用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院Interview
樓主: samuel_fung
go

播道書院Interview [複製鏈接]

多謝你既鼓勵, 我唔會咁易放棄, 但"誠意"呢招, 現太多家長都會用, 個機率變左就細左好多, 所以今次要搵個大仔幫幫手, 叫佢搵下校長同班主任.

原帖由 Emailfamily 於 08-10-23 11:01 發表

以我所知去年也有類似的case, 細嘅唔收, 但到最後校長被"誠意"打動, 最終都收咗個細,所以加油!記住校長嗰句金句呀.... "真誠所至,金石為開"

原帖由 ling2304 於 08-10-23 11:06 發表
多謝你既鼓勵, 我唔會咁易放棄, 但"誠意"呢招, 現太多家長都會用, 個機率變左就細左好多, 所以今次要搵個大仔幫幫手, 叫佢搵下校長同班主任.

都不失為一條好橋! 加油!

原帖由 ling2304 於 08-10-23 11:06 發表

雖然多咗人用”誠意”呢招,但你仲有個大仔幫手嘛,唔好灰心呀!

唔係灰心, 係擔心..........

原帖由 Emailfamily 於 08-10-23 11:12 發表

雖然多咗人用”誠意”呢招,但你仲有個大仔幫手嘛,唔好灰心呀!

I'm sooooo worry also!!  hopefully will recieve a letter today.

原帖由 凱富路 於 08-10-23 11:39 發表
真系吾明白﹐為何校長要用誠意來決定最後收邊個﹐難道從小朋友的能力和資格都揀吾到可以補上被放棄的學位嗎﹖  或是他怕再給家長REJECT﹖ 看來這個遊戲對校長來講都吾係好好玩﹗

...

其實咁細個小朋友,能力都不外乎咁上下,加上只係短短時間又點會咁易分高低呢?勉強去分,有時都會有主觀。在我黎講所有小朋友其實都係天才(有各自的才華),但一個天才唔係學校揀佢佢就讀㗎呢!所以人揀佢時,又佢揀人。所以如果我係校長,遇到啲家長真係好想畀自己仔女入黎自己間學校讀書,我實畀佢㗎。 不過我唔係...林峰吖。

Dennis

好....."林峰"....., 我要搵一搵林峰先得.

原帖由 Dennisk 於 08-10-23 14:43 發表

其實咁細個小朋友,能力都不外乎咁上下,加上只係短短時間又點會咁易分高低呢?勉強去分,有時都會有主觀。在我黎講所有小朋友其實都係天才(有各自的才華),但一個天才唔係學校揀佢佢就讀㗎呢!所以人揀佢時,又佢揀人。所以如果我 ...

回覆 # 的文章

ling2304,

今年我聽簡介會時,校長話有兄姐讀緊會收弟妹的,因方便家長照顧。因為我打算俾个仔讀(已收了我仔),妹妹可以跟尾。我相信你同校長講,應會收你.

the postman still have not come yet for today mail.....my neck is getting so long ar

原帖由 ling2304 於 08-10-23 11:13 AM 發表
唔係灰心, 係擔心..........

裏應外合

原帖由 freddielau 於 08-10-23 15:56 發表

裏應外合

hi, freddielau,

pls check pm, thanks

cyma

原帖由 freddielau 於 08-10-23 15:56 發表

裏應外合

你想偷襲?佢係四大名捕播?

Dennis

請問簡介會係幾時 ?

他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]
‹ 上一主題|下一主題