用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血小學 想問寶血小學程度
go

想問寶血小學程度 [複製鏈接]

想請教各位寶血媽媽! 我知道寶血係一間好有愛心學校,小朋友會讀得好開心,無壓力。

但想問如唔計學費上,寶血同玫瑰崗,請問邊間學業上會好,如:小朋友語文程度(英文)。

我女女讀緊維多利亞,佢都讀得好開心,但我打算女女唔會讀維小,咁值唔值得放棄佢,去讀寶血幼稚園?

我唔係住灣仔區,如入寶血幼稚園,係咪一定上得番佢小學?

請多多比意見! 唔該晒!
   4    0    0    0

Hi foggyao,

我囡囡今年是寶小小一生,我都是正在適應很多東西, 雖然所知的有限, 我嘗試回答你的問題啦! 如有不足, 請其他媽咪補充.

1) 囡囡是讀寶血幼稚園(寶幼)畢業的, 所以沒有去比較過寶血小學(寶小)和玫瑰崗的成績哪個較好. 就寶小而言:

英文科根據幼聯的故事書上課的, 一本故事書教一兩個句子的patterns, 例如:

Where is your tooth?
Is it on the bed?
No. it isn’t.

Where is your tooth?
Is it under the bear?
No. it isn’t. ….

曾經有媽咪覺得課程淺和教得慢, 我覺得ok, 始終小朋友要時間適應新生活,我未知將來的故事書深淺程度. 所以好難評價好定唔好啦. 除了故事書, 還有其他工作紙和練習作補充, 例如學 “a” or “an”, “in, “on” or “under”.

中文科用普通話上課和讀課文的, 因應小朋友(小一生)未適應全普通話上課, 老師會用廣東話去講解部份內容 -> 最終目標是全普通話的.  基本上, 我覺得囡囡都跟得上, 他可以用普通話讀全篇課文給我聽. 他的普通話比我標準得多.
-> 你想知各學科的詳細內容, 可以登入寶小的網址.

我喜歡寶小的教學, 各科的老師會討論各班學生的學習情況, 以調節教學進度.

2) 讀寶幼,唔一定入番寶小的. 因為寶小是津貼小學(不是私立或直資),因此他的收生程序是跟隨教統局而進行的 – 即是第一階段自行收生(以計分法)和第二階段統一派位.  接著是坊間講的第三階段叩門..  因此讀寶幼在第一階段和第二階段是沒有特別著數, 一樣和其他人玩這個收生遊戲.  至於到第三階段的時候, 讀寶幼會唔會著數d, 咁我就不得而知啦!

3) 講返轉頭, 值唔值得放棄維多利亞轉讀寶幼的問題, 我不敢置評啦!

原帖由 QL 於 08-10-21 14:55 發表
Hi foggyao,

我囡囡今年是寶小小一生,我都是正在適應很多東西, 雖然所知的有限, 我嘗試回答你的問題啦! 如有不足, 請其他媽咪補充.

1) 囡囡是讀寶血幼稚園(寶幼)畢業的, 所以沒有去比較過寶血小學(寶小)和玫瑰崗的 ...

多謝你咁詳細講解呀! 聽得出,寶血老師上上下下真係好用心去對待小朋友,循序漸進,唔會係一味得個'深'字或令到小朋友同家長都好大壓力!

我個女系玫瑰崗幼稚園讀K1,不過對小學都有啲了解。由第一次開家長會,老師就同我講埋關於小學部同學校啲英文課程。因為佢地K3中英文都會學到小一程度,尤其英文好勁家(2歲班已經好深啦,不過啲小朋友讀得好開心,又跟得上,唔知啲老師點教呢,每個班都有一個全英文老師同中文老師,一星期有兩日全中同全英,一日普通話),不過放心,學校一啲都唔谷,仲好多活動,個個小朋友都會好中意返學架。而幼稚園部學生可以直升小學,因為幼稚園部畢業生程度學校好清楚,所以絕對會收番自己生。聽老師講小學啲英文都好勁,連數學科學所有學術科都用英文教,同國際學校無乜分別,所以如果家長有考慮比小朋友讀國際或英文或出國讀書真系個唔錯嘅選擇,因為英文基礎好,會輕鬆好多,不過小學部嘅中文就一般啦,佢地啲小學生個個都講英文多,所以有啲家長寧願讀番出面其他學校,否則怕小學畢業後中文程度跟唔番本地主流學校。
而寶血都系一間好好嘅天主教小學,當時我都想同阿女報佢地嘅幼稚園部,個主任仲同我講話可以直升番小學,不過我都覺得未必百分百(事關小學系津校)。因為校車同課程關系,玫瑰崗比較合適我小朋友,所以我選左佢。
如果樓主小朋友系讀維記嘅,咁唔使擔心,英文程度一定點,好多學校都會收,最重要系睇個小朋友同家長會心儀邊啲學校多啲,邊間會FIT小朋友多啲咪得羅,如果兩間都心儀嘅,可以考慮下會唔會比小朋友讀英文中學同出國讀書,如果系,我林玫瑰崗可能會啱啲啦,如果只系林住讀本地主流學校咁,寶血都唔錯架,我都系咁林,除非屋企人要佢出國讀書啦!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

原帖由 venuscc 於 08-10-31 09:18 發表
我個女系玫瑰崗幼稚園讀K1,不過對小學都有啲了解。由第一次開家長會,老師就同我講埋關於小學部同學校啲英文課程。因為佢地K3中英文都會學到小一程度,尤其英文好勁家(2歲班已經好深啦,不過啲小朋友讀得好開心,又跟得上,唔知 ...

好詳細呀, thx so much!
希望女女interview情況ok la, 不過我1號嗰日去交form, 見到好多都係舊生仔女, 或現/舊生嘅兄弟姐妹, 仲有一d係讀緊nursery嘅小朋友, 我個女講嘢又唔得, 我稔今年成數都不大㗎喇! 不過, 盡力一試啦!

另想問, interview會係咩形式? 要唔要父母一齊見? 定係只准一位家長入去interview?

My daughter is now P6 at Rosaryhill School, I personally wouldn't recommend sending your child there because it is not a very good school.  The allocation for secondary 1 2008 was not very good.  Nearly 50% of the primary students where allocated to their secondary school.  Only 30% of the band 1 pupils were allocated to band 1 secondary school.  The school's best interest is on them not on the students they are forever changing their school's policy.  And bear in mind that this is a private school.

My girl is the P.6 student in Precious Blood Primary School. In the last 6 years, even the school is good, I can see the school keeps improving. The principal always cares the students. The teachers are friendly & willing to help the kids. If there is any problems noted, they are willing to discuss the cases with the students & the parents. In most cases, they can really help us (the parents) to understand our kids more. They can help us in the personal development as well (not only the study). This is very important. The allocation to secondary school is improving too. Most of the students can go to the suitable secondary schools in Wanchai.
I believe PBPS is one of the best primary school in Wanchai.

Of course, there is no guarantee that you must be able to go into PSPB even you are a student in the kindergarten section. There is a allocation system that the school must follow.

寶小?????band幾小學
‹ 上一主題|下一主題