用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女拔面試, 2分30秒, 多謝$40/分鐘
樓主: mycarrie
go

女拔面試, 2分30秒, 多謝$40/分鐘 [複製鏈接]

畀d耐性....唉, 又會咁架.

原帖由 BBR 於 08-10-14 09:33 發表
i will interview on this Sat, then what shall i do
~easybring~

無法啦。。鬼叫我們求人啊!

可憐天下父母心。。。

原帖由 easybring 於 08-10-14 10:46 發表
畀d耐性....唉, 又會咁架.

Hi mycarrie,

你嘅comment我都有同感,我個女3年前都int過呢間, 唔駛2分鐘出返黎 (3個小朋友共分5分鐘), 個校長企在門口好似scan下d家長先帶小朋友入去int嘅!

記得果日特登攞日大去int, int完後都話自已笨, 簡直係浪費時間, 不過就可見識下乜野叫做"呢d名校嘅咁嘅風範"!!!

咁我要成身名牌去

原帖由 conniengor 於 08-10-14 11:01 發表
Hi mycarrie,

你嘅comment我都有同感,我個女3年前都int過呢間, 唔駛2分鐘出返黎 (3個小朋友共分5分鐘), 個校長企在門口好似scan下d家長先帶小朋友入去int嘅!

記得果日特登攞日大去int, int完後都話自已笨, 簡直係 ...

梗係啦! 重要帶d架餐喎....哈哈!

本來同時間我係撞左女拔同禮賢, 禁我而定都係去禮賢好d啦

Anyone got funny things to tell !

//仲有個clerk我都唔知佢係傻定係無知, 有個家長登記時竟然問個cleak呢間學校係咩教??(此問題已經夠經典, 竟然唔查清楚就來interview?)跟住個clerk仲搞笑答:我唔知wor, 係咪天主教ar .....:;pppp:跟住個clerk走去問個登記員至知jar. 簡直嘆為觀止的妙問妙答. //

原帖由 Cathleen 於 08-10-14 11:45 發表
本來同時間我係撞左女拔同禮賢, 禁我而定都係去禮賢好d啦

我上年interview既時間成家唔係香港,dgs既interview時間成兩個月,kum都撞正,所以咪give up左,反正都明知係陪跑,之後我囡認識既小朋友中,interview完後都同大家既感受一樣,得個2分鐘見到d咩呢

醒目開學勳章

舊年仲好笑,BK呢度有朋友開topic, 研究呀校長出來叫小朋友入校長室interview時,眼尾有無望各位爸爸,來估計收唔收個女呀!有望個老豆0個0的,網友估好似機會大0的0窩 真係有創意, 我地0的網友!

我相信以全面的評估,才會減低錯配的問題。

原帖由 wisekid2007 於 08-10-14 12:17 發表
I remembered my boy's year 1 interview at GSIS that the whole interview process lasted for almost 1 hours, including reading a few books, answering questions, verbal Maths, free drawing and free writi ...

醒目開學勳章

我有個朋友就有個相反o既經歷, 俾成$200 面試費, in o左成1.5hr, 個女in完出o黎話好悶, 之後每次in都問係咪仲係去上次"好悶"o個間, 係就唔去. 我就同佢講都幾底吖, $200 / 1.5hr, 底過去playgroup

Interview is just a kind of formality. The principal has already in mind who are the girls to be enrolled.

Geni,

點解會比$200.-?????

記得往年女拔面試, 有報導稱是校長每個學生見約3分鐘.  現在有2分半鐘, 都唔錯了.  

女拔是否有千幾二千人報讀?  我以前都計過數, 如二千人見哂計埋間塲時間, 大大話話約要一百個鐘.  每日見五個鐘都要十幾廿日.  校長都是血肉之軀,  頭一二年對面試會趣味央然, 年年係咁都幾難頂.  老師職員身為大場面咖哩啡, 除陪塲外事前事後仲多手尾跟.  所以偶有態度不恭乃人之常情, 所以家長亦應以禮待之, 以免令好老師好職員流失.

遊戲規則係咁玩, 大家都要造作公平認真, 唯有有苦自家知.  但選擇準則, 可能出人意表, 或早已暗藏玄機.

醒目開學勳章

我唔係講女拔要俾$200, 係另一間. 至於點解要收成$200, 我就唔知o勒~~

原帖由 conniengor 於 08-10-14 12:35 發表
Geni,

點解會比$200.-?????

Geni,

oh, i see!

I think every parents who join DGJS's Interview becos they want their kids to study there. So... join game then have to follow their rules no matter its fair or not. You have rights to choose not to join. So take it easy, this school not accept yr kid..i believe still have at least one will accept yr kid.

‹ 上一主題|下一主題