用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部
樓主: Gabrielma
go

馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部 [複製鏈接]

我都係麻麻地咋, 老公公事上講得多D, 絕對係發音唔正果種 問過囡囡佢自已想唔想 ?, 佢又話OK, 咁咪試下報, 不過, 都擔心同佢溫習方面會有困難, 真係好唔掂, 要請私人老師幫手....(不知是禍是福)

原帖由 PUKU 於 09-6-12 12:27 發表
你地識普通話架,我只可以一般溝通,沒有正式學習,配合唔到學校,不能提供適切的語言環境。還在考慮中。

上年我都係15. 16, 都唔知報唔報普教中, 後來我見到小一中文書內容, 決定以囝囝的中文識字程度來決定, 即係睇下囝囝識幾多中文字. 如果佢都識讀大部分小一中文, 咁就算聽唔明普通話, 都仲識自己睇, 咁最後就選了普教中啦!  

最初只打算試一年, 唔得最多出組, 不過經過一年, 囝囝的聽講能力都有進步, 中文都能保持90+, 所以小二會留在普教中班!

不過也有學過普通話的家長提出, 怕小朋友未學齊拚音, 會發音唔準!

醒目開學勳章

我們要到7月4日回校時才購買課本,我最擔心是我覺得個囝識既字唔多,怕他睇唔明時又聽唔懂都相當麻煩。另學校提過,其實五班小一的課程課本都是一樣,普教中只是中國語文用了普通話,其它完全一樣,廣東話班一樣有普通話堂,我想問一星期有多少堂普通話呢?中國語文堂是否天天都有。謝謝!

原帖由 Gabrielma 於 09-6-12 17:07 發表
上年我都係15. 16, 都唔知報唔報普教中, 後來我見到小一中文書內容, 決定以囝囝的中文識字程度來決定, 即係睇下囝囝識幾多中文字. 如果佢都識讀大部分小一中文, 咁就算聽唔明普通話, 都仲識自己睇, 咁最後就選了普教 ...

醒目開學勳章

妳囡囡都話OK,佢都有信心,唔洗 啦,我本身都覺得普教中好,始終大勢所趨,但我個仔好慢熱,又怕羞,所以我好擔心。

原帖由 tramtram 於 09-6-12 13:41 發表
我都係麻麻地咋, 老公公事上講得多D, 絕對係發音唔正果種 問過囡囡佢自已想唔想 ?, 佢又話OK, 咁咪試下報, 不過, 都擔心同佢溫習方面會有困難, 真係好唔掂, 要請私人老師幫手....(不知是禍是福)

...

原帖由 cyhk2006 於 09-6-12 10:04 發表

阿哥都禮讓亞妹bor. 我屋企大果件講唔掂就動手ga喇 !

表面好似係,實在係阿哥無佢乎。

原帖由 PUKU 於 09-6-12 17:33 發表
我們要到7月4日回校時才購買課本,我最擔心是我覺得個囝識既字唔多,怕他睇唔明時又聽唔懂都相當麻煩。另學校提過,其實五班小一的課程課本都是一樣,普教中只是中國語文用了普通話,其它完全一樣,廣東話班一樣有普通話堂,我想問 ...

廣東話班每星期1堂,中文每日都有。

佢係有頭無尾, 學麥佢都話好, 到要練習時, 懶到飛起, 唯一佢超中意講野 (易熟, 健談) 講就對佢有信心, 但溫習就.....
原帖由 PUKU 於 09-6-12 17:39 發表
妳囡囡都話OK,佢都有信心,唔洗 啦,我本身都覺得普教中好,始終大勢所趨,但我個仔好慢熱,又怕羞,所以我好擔心。

醒目開學勳章

唔該晒

廣東話班每星期只得1堂普通話實在又少了一點,而中文每日都有,怪不得普通話會進步得快。

原帖由 jk923 於 09-6-12 20:54 發表

廣東話班每星期1堂,中文每日都有。

醒目開學勳章

原帖由 tramtram 於 09-6-13 10:48 發表
佢係有頭無尾, 學麥佢都話好, 到要練習時, 懶到飛起, 唯一佢超中意講野 (易熟, 健談) 講就對佢有信心, 但溫習就.....   

易熟, 健談 已成功了一半, 是非常好的

我昨晚問了囝囝, 佢話唔想, 驚唔明喎, 我問佢平日上普通話老師堂時明唔明 (佢幼稚園每星期有一日係全普通話上堂), 佢又話多數都明, 有少少唔明啫。都唔知真定假, 比佢激死

佢話唔想, 驚唔明喎 >>> 可能佢擔心要認真地上堂學習, 多些鼓勵佢, (妳仔仔同我囡囡性格相反, 我果件唔理咁多係咁沖.....沖, 之後, 衰左手尾就比我跟) , 入唔入都唔緊要, 到時可以係坊間搵d遊戲型式, 氣氛輕鬆課程, 語言要慢慢浸,  大家都有時間, 放心)

原帖由 PUKU 於 09-6-13 11:31 發表

易熟, 健談 已成功了一半, 是非常好的

我昨晚問了囝囝, 佢話唔想, 驚唔明喎, 我問佢平日上普通話老師堂時明唔明 (佢幼稚園每星期有一日係全普通話上堂), 佢又話多數都明, 有少少唔明啫。都唔知真定假,  ...

醒目開學勳章

你囡囡有自信啫 ,唔係次次都要你跟,幾好丫。

鼓勵說話真係講佐無數,唯有盡力啦。

原帖由 tramtram 於 09-6-13 12:33 發表
佢話唔想, 驚唔明喎 >>> 可能佢擔心要認真地上堂學習, 多些鼓勵佢, (妳仔仔同我囡囡性格相反, 我果件唔理咁多係咁沖.....沖, 之後, 衰左手尾就比我跟) , 入唔入都唔緊要, 到時可以係坊間搵d遊戲型式, 氣氛 ...

大家好.

豬流感越來越強, 唔知會唔會影響 4/7 新生日呢?
而家, 已經打亂d時間

原帖由 tramtram 於 09-6-16 10:46 發表
大家好.

豬流感越來越強, 唔知會唔會影響 4/7 新生日呢?
而家, 已經打亂d時間

係啦 !26號復課應該無望了...........4/7我個仔係畢業禮,唔知會唔會讀完3年書都無畢業禮行呢 ?

畢業禮咁大件事, 應該會照常掛.

我囡囡畢業禮完了, 如繼續停課結業禮就應該會取消/畢業聚餐就要延期,  好掃興.

原帖由 cyhk2006 於 09-6-16 15:08 發表

係啦 !26號復課應該無望了...........4/7我個仔係畢業禮,唔知會唔會讀完3年書都無畢業禮行呢 ?

中學都話可能要停課, 咁小學幼稚園都唔會復課啦!

囡囡畢業禮無限期壓後, 即係可能無畢業禮!? 跟住d暑期活動都唔知會唔會cancel, 真係好頭痛 !

都預左小學/幼稚園唔會復課

囡囡畢業禮無限期壓後, 即係可能無畢業禮!?  >>> D隻豬攪到我地班小朋友幼稚園生活掃晒興:;pppp:

d暑期活動 >>> 如果係政府多數取消/資助團體都有機會取消/私人中心應該唔會, 可能提早開班/加開班, 係佢地搵 $$ 機會. 口號..."停課唔停學"

原帖由 Gabrielma 於 09-6-18 15:51 發表
中學都話可能要停課, 咁小學幼稚園都唔會復課啦!

囡囡畢業禮無限期壓後, 即係可能無畢業禮!? 跟住d暑期活動都唔知會唔會cancel, 真係好頭痛 !

如果唔復課, 新生日會唔會取消呢? 定係改為新生家長日就算?

買書家長可以代勞, 但買校服. 鞋.書包要帶小朋友, 唔通要家長自己去校服公司買? 普教中面試可能都要取消!

問過學校, 如果唔復課, 新生日會取消.....,

所有野都會延期, 等通知....
(我d假期又要改過晒)

原帖由 Gabrielma 於 09-6-19 13:18 發表
如果唔復課, 新生日會唔會取消呢? 定係改為新生家長日就算?

買書家長可以代勞, 但買校服. 鞋.書包要帶小朋友, 唔通要家長自己去校服公司買? 普教中面試可能都要取消! ...

明天就會公佈, 不過官員都放左風復課機會好微, 打定輸數, 希望學校安排好d, 將影響減到最小 !

原帖由 tramtram 於 09-6-19 14:55 發表
問過學校, 如果唔復課, 新生日會取消.....,

所有野都會延期, 等通知....
(我d假期又要改過晒)

唔好話你地新生等通知,我地都係呀,原先學校先年都安排學生帶支票買下一學期的新書,而家我諗學校都好煩,每樣野都要安排,無左考試又要決定點去評估學生,我諗我地得閒就上網頁睇下啦,我估有機會叫我地分批返去拎假期作業,買新書咁law。
‹ 上一主題|下一主題