用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部
樓主: Gabrielma
go

馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Hi

原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 10:44 發表

大家好,我都報到先 我小朋友(男仔)9月都會入馬基呢個大家庭

原帖由 PUKU 於 09-6-8 11:23 發表
Hi

唔知學校summer有無適應班上呢 ? 我都好擔心小朋友未必適應.......

我問過無.

得4/7果日.

聽過前輩家長講學校開學後, 會安排得好好, 信學校啦.

一諗起訂校服 (數量), 書, 其他野.....有點頭痛...不過, 都係開心事

原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 12:03 發表

唔知學校summer有無適應班上呢 ? 我都好擔心小朋友未必適應.......

原帖由 tramtram 於 09-6-8 12:23 發表
我問過無.

得4/7果日.

聽過前輩家長講學校開學後, 會安排得好好, 信學校啦.

一諗起訂校服 (數量), 書, 其他野.....有點頭痛...不過, 都係開心事

...

好緊張,覺得佢地仲好細過.....咁快就升小一了.
又擔心佢會唔會覺得好支力,又擔心佢肯唔肯食學校飯盒 又唔知佢同新同學相處成點......

得6歲仔女, 由幼稚園 (bb) 升上小學 (小童) 真係會有點擔心.

又擔心佢會唔會覺得好支力 >>> 我就唔係好驚, 我個係女好似男咁, 有無限精力, 係驚佢唔願起床.

又擔心佢肯唔肯食學校飯盒 >>> 我個女係為食貓 , 係驚佢食得慢

又唔知佢同新同學相處成點 >>> d樣我係最擔心, 佢情緒麻麻地.

妳係唔係全職媽咪 ????

原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 12:29 發表

好緊張,覺得佢地仲好細過.....咁快就升小一了.
又擔心佢會唔會覺得好支力,又擔心佢肯唔肯食學校飯盒 又唔知佢同新同學相處成點......

原帖由 tramtram 於 09-6-8 12:43 發表
得6歲仔女, 由幼稚園 (bb) 升上小學 (小童) 真係會有點擔心.

又擔心佢會唔會覺得好支力 >>> 我就唔係好驚, 我個係女好似男咁, 有無限精力, 係驚佢唔願起床.

又擔心佢肯唔肯食學校飯盒 >>> 我個女係為食 ...

我唔係全職媽呀 ! 我要返工的,你呢 ?
你女女返下午班(幼稚園)ga ?

我都係在職嫁 ??? 要預埋開學請假跟下個女 朋友話開學頭頭好緊要, 要幫小朋友 SET 返好D時間掂用.

係呀, 我囡囡返下午班嫁係荃浸, 妳小朋友呢? 會唔會係同學仔呀, 我地好多同學都選馬基
原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 13:56 發表

我唔係全職媽呀 ! 我要返工的,你呢 ?
你女女返下午班(幼稚園)ga ?

原帖由 tramtram 於 09-6-8 15:35 發表
我都係在職嫁 ??? 要預埋開學請假跟下個女 朋友話開學頭頭好緊要, 要幫小朋友 SET 返好D時間掂用.

係呀, 我囡囡返下午班嫁係荃浸, 妳小朋友呢? 會唔會係同學仔呀, 我地好多同學都選馬基   ...

唔係呀 !我小朋友當年有考荃浸,但因為係下午班,我地人手安排唔到,所以讀左另外一間幼稚園.
係呀 !我都有咁既打算,我都想小朋友開好個頭,之後我地無咁頭痛.
你個女既同學係唔係好多都入左馬基呀 ?

很明白大家的心情, 去年小兒入馬基前, 我也擔心小兒的適應, 但事實上小兒上學後很快已適應, 小朋友的適應能力真的很高.

今年輪到小女入小一, 但有去年經驗, 一d都唔擔心 !

提一提, 去年普教中班是抽籤, 但今年要面試, 如果家長想選普教中, 最好先給小朋友心理準備!

妳出現真係好啦.

我地有好多野要請教妳 訂校服, 書.....????

係呀, 面試要有什麼準備呢 ?
原帖由 Gabrielma 於 09-6-8 16:46 發表
很明白大家的心情, 去年小兒入馬基前, 我也擔心小兒的適應, 但事實上小兒上學後很快已適應, 小朋友的適應能力真的很高.

提一提, 去年普教中班是抽籤, 但今年要面 ...

識果D同學仔都係6成左右咋, 其餘要努力叩門.
妳仔仔讀左邊間幼稚園 ? 多唔多同學仔入馬基.
原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 16:40 發表

唔係呀 !我小朋友當年有考荃浸,但因為係下午班,我地人手安排唔到,所以讀左另外一間幼稚園.
係呀 !我都有咁既打算,我都想小朋友開好個頭,之後我地無咁頭痛.
你個女既同學係唔係好多都入左馬基呀 ? ...

原帖由 Gabrielma 於 09-6-8 16:46 發表

提一提, 去年普教中班是抽籤, 但今年要面 ...

你好呀 !
咁你小朋友上年有無抽入普中呀 ? 我睇其他topic寫話入左普中summer會有幾堂要返學校上,唔知係唔係真呢 ?

原帖由 tramtram 於 09-6-8 17:01 發表
識果D同學仔都係6成左右咋, 其餘要努力叩門.
妳仔仔讀左邊間幼稚園 ? 多唔多同學仔入馬基.

我仔仔讀祟真,而且唔多同學仔住我果區(荔景),以我所知係有1個第一輪入左,但我無update問佢會唔會讀.
我希望個仔可以快d習慣小一生活啦 !
6成即係有幾多人呀 ?

Hi 各位,

我囡囡係讀荃浸上午班, 會今年9月入馬基, 多多指教!
不過唔知幾時第一次聚會呢?

重有, 唔知普通話班難唔難適應呢? 我担心學習進度無咁快, 因為始終要適應小一時間表, 特別係由半日轉全日, 可否比d意見我呢?

Thanks a lot.

恭喜各位成為馬基新成員呀,馬基每年只會有一日係新生日,當日會買書,校服賣,(以往有2間校服商,以金x係貴dd,不過聽家長話質地會好d,我都係買金x)亦有書包商,鞋商等。
而小一新生係不設暑期班,因為保險問題,而且今年學校會裝修,所以不設任何暑期班。

至於小一適應,大家可以放心,學校頭4日返半日,主要係認識新老師,學習不同的排隊方法(放學隊,食飯隊...)重有認識下學校環境。第一日有好多通告,要留意。
我個仔而家p.2,p.1時頭3日病左返唔到,學校上下都好有交帶,阿仔等一日上車重有個高年班同學主動行埋黎,話到時會有人帶阿仔去集隊,叫我放心。
先祝大家的小朋友升小學過程順利,愉快!

原帖由 jk923 於 09-6-9 10:52 發表
恭喜各位成為馬基新成員呀,馬基每年只會有一日係新生日,當日會買書,校服賣,(以往有2間校服商,以金x係貴dd,不過聽家長話質地會好d,我都係買金x)亦有書包商,鞋商等。
而小一新生係不設暑期班,因為保險問題,而且今年學校會裝修,所 ...

好長盡我,那我放心很多了.
想請問頭幾日返半日學,有無校車安排呢 ? 如果無我地要早早請定假去接送返學.

hi jk923

好多謝妳, d資料好有用呀

有問題 :-

買書 >>> 係全個學期/上個期 ? 即時買係唔係最著數, 平d, 唔使四圍搵 ?

校服  >>> 係唔係買夏天先, 建議買幾多套替換呢 ?

書包商 >>> 聽過係幾平幾抵, 是嗎 ?

鞋商 >>> 學校著什麼色鞋呢 ?

另, 建議下, 我地在職家長, 開學應該放幾多日假跟小朋友野呢 ? 頭4日好似太多, 因之後返全日都應該要跟下喎 ?
唔好意思, 太多問題了....

thank you

原帖由 jk923 於 09-6-9 10:52 發表
而小一新生係不設暑期班,因為保險問題,而且今年學校會裝修,所 ...

hello

原帖由 Karenmytang 於 09-6-8 22:48 發表
Hi 各位,

我囡囡係讀荃浸上午班, 會今年9月入馬基, 多多指教!
不過唔知幾時第一次聚會呢?

重有, 唔知普通話班難唔難適應呢? 我担心學習進度無咁快, 因為始終要適應小一時間表, 特別係由半日轉全日, 可否比d意見我 ...

6成統計都係我地自已識, 當有10個入左6個.

實際數目我唔清楚, 但識同學仔都超過1x個入了, 希望其他叩門成功, 越多越好....

原帖由 cyhk2006 於 09-6-8 17:43 發表

我仔仔讀祟真,而且唔多同學仔住我果區(荔景),以我所知係有1個第一輪入左,但我無update問佢會唔會讀.
我希望個仔可以快d習慣小一生活啦 !
6成即係有幾多人呀 ? ...

jk923:
想問下係學校買書包會唔會平d既呢 ? 記唔記得有咩牌子呀 ? c9本色.....慳得1$得1$
‹ 上一主題|下一主題