用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院Interview
go

播道書院Interview [複製鏈接]

家長interview頗standard,只有約10分鐘時間:
1.如果小朋友在學校跟同學爭執的話,你在家中會如何處理?  你覺得學校應該怎樣處理?
2. 你為甚麽會選播道書院?
3.你對小朋友有甚麽期望?
   1    0    0    0

我沒有第3條問題呀!

老師淨係問左我地第一條問題咋....唔知係咪我地2公婆太長氣....所以老師都費時再問,免得無得收工....

原帖由 samuel_fung 於 08-10-6 11:48 發表
家長interview頗standard,只有約10分鐘時間:
1.如果小朋友在學校跟同學爭執的話,你在家中會如何處理?  你覺得學校應該怎樣處理?
2. 你為甚麽會選播道書院?
3.你對小朋友有甚麽期望? ...

我舊年都有考, 問題都係一樣, 仲係由校長親身interview的, 估唔到校長都要落埋場幫手。

iwff

我都無第3條喎... should be over run as our answers were a bit long on questions 1 & 2.

原帖由 itbaby 於 08-10-6 12:28 PM 發表
我沒有第3條問題呀!

今年校長無落場interview, 只見他在hall裡面巡視及與家長傾下計!! 不知道學校的收生標準是如何呢? 因為我囝囝的表現應該是很"失水準"

COP,
唔好洩氣呀! 其實小朋友得5歲人仔, 我哋可以要求d嘜呀. 只要做父母嘅盡咗力, 幫佢揾d好學校去interview, 就夠啦.

到佢哋大個入社會做嘢就唔到我哋做父母幫架啦. 所以希望盡量俾一個愉快嘅童年俾佢.

原帖由 COP 於 08-10-6 05:20 PM 發表
今年校長無落場interview, 只見他在hall裡面巡視及與家長傾下計!! 不知道學校的收生標準是如何呢? 因為我囝囝的表現應該是很"失水準"

應該不同哩 !! 我們第一條是在這幾年有什麼困難 ? 第2條就一樣應該怎樣處理?

原帖由 COP 於 08-10-6 05:20 PM 發表

doesn't matter...if U really have heart.....he will know it

chance is always there

Questions for parent:
1.請形容一下自己的小朋友..1-2句說話便可以。
2.自出生以來,那些事最叫你倆擔心。
3.成長中,病是必然經過,那麼你倆當孩子病愈後康復,會否比平時溺愛及遷就?
4.孩子如在外玩耍及排隊給別人打尖,身為父母既你地會如何處理?
5.一但如果小朋友在學校跟同學嚴重爭執,甚至受傷的話, 你預期學校會如何處理?
6.直資學校何其多,有什麼令你選擇播道書院?
7.有沒有選擇其他直資學校?

Questions for kids;
1. What is your name?
2. How old are you?
3. What is your favor toys ?
4. Where you live?

5. Vocabulary:
Apple, banana, cherry, strawberry, water-melon, cat, dog, pencil, ruler, eyes, ears, mouth, nose, toes and feet.

6.英文識數字: What's this number?
zero, one ,two...to Nine,  without ten.. 次序掉亂

7. 玩Lago, 小朋友直述砌左個人.
邊玩Lago邊問國語.

e......有d咁多問題, 有d咁少ge....

你咁多問題, 咪in 咗好耐囉?

原帖由 Santa_Maria 於 08-10-6 08:31 PM 發表
3.成長中,病是必然經過,那麼你倆當孩子病愈後康復,會否比平時溺愛及遷就?
4.孩子如在外玩耍及排隊給別人打 ...

哇! 有咁多問題咩?
我得3條, 只用了十分鐘時間就IN完我地啦!

我們一家面對的問題同大家差不多, 但我們覺得奇怪的是面見家長的竟然不是老師, 而是家長! 有沒有人有相同的遭遇? 這樣會不會不專業、太兒嬉?

回覆 # 的文章

ip,是否是中学部的老師?

他是否親口告訴你他是家長?

原帖由 IP 於 08-10-6 10:38 PM 發表
我們一家面對的問題同大家差不多, 但我們覺得奇怪的是面見家長的竟然不是老師, 而是家長! 有沒有人有相同的遭遇? 這樣會不會不專業、太兒嬉?

補遺interview 小朋友內容

4.孩子如在外玩耍及排隊給別人打尖,身為父母既你地會如何處理?
5.一但如果小朋友在學校跟同學嚴重爭執,甚至受傷的話, 你預期學校會如何處理?
6.直資學校何其多,有什麼令你選擇播道書院?
7.有沒有選擇其他直資學校?

Questions for kids;
1. What is your name?
2. How old are you?
3. What is your favor toys ?
4. Where you live?

5. Vocabulary:
Apple, banana, cherry, strawberry, water-melon, cat, dog, pencil, ruler, eyes, ears, mouth, nose, toes and feet.

6.英文識數字: What's this number?
zero, one ,two...to Nine,  without ten.. 次序掉亂

7. 玩Lago, 小朋友直述砌左個人.
邊玩Lago邊問國語.

原帖由 howto 於 08-10-6 21:14 發表
e......有d咁多問題, 有d咁少ge....

我愚見係並不可以以問題多少定ok 唔ok 呢....唏...都過左去la, let it be! 希望各位Daddy, mami,盡量克服擔心吧,大家都為仔
女出左一分力,並己克盡已任,唔好比自己太大壓力, 10月20又好,月尾又好la,呢刻都無濟於事,各位Daddy, mami,放心吧.仲有我見到負責interview家長的老師,除左收左張藍色問卷外,仲有一張綠色計分紙,全數15分。

原帖由 YiChingMaMi 於 08-10-6 21:27 發表
你咁多問題, 咪in 咗好耐囉?

睇左咁多post,似乎我既問題係多左D,但我不覺得很耐,我覺得一針見血直接了當扼要地回答問題已足夠,
以我愚見,一味拖長,in得耐,代表乜呢...

大家放心吧,反正大局已定.

原帖由 yingying08 於 08-10-6 21:28 發表
哇! 有咁多問題咩?
我得3條, 只用了十分鐘時間就IN完我地啦!   

以我愚見,一針見血直接了當扼要地回答問題還是來得得體並已足夠,對於孩子及何以選擇播道,我們應考者應該詳細瞭解,所以回答必定扼要準確,拖長時間,in得耐,可能有些版友多些個人意見,多點諮詢才耐一些,請不用擔心了,今天假期好好共享家庭樂吧
‹ 上一主題|下一主題