用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 她在小二的日子
go

她在小二的日子 [複製鏈接]

我niece今年升讀P2, 由於同佢一齊住的原故, 所以大家非常close。

開了學己兩個星期了,見我個my sister-in-law晚晚發顛鬧女,我都緊張一份。

個囡又係, 晚晚吾願做功課,做得慢又吾專心,手冊又被老師寫日日機乎有 野欠。

你地小朋友放完summer vacation 及中秋後, 有無甘既情況, 幫幫忙發表下有咩解救方法。
   0    0    0    0

原帖由 tetelee 於 08-9-24 10:16 發表
我niece今年升讀P2, 由於同佢一齊住的原故, 所以大家非常close。

開了學己兩個星期了,見我個my sister-in-law晚晚發顛鬧女,我都緊張一份。

個囡又係, 晚晚吾願做功課,做得慢又吾專心,手冊又被老師寫日日機乎有 野欠。
...

佢唔願做功課, 可能係過咗個暑假, 好多野都唔記得咗, 所以, 覺得D功課好難做, 唔識做

一係試下每日抽半個鐘出黎, 幫佢備課, 預習, 咁佢上課時會明白老師教咩, 做功課都無咁驚

我個女都係咁,成日都話唔想返學
佢同學d家長都係咁講
唔知係咩呢個年紀ge小朋友容易係咁呢
冇話暑假咁長, 就算放完christmas or easter 都係咁la
早前有報紙話學生放長假係浪費資源, 因為又要一段時間去warm up 返, 效率會低咗
我都成日發顛ga la, 雖然唔想, 但係控制唔到
有時真係嘔哂血
唯有儘量多d體量下佢地, 分擔下佢地d情緒, 比多d耐性

原帖由 tetelee 於 08-9-24 10:16 發表

...

我仔都係今年升P2, 佢除咗頭一星期係咁之外, 都沒有了, 每日都肯做功課 (雖然佢會呻, 但手係照做), 而佢d同學仔就ok, 可能大多媽咪都有比暑期活動他們.

...

可以肯定佢吾係好多嘢吾記,係一個字「懒」。呢個暑假我見sister-in-law日日都有比exercise佢做,日日有操練,又點會將所有嘢拋諸腦後。

我估佢懶惰而已,而且老師対小二學生提高了要求,寫字要好,功課習作不能欠, 但他做功課又慢吞吞,  開學後又開始要默書 、測驗,作息時間同暑假完全不同,咪激死人囉。人人係屋企哭哭吵吵真係人都顛。

回覆 # 的文章

我個仔都係咁,每晚我都好係癲婆咁鬧仔,其實我已將安排佢去托管班,希望佢可以做好功課,及默書等我放工後同佢Check功課及溫習,但係佢永遠唔係無做就係做錯,又要同佢再做,佢又唔專心,搞到我好鬼勞氣,有時真係唔想咁惡,你知啦自己個Honey仔都想佢好,依家我諗咗一個方法就係同佢玩限時及貼紙,加埋功課後的甜品就係玩uno,等佢可以加快步,咁啱打風又早放工,佢又如期做齊所有嘢默埋書仲有半個鐘,咁就可以玩uno,响呢個時候我就同佢講,你話幾好呢!你搞掂晒所有嘢仲有時間玩,係咪專心啲and turn on your turbo is really good 呢!,不過真係唔知work得幾耐,起碼係一個good starting.

香港教育失敗

我個女都係P.2呀﹐其實都係而家啲教育有問題啫。試諗下我地以前點讀書吖,我地啲呀媽邊有咁理過我地。我地以前真係冇咁辛苦架。而家啲學校間間想做BANKONE,要啲學生成績 100% 合格﹐我個女 P.1 上學期平均分有80幾,都比老師"衣衣哦哦" 話一年班起碼有 90 幾先OK 。咁你即係比壓力我地啲家長啫。講真 80幾分我收貨架喇。你想個小朋友點啫,我又要返工。有時同啲補習老師傾計。我都話而家長真係要 十八般武藝。如果唔係就一定要好有錢,中英數唔講喇。講下閒科呀,第一: 普通話,唔係個個識架。第二: 宗教 唔係個個有﹐第 三: 音樂 (我自己都五音不全)。常識呢。(而家學緊人肝脾肺腎)自己唔識咁點呢,每樣請專人補,補幾耐2個鐘,定3 個鐘呀。仲有中英數喎,你地話。唔有錢點得。冇錢咩,咪成績中中等等諗住過骨囉﹐但學校唔收貨,大家有冇睇下而家啲書。連啲補習姐姐(係大學生喎)都話有冇必要學到咁深,其實有啲字都仲要
我讀比佢聽。有啲字語佢地都仲未明點解呀。咁點呢,又要慢慢教。佢地一日有幾多時間吖,我地一日返工 8 個鐘返到屋企仲有咁多嘢做。仲要教啲小朋友,我地夜啲瞓有乜所謂。但啲小朋友朝6晚10呀﹐除咗沖涼、食飯、真係坐係張書枱到做人,望住佢地真係好唔開心架。有時真想幫都幫唔到,讀書呢樣嘢真係要佢吸收得到先得架。邊個慘啲,家長定小朋友,真係唔知。

等我都試下
其實都有話如果早做完可以講故事之類
但次次都演變成就算唔快都要講, 唔係就喊到C 唔去訓
唯有搵d籍口.... 係囉, 你都快左d啦, 咁我講小小la
溫默書最慘, 叫佢寫多一個字都好似攞佢命
我話你幾時先乖阿, 佢話而家咩乖囉, 真係激c

原帖由 wendyugar 於 08-9-24 12:11 發表
我個仔都係咁,每晚我都好係癲婆咁鬧仔,其實我已將安排佢去托管班,希望佢可以做好功課,及默書等我放工後同佢Check功課及溫習,但係佢永遠唔係無做就係做錯,又要同佢再做,佢又唔專心,搞到我好鬼勞氣,有時真係唔想咁惡,你 ...

我個細 ge都係P.2, 佢seems ok bor, 反而很喜歡返學.  好似今日 gum , 佢就5想8号風球冇得返學la.....佢話5返學好無"liu", 返學可以學多 d 野 wor! (5 g係 mic 真 la...)  不過佢上左P.2 做hw 暫時算好左 ge.  我覺得...
1.  會5會你 niece 果間 primary 係私校, so hw 壓力比較大.
2.  又會5會你 sister-in-law 係...if 個女 do  homework 快ge話, 就重會 give her some more extra exercise lei.  如果係 gum , 有 d kids係會拖慢 d homework lai 做....cos, 5 想做多d ah ma!  
原帖由 tetelee 於 08-9-24 11:46 發表
可以肯定佢吾係好多嘢吾記,係一個字「懒」。呢個暑假我見sister-in-law日日都有比exercise佢做,日日有操練,又點會將所有嘢拋諸腦後。

我估佢懶惰而已,而且老師対小二學生提高了要求,寫字要好,功課習作不能欠, 但他做功 ...

no la, 佢吾係讀私小,功課又吾係特別好多,但就係覺得功課吾多所以慢慢做。
佢係有校外exercises要做,但都已做慣了,吾知係咪人大了,就開始反叛。

原帖由 asinai 於 08-9-24 12:59 發表
我個細 ge都係P.2, 佢seems ok bor, 反而很喜歡返學.  好似今日 gum , 佢就5想8号風球冇得返學la.....佢話5返學好無"liu", 返學可以學多 d 野 wor! (5 g係 mic 真 la...)  不過佢上左P.2 做hw 暫時算好左 ge.  我覺 ...

原帖由 shirley1509 於 08-9-24 12:34 發表
我個女都係P.2呀﹐其實都係而家啲教育有問題啫。試諗下我地以前點讀書吖,我地啲呀媽邊有咁理過我地。我地以前真係冇咁辛苦架。而家啲學校間間想做BANKONE,要啲學生成績 100% 合格﹐我個女 P.1 上學期平均分有80幾,都比老師" ...

Hi, shirley

非常贊同你的說法,見到現家的小朋友,讀書實在太辛苦,咁細個的小朋友,每日返學、做功課、補習、默書、測驗、考試,每日大部份的時間只是應付這些,真係覺得他們很慘,童年就這樣渡過,而學校又只會給壓力家長,家長又要返工、放工又要幫小朋友睇功課、溫習,連小小親子時間都抽不出來,這種生活實在太難過了。

你真係講得好啱呀, d教育係有問題, 小朋友讀書, 不單要小朋友辛苦, 搞到連d大人都一樣咁辛苦, 到底做咩? d書教唔到咁多, 就唔好考咁多. 但又要考咁多, 仲要唔係書本上的嘢, 算點?! 邊有時間呀.

原帖由 shirley1509 於 08-9-24 12:34 發表
我個女都係P.2呀﹐其實都係而家啲教育有問題啫。試諗下我地以前點讀書吖,我地啲呀媽邊有咁理過我地。我地以前真係冇咁辛苦架。而家啲學校間間想做BANKONE,要啲學生成績 100% 合格﹐我個女 P.1 上學期平均分有80幾,都比老師" ...

回覆 # 的文章

其實香港Education真係勁有問題,小朋友壓力大,做家長的更大,雖然個仔話返學都開心,但我都覺得勁大壓力,真係睇少次都唔得,就講啱啱第一次英文默書,派返嘢只係錯3個字就得70分,每錯一個字扣10分,真係錯多兩個字就唔合格,好容易攞蛋㗎, 小朋友心理真係會受創,你話唔同佢溫多d 又點得呢!,單是應付平日的功課及默書已好吃力,若再畀其他練習小朋友做真係會好辛苦㗎!而我個仔仲話星期日係休息㗎,你唔好再要我做溫習呀!其實佢都講得啱,因為無可能無晒所有玩樂時間,大人都要好好休息吓!

總之就係失望又無希望啦

原帖由 wendyugar 於 08-9-24 15:22 發表
其實香港Education真係勁有問題,小朋友壓力大,做家長的更大,雖然個仔話返學都開心,但我都覺得勁大壓力,真係睇少次都唔得,就講啱啱第一次英文默書,派返嘢只係錯3個字就得70分,每錯一個字扣10分,真係錯多兩個字就唔合格,好容易 ...

好慘 ! 原來咁多父母有同感,回想我地讀書時期,邊有咁多嘢做咁大壓力。
怪吾得知這麽人令願吾生仔女啦!

係囉,我讀書時期邊有e+咁架, 有把時間玩同睇電視呀. 考試範圍只係書本上, 好小出課外. 讀得好開心!! 搞到我地做媽咪一身兼兩職, 係三職, 番工一份, 夜晚陪太子讀書一份, 做家務又一份. 香港教育無希望架啦

原帖由 tetelee 於 08-9-24 15:58 發表
好慘 ! 原來咁多父母有同感,回想我地讀書時期,邊有咁多嘢做咁大壓力。
怪吾得知這麽人令願吾生仔女啦!

我個女今年都是P.2啦, 當佢小一時, 我迫佢每日都要讀生字, 一日5個, 十日50個, 所以SAVE左好多生字, 但今年升左級, 就安排由佢自己佢問老師, 因學校每一日於校門口都有3位外籍老師企系門口, 我同個女溝通好, 每日都要問2個英文生字問老師, 佢都KEEP住問, 效果5錯, 又5洗自己勞氣, 又學到標準英文.另我都會KEEP住個女於星期一至5都要全心學習, 星期六日才可全心遊戲, (有時會帶佢去博物館)
我每日都會教佢一D5同種類的課外知識, 十萬個為什麼, 成語故事, 三字經, 等等, (所有書都不用買, 全部可於圖書館借就可以啦) 平時都有請英文及普通話補習老師上門補習, 又有學BALLET, 但佢都OK, 但我同你地一樣, 我都是要反工的, 9:00-6:00,放工仲要煮飯. (沒有請工人)
如要教小朋友, 我都5會浪費任何金錢的, 必要的都會付.

壓力系家長比定學校比, 你嘗試用D開心手法, 解釋多D, 講多D, 佢就會覺得好得意
‹ 上一主題|下一主題