用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無人知考琴係未嚟緊改制呀?
go

有無人知考琴係未嚟緊改制呀? [複製鏈接]

有無人知皇家音樂考琴係未嚟緊改制? 點改法呀? 有無人可以話我知! 唔該晒!
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

可唔可以講詳細啲改咗啲咩嘢呀, 因為亞仔剛剛考完Grade 7, 如果改動大的話, 我想比亞仔出年考Grade 8. Please tell me. Please!

原帖由 ming2 於 08-10-14 17:47 發表

2009開始Piano 0既 scales改左少少野...而sight reading亦都有少少改動...2008都仲係用緊舊syl.

http://www.abrsm.org/resources/pianoSyllabus0908.pdf

詳細情況都係問返你仔仔老師^^~

簽名被屏蔽

Thank you for your information.

原帖由 xyzZZ 於 08-10-14 23:10 發表
http://www.abrsm.org/resources/pianoSyllabus0908.pdf

詳細情況都係問返你仔仔老師^^~

謝謝妳的意見! 其實我係擔心整個考試模式改動咗, 咁我仔又要重新適應, 但係如果只係改動scales, 對於整個模式無大變動, 咁我又唔係太急! 我仔仔除了應付考試啲歌仔外, 佢仲有時間彈其它歌既, 所以, 佢唔係為張Cert. 而考試, 而且琴老師都好嚴格, 佢唔會只係因為要張Cert. 而谷仔仔去考試!

原帖由 ming2 於 08-10-14 23:41 發表

happytse

唔知在你而言,何謂"改動大"??我亦唔係好明,點解如果改動大就要急於明年考八級??

在我自己覺得八級0既改動並唔係大,係scales黎講都只係加左一條whole tune scale,其他照舊...sight reading對於我d學生黎 ...

簽名被屏蔽

係呀! 係呀! 真係唔該晒妳呀!

原帖由 ming2 於 08-10-15 10:34 發表

I see...I see...不過如果真係有大改動,都係09年馬上實施,即係如果你下年考,都係要跟新模式去考...都係要重新適應架啦....但係好彩佢地只係改syl,個考試模式冇改咋... ...

想問下明年樂理有無轉?我女上星期剛考5級樂理,但老師又話最好考到,如果唔合格既話都幾麻煩,因明年轉制。

簽名被屏蔽

Thx a lot~

原帖由 ming2 於 08-10-18 09:42 發表

呢個好似冇聽聞過喎?!呢排忙攪校際0既野...等我遲下睇睇 d news,睇下有冇話會轉syl先再答你啦...

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題