就麻麻地喇, 所以依家日日放工返到屋企都要同佢一齊溫習, 做功課, 好似自己讀埋一份咁

原帖由 iwff 於 20/10/2008 17:04 發表
Phoebe.T

我朋友個女今年都係轉校去了林文燦, 不過係重讀小二, 因為以前佢個女係傳統保良局小學讀勁大壓力,成績較差, 所以她幫女女轉校重讀小二。現在讀得好開心喎, 好似小二得兩班, 佢個女我唔知讀邊一班, 但係做 ...

Phoebe.T

我朋友個女ok喎, 加上本身佢有菲傭都會講英文,只係以前間傳統小學功課太多, 令到囡囡追唔到。現在輕鬆多了, 佢個女話佢個班有幾個印巴藉小朋友, 相處都愉快架。

iwff

原帖由 Phoebe.T 於 08-10-21 09:30 發表
但你朋友個女追唔追得到啲課程呀? 話晒全部都用英文喎, 我個仔就麻麻地喇, 所以依家日日放工返到屋企都要同佢一齊溫習, 做功課, 好似自己讀埋一份咁

...

咁你朋友個女有冇比老師揀去下個月嘅校際遊戲比賽呀??

原帖由 iwff 於 21/10/2008 09:59 發表
Phoebe.T

我朋友個女ok喎, 加上本身佢有菲傭都會講英文,只係以前間傳統小學功課太多, 令到囡囡追唔到。現在輕鬆多了, 佢個女話佢個班有幾個印巴藉小朋友, 相處都愉快架。

iwff

...

唔知喎, 等我見到佢問下先。

iwff

原帖由 Phoebe.T 於 08-10-22 12:32 發表
咁你朋友個女有冇比老師揀去下個月嘅校際遊戲比賽呀??

回覆 # 的文章

妳咁快就比人知道妳係邊個既媽媽, 咁第二時要係度講下學校既壞話會冇咁方便呢 ~ 因為有老師知道 BK 的, 呵呵呵 ~

我囡囡有份去下個月嘅校際遊戲比賽, 而家留校 Traning 就好似多左堂 PE 咁, 真係幾好玩

都冇乜所謂嘅, 如果真係有不滿比學校知道都好格, 唔通原地踏步好咩, 你話係咪???

原帖由 快的好返 於 22/10/2008 13:14 發表

妳咁快就比人知道妳係邊個既媽媽, 咁第二時要係度講下學校既壞話會冇咁方便呢 ~ 因為有老師知道 BK 的, 呵呵呵 ~

我囡囡有份去下個月嘅校際遊戲比賽, 而家留校 Traning 就好似多左堂 PE 咁, 真係 ...

原帖由 快的好返 於 08-10-22 13:14 發表

我囡囡有份去下個月嘅校際遊戲比賽, 而家留校 Traning 就好似多左堂 PE 咁, 真係 ...

Hi, 好快好返, Phoebe.T,

我女明年升小一, 我都有興趣此校, 因此校近我家, 又係英文小學, 可以比我女多聽多講英文. 想問吓你哋小朋友多功課嗎? 有沒有英文 / 中文默書? 參加了甚麼課外話動呢? 因此校現時仍沒有小六畢業生, 你們會擔心升中的問題嗎?

先謝謝妳們!

Hi yiu_mimi,

平均每日4樣倒啦! 中/英文默書都有, 不過默中文多啲, 差唔多每個禮拜都有.
暫時都未有課外活動, 我諗係因為之前要忙住搞開幕禮嘅嘢啦!
擔心就冇乜嘅, 雖然話係啱啱開辦, 但係學其他家長話齋"保良局"應該唔差得去邊嘅, 而且小朋友自己肯唔肯努力都係一個最大嘅因素

原帖由 yiu_mimi 於 23/10/2008 10:43 發表

Hi, 好快好返, Phoebe.T,

我女明年升小一, 我都有興趣此校, 因此校近我家, 又係英文小學, 可以比我女多聽多講英文. 想問吓你哋小朋友多功課嗎? 有沒有英文 / 中文默書? 參加了甚麼課外話動呢? 因此校現時仍沒有小 ...

回覆 # 的文章

暫時功課不多, 我呀囡通常做二個小時左右, 做咁耐係因為數學 / GS 同英文的功課, 我要佢讀一次, 然後同佢解一次 ( 同埋想佢的英文快的上手), 以保證佢明白所學及加深記憶 ~

我唔擔心升中問題, 因為都要睇呀囡成積同佢自己意向, 我自己就想顏寶玲

請問英文程度和准官校比較是否高些?有否拔尖捕底?

原帖由 快的好返 於 08-10-23 13:01 發表

暫時功課不多, 我呀囡通常做二個小時左右, 做咁耐係因為數學 / GS 同英文的功課, 我要佢讀一次, 然後同佢解一次 ( 同埋想佢的英文快的上手), 以保證佢明白所學及加深記憶 ~

我唔擔心升中問題, 因為都 ...

Pheobie.T and 快的好返

唔該哂你哋咁快就回覆我, 我都希望學校有適量功課比小朋友 (但又唔想有太大壓力, 真矛盾) 初時聽到活動教學都擔心無咩功課會令小朋友懶散, 有默書都好, 只要適量及程度配合就可以.

另外, 想問吓d 老師係唔係都好nice? 你知啦, 小朋友對好既老師, 上堂都會特別留心. 我怕會遇上  d 惡既老師.

一班有多少人? 你們自己送小朋友上學還是搭校車..

現時你們覺得家校合作得好嗎?

快的好返, 請問你小朋友讀 P1 / P2? GS  即係咪堂?

Sorry too many questions..

hi yiu_mimi,

啲老師都ok"嫁", 不過我個仔有時會怕用英文問返老師問題先唔敢出聲囉~~

我係送小朋友返學"嫁".

合作都冇乜問題, 例如當教小朋友做功課遇到問題去同先生傾, 佢哋都會幫手諗一啲辦法去解決, 另到小朋友容易去明白家長嘅立場囉.

G.S 即係 General Studies 常識.

原帖由 yiu_mimi 於 23/10/2008 14:05 發表

Pheobie.T and 快的好返

唔該哂你哋咁快就回覆我, 我都希望學校有適量功課比小朋友 (但又唔想有太大壓力, 真矛盾) 初時聽到活動教學都擔心無咩功課會令小朋友懶散, 有默書都好, 只要適量及程度配合就可以.

另外, ...

原帖由 Phoebe.T 於 08-10-23 14:46 發表
hi yiu_mimi,

啲老師都ok"嫁", 不過我個仔有時會怕用英文問返老師問題先唔敢出聲囉~~

我係送小朋友返學"嫁".

合作都冇乜問題, 例如當教小朋友做功課遇到問題去同先生傾, 佢哋都會幫手諗一啲辦法去解決, 另到小朋 ...

咁都唔錯 wor, 我都係諗住 if 阿女讀呢間學校可以日日自己帶阿女返學, 好 warm, 又可以見吓老師或嬸嬸咁了解多d 佢係學校既情況.

你覺得各個學科既程度會比附近既津校 淺d 定 深d 呢?

學校有無d 特別班 / 小組可令到小朋友容易d catch up 英文教學呢?

Thanks!

請問各位家長,你地覺得林文燦難唔難入?如果我個女讀保良局幼稚園係唔係會易入0的?

不過我個女間幼稚園課程好淺,我驚佢0的英文會追唔上。請問面試係唔係要用英文對答?要唔要見埋家長?

回覆 # 的文章

NT27,
聽講而家的准官校學英文都不淺的, 林文燦就比一般高半年, 同埋真係大把機會講英文; 目前冇拔尖補底 .

yiu-mimi,
我小朋友而家係 P2, P1 升上來的. o的老師唔係唔好, 不過不是太好, 我係講的 follow up, 佢地好 nice 不過唔夠交帶.  ( 其實今年新來的老師我係一個都唔識 !  我也是帶小朋友返學的! 至於家校合作, 我覺得去年感覺好的, 因為定期有家長會, 舊校長比較親民 ( 親家長 ); 今年學校比我感覺係比較 cool, 不過見到新校長對小朋友的關注是多了, 經常親自帶小朋友排隊及和他們談話 !

唔係一舊飯,
跟出面的直資相比, 暫時應該比較易入的, 因為真的很新及校舍小 ( 很多家長不喜歡校舍小 )!
‹ 上一主題|下一主題