用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部
樓主: Gabrielma
go

馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部 [複製鏈接]

其實馬基有好多好家長, 舊年我都係得高人指點.希望大家繼續合作, 互相分享   
綜合回覆, 今年學校暑假要裝修, 所以冇課外活動, 未知是否有普通話預備班.
學校六月中會將有關校服. 書本. 校車資料寄給各小一生家長, 7/4日新生日可以即場買書, 買校服, 書包, 鞋, 訂校車.....(一條龍服務), 家長唔駛心急, 收到資料有任何問題再問 !  
去年小兒抽入了普教中班, 適應上冇問題, 開頭老師會有廣東話解釋, 慢慢增加普通話比例 ! 但也聽聞有個別小朋友感到吃力.

學校也開辦了第一次普通話家長班去幫助家長教導小朋友, 但人數太多, 我未抽到參加.  有關普教中, 去年也有家長在馬基另一主題中分享普教中的優劣, 家長可以參考!

面試未試過, 不知道是何形式, 但應該有普通話對答(可能只問小朋友, 也可能連家長都要問), 所以大家先比小朋友有心理準備 !

原帖由 tramtram 於 09-6-9 11:10 發表
另, 建議下, 我地在職家長, 開學應該放幾多日假跟小朋友野呢 ? 頭4日好似太多, 因之後返全日都應該要跟下喎 ?
唔好意思, 太多問題了....

我都有呢個意思,因為我唔打算請家教,想小朋友可以自動波做功課,唔好依賴....我都知好難 盡下力啦 !
我估一開學唔會有太多功課做,但都想聽完新生日再決定點請假.:)

原帖由 tramtram 於 09-6-9 11:15 發表
6成統計都係我地自已識, 當有10個入左6個.

實際數目我唔清楚, 但識同學仔都超過1x個入了, 希望其他叩門成功, 越多越好....

小朋友見到咁多舊同學一定好開心

原帖由 Gabrielma 於 09-6-9 11:26 發表
其實馬基有好多好家長, 舊年我都係得高人指點.希望大家繼續合作, 互相分享   
綜合回覆, 今年學校暑假要裝修, 所以冇課外活動, 未知是否有普通話預備班.
學校六月中會將有關校服. 書本. 校車資料寄給各小一 ...

好緊張呀 !!!! 如果interview要問我就大鑊了......... 我的普通話係有限公司會比人笑的

打去問過, 只是面試小朋友, 家長唔使.

但面試型式係掂唔太清楚, 只是會見老師 ? 人數多都係要抽籤 ... 平常心吧 !

原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 11:39 發表

好緊張呀 !!!! 如果interview要問我就大鑊了......... 我的普通話係有限公司會比人笑的

yes....有d係老友鬼鬼
原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 11:34 發表

小朋友見到咁多舊同學一定好開心

我地在職媽咪, 最想仔女自動波做功課,唔好依賴

我教囡囡盡量係導教堂做左d唔識功課 (問老師), 返屋企做抄寫功課.... 慳返好多時間, 希望佢合作啦.

原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 11:31 發表

我都有呢個意思,因為我唔打算請家教,想小朋友可以自動波做功課,唔好依賴....我都知好難 盡下力啦 !
我估一開學唔會有太多功課做,但都想聽完新生日再決定點請假.:) ...

原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 11:07 發表

好長盡我,那我放心很多了.
想請問頭幾日返半日學,有無校車安排呢 ? 如果無我地要早早請定假去接送返學.

有校車的請放心,但因為有機會同學仔要適應上車過程,上落車時間請耐心等候。

原帖由 tramtram 於 09-6-9 11:56 發表
打去問過, 只是面試小朋友, 家長唔使.

但面試型式係掂唔太清楚, 只是會見老師 ? 人數多都係要抽籤 ... 平常心吧 !

7月4號我小朋友仲要一早返學校畢業禮,希望果日唔會太趕啦!

原帖由 tramtram 於 09-6-9 11:10 發表
hi jk923

買書 >>> 係全個學期/上個期 ? 即時買係唔係最著數, 平d, 唔使四圍搵 ?

校服  >>> 係唔係買夏天先, 建議買幾多套替換呢 ?

書包商 >>> 聽過係幾平幾抵, 是嗎 ?

鞋商 >>> 學校著什麼色鞋呢 ?

另, 建議下, 我地在職家長, 開學應該放幾多日假跟小朋友野呢 ? 頭4日好似太多, 因之後返全日都應該要跟下喎 ?

只會買上學期,即時買最著數係書一定齊,聽聞自己去書商買會多5%(唔肯定)但唔齊就費時失事。
會賣夏天校服先,每星期上2次運動,需然未必連續2日上,但我建議買2套運運服,因為有d課後活動/星期五的多元智能課要多穿1天,我夏天校服每樣2套。
書包,有幾間,spx ,chxxxxxx(唔識串),我無比較過,因為我之前睇過好多種書包,拎上手都好重,7而且唔平,最後係千色店thomas專櫃果度損到隻牌子係同'理大'脊骨研究合作的,我個人感覺係較輕,格數唔錯,優錢$3xx,重小朋有鐘意的公仔,我揹過上身覺得好舒服,用了2年,其實未爛,但條揹帶d海綿開始扁左,會再買返個。
著黑鞋,白色長/短襪。運動著白波鞋。
提一提醒,學校可選著白色/保藍色外套,冷衫,線衫/針織棉都ok,不花巧。
我係全職媽咪,不過我又覺得唔係太需要跟幾日咁多,如果真係好想同佢一放學就分享返學的樂趣,我諗1,2日都ok,因為我建議你地留返一d假黎預備上課後1個月到的家長日(星期六下午),重有小一觀課(以住2年都係上學期),半天。

原帖由 jk923 於 09-6-9 12:00 發表

有校車的請放心,但因為有機會同學仔要適應上車過程,上落車時間請耐心等候。

太好了.....我仲以為初初要自己帶返學TIM:loveliness:
想問下....以上年來計其實馬基一班係收30人,定收33人呢 ? 我見報紙話1班係有3個叩門位.

原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 11:20 發表
jk923:
想問下係學校買書包會唔會平d既呢 ? 記唔記得有咩牌子呀 ? c9本色.....慳得1$得1$

我無比較過同出面的價錢差幾遠,有spx,chxxxlxxxx(唔識串)一般百貨公司會有。

THANK YOU VERY MUCH

原帖由 jk923 於 09-6-9 12:17 發表

只會買上學期,即時買最著數係書一定齊,聽聞自己去書商買會多5%(唔肯定)但唔齊就費時失事。
會賣夏天校服先,每星期上2次運動,需然未必連續2日上,但我建議買2套運運服,因為有d課後活動/星期五的多元智能課要多穿1天,我夏天校 ...

原帖由 jk923 於 09-6-9 12:17 發表

會賣夏天校服先,每星期上2次運動,需然未必連續2日上,但我建議買2套運運服,因為有d課後活動/星期五的多元智能課要多穿1天,我夏天校 ...

多謝你既意見呀 !!!!我都去千色店睇下先,我自己覺得書包要輕同貼背,我有一次叫小朋友試過dr kong既書包.我小朋友一揹就話.....媽咪:好重呀 !

2:30 p.m. 開始, 預留車程....
祝順利.
原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 12:09 發表

7月4號我小朋友仲要一早返學校畢業禮,希望果日唔會太趕啦!

媽咪:好重呀

如果比我囡囡選, 有公主圖案就得
原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 12:44 發表

多謝你既意見呀 !!!!我都去千色店睇下先,我自己覺得書包要輕同貼背,我有一次叫小朋友試過dr kong既書包.我小朋友一揹就話.....媽咪:好重呀 !

jk923:
我係問題c9....仲想問下1個星期既英文堂有幾多堂係net teacher 上呢 ?

原帖由 tramtram 於 09-6-9 12:45 發表
2:30 p.m. 開始, 預留車程....
祝順利.

遲既機會十分之大.

原帖由 jk923 於 09-6-9 12:20 發表

我無比較過同出面的價錢差幾遠,有spx,chxxxlxxxx(唔識串)一般百貨公司會有。

唔該晒.:D

原帖由 cyhk2006 於 09-6-9 12:55 發表
jk923:
我係問題c9....仲想問下1個星期既英文堂有幾多堂係net teacher 上呢 ?

er..............,如果我無記錯有2堂連堂,另語文室係小息,午間活動都會開,同學可以上去搵老師。
‹ 上一主題|下一主題