用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 入選校隊小型網球-是否需要帶拍?
go

入選校隊小型網球-是否需要帶拍?

醒目開學勳章

如題- 如需要的話, 我去立即去買網球拍。

亞仔話下堂要自己帶網球拍,老師話可以代購,要$280。

原帖由 wawaliluk 於 08-10-1 00:47 發表
如題- 如需要的話, 我去立即去買網球拍。

醒目開學勳章

原帖由 kenichi 於 08-10-1 09:51 發表
亞仔話下堂要自己帶網球拍,老師話可以代購,要$280。

唔該晒!!

請問老師有沒有交代如學生自己買拍, 有沒有規定要買什麼拍呢?? 因一般兒童用網球拍在運動店賣也只不過HK$150左右!!

原帖由 wawaliluk 於 08-10-1 12:31 發表

唔該晒!!

大家好!

我仔仔亦是入選校隊網球,未聽佢講要自己買球拍,等我今晚問一問,多謝提示。

真係唔好意思,我攪錯咗呀,我個仔係網球班,而唔係校隊,網球班係要買球拍,而校隊我就唔太清楚,比錯信息大家,真係十萬個對唔住啊!

入得校隊,証明你的子之前有打過網球,咁梗係用自己個塊拍啦

醒目開學勳章

原帖由 looking 於 08-10-2 20:47 發表
入得校隊,証明你的子之前有打過網球,咁梗係用自己個塊拍啦

哈哈! 你估錯, 我個仔未打過網球, 連羽毛球、乒乓球都唔識打, 佢入到校隊, 我都覺神奇。

我都想知~ 問過囡囡佢話教練冇講過一定要買拍,但係如果人人唔買拍咁上堂用乜野嚟學?? 囡囡淨係話第一堂教拋波,我會叫佢自己下一堂問多一次清楚D先,如果佢都係唔清唔楚咁我就會打比教練問一問。
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 08-10-2 21:25 發表
我都想知~ 問過囡囡佢話教練冇講過一定要買拍,但係如果人人唔買拍咁上堂用乜野嚟學?? 囡囡淨係話第一堂教拋波,我會叫佢自己下一堂問多一次清楚D先,如果佢都係唔清唔楚咁我就會打比教練問一問。 ...

我今天都問過Ms Chan (1 C 班主任), 佢話校隊唔一定要買,學校可提供,不過我都係等囡囡上咗第一堂(OCT/08)睇吓点先?

我諗你仔唔係入校隊,是否要俾錢個種,如果係,個個叫課外活動,如果唔係,就係上mi課,

原帖由 wawaliluk 於 08-10-2 21:05 發表

哈哈! 你估錯, 我個仔未打過網球, 連羽毛球、乒乓球都唔識打, 佢入到校隊, 我都覺神奇。

你個女係係剛剛過左個星期二上完,個個係課外活動,係佘教練教的,我的仔都係話第一堂教拋波,教練話下一堂要帶拍
原帖由 小樹熊 於 08-10-2 21:25 發表
我都想知~ 問過囡囡佢話教練冇講過一定要買拍,但係如果人人唔買拍咁上堂用乜野嚟學?? 囡囡淨係話第一堂教拋波,我會叫佢自己下一堂問多一次清楚D先,如果佢都係唔清唔楚咁我就會打比教練問一問。 ...

原帖由 looking 於 08-10-2 23:21 發表
我諗你仔唔係入校隊,是否要俾錢個種,如果係,個個叫課外活動,如果唔係,就係上mi課,

我case同wawaliluk一樣,因通告上只寫貴子弟已被選為小型綱球隊成員,没有姓名,更没有寫要支付費用, 我怕老師搞錯,所以曾致電學校查問,但校務處職員講,不會有錯,因他們是找那位小朋友再在他/她手冊上釘通知.

醒目開學勳章

原帖由 looking 於 08-10-2 23:21 發表

Sorry wor, 一個仙都唔使比, 校隊係免費嫁, 仔&女都入選, 要下星期先開始上堂, 所以就上黎問吓, 無理由學費由學校比, 家長連塊拍都唔買。

大家好,

我仔仔参加了小型網球課外活動係在星期二 3:45pm - 5:15pm 我有問佢係唔係要買球拍,他只回答我可向學校借用,那樣也好,因為每天書包已很重,再帶多個球拍,唔知會唔會好重........

因為参加了課外活動後,又收到另一張是有關校隊選拔,老師安排了星期六練習,未開始上堂,我記得應該係下星期六開始..... :)  

我查過通告內容以下-
校隊選拔
小型網球 「本校小一至小三學生 - 逢星期三
3:45pm-5:15pm 及逢星期六 9:00am-10:30am 校方支付教練費,負責老師(王老師)」

課後活動
小型網球 「初班A 逢星期二(Tue) 3:45pm - 5:15pm ( 共28堂 ) HK$1680 / 初班B 逢星期五(Fri) 3:45pm - 5:15pm ( 共26堂 ) HK$1560 / 進階班 逢星期四(Thu) 3:45pm - 5:15pm ( 共27堂 ) HK$1822.5 / 技術改良班 逢星期六(Sat) 10:30am - 12:00pm ( 共24堂 ) HK$1800 在七樓上堂,小一至小三,各24人,全部由佘教練 97128771

希望幫助到大家更加了解:) :) :)

亞仔都係網球班(初A),逄星期二上堂,但係收唔到校隊選拔張通告喎?

網球拍已經買咗喇,亞仔話如果真係無嘅,學校都可以借,但係我諗學校會唔會有20幾塊網球拍借出嚟,如果無嘅就可能要輪住用,一堂得個半鐘,成班20幾人,已經無乜時間用。 

原帖由 TszTo 於 08-10-3 09:32 發表
大家好,

我仔仔参加了小型網球課外活動係在星期二 3:45pm - 5:15pm 我有問佢係唔係要買球拍,他只回答我可向學校借用,那樣也好,因為每天書包已很重,再帶多個球拍,唔知會唔會好重........

因為参加了課外活動後,又收到 ...

Kenichi

Hi

妳好!請問妳係邊度買呀!幾多錢呀!邊隻款式好呀!

我這個媽咪真係模模哋呀!

我喺旺角中旅社對面嗰間體育用品公司買,$200有85折,我行晒成條街最平係尼間,prince牌子有小朋友size,你可以去望吓。

原帖由 TszTo 於 08-10-3 14:26 發表
Kenichi

Hi

妳好!請問妳係邊度買呀!幾多錢呀!邊隻款式好呀!

我這個媽咪真係模模哋呀!

醒目開學勳章

原帖由 kenichi 於 08-10-3 13:43 發表
亞仔都係網球班(初A),逄星期二上堂,但係收唔到校隊選拔張通告喎?

...

校隊選拔張通告是開學後幾日派發的, 選拔在9月17日已舉行, 如果當時沒有填寫要參與選拔賽, 就唔會入校隊。

kenici

唔該哂呀!我都去望吓呀!

我剛入學校網址,在最新消息公佈了「2008-2009 興趣班及校隊名單」入去搵吓就知啦!