用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SFA升中選擇
go

SFA升中選擇 [複製鏈接]

各位家長,

請問有冇人知林護自行收生要求? 我聽聞要全級頭5名, 我仔仔讀sfa, 平均全級20名, 有奧數銅獎,5級單簧管(下月考6級)唔知有冇機會? 我地學校唔多人選林護, 上年只有2位入到, 我又唔知佢地咩成績入  , 有冇sfa家長幫我分析一下, thanks!

0    0    0    0

原帖由 fion414 於 08-9-21 10:34 發表
各位家長,

請問有冇人知林護自行收生要求? 我聽聞要全級頭5名, 我仔仔讀sfa, 平均全級20名, 有奧數銅獎,5級單簧管(下月考6級)唔知有冇機會? 我地學校唔多人選林護, 上年只有2位入到, 我又唔知佢地咩成績入  , 有 ...

睇牌面!試吓喇沙啦!如果6級有比賽就好好多!

我當年也是有這樣幼稚想法,否則考40幾就唔會考華仁,其實校長有每年大概那些名次能入那些學校統計,
如果明知唔得就唔好同我填華仁張表格,最慘我當年只能選一間,簡直浪費機會。
原帖由 fion414 於 08-10-6 12:13 發表
Mandy2002,
絕對同意妳講法, 舊年英華一個都唔收, 一個級10內喇X都唔收, 最後入華X, 我識一些低年級家長, 叫我唔洗咁保守, 可以試下D傳統名校, 我話林護肯見我仔都偷笑... ...

由於男拔這兩年都少了學位給校外生,成績好的男生升中競爭是很劇烈的。
男拔少了位,所以九龍塘的學校都會加入爭他區名校的學位,例如宣小入英華的學生就由07年1位激增至(08年的) 7位。而且吸收了上年的經驗,相信今年有更多的學生選擇他區名校。今年的競爭應該都係非常大。

yph2005,

我地學校來來去去都係果幾間啦...

fion414
妳話低年級叫妳試傳統名校, (是否指喇沙 , 華仁?)

去年朋友個仔在荃灣仁X級1, 佢同個級2一起去考英華, 只收左個級1, (佢有運動底, 英文好好)
英華真係好少位咋, 有無人知佢小學係咪收晒?

原帖由 fion414 於 08-10-6 12:13 發表
Mandy2002,
絕對同意妳講法, 舊年英華一個都唔收, 一個級10內喇X都唔收, 最後入華X, 我識一些低年級家長, 叫我唔洗咁保守, 可以試下D傳統名校, 我話林護肯見我仔都偷笑... ...

Mandy2002,
絕對同意妳講法, 舊年英華一個都唔收, 一個級10內喇X都唔收, 最後入華X, 我識一些低年級家長, 叫我唔洗咁保守, 可以試下D傳統名校, 我話林護肯見我仔都偷笑...

elbar,

我唔會考慮直資, 因為機會好微, 但會試1間比佢見識下.
原帖由 elbar 於 08-10-4 22:53 發表

會否考慮直資中學

聖保羅男女中學拔萃男書院英華書院

我指的是全級30名。(不分男女)
我見很多SFA媽咪,以為讀SFA一定唔憂冇好學校收。我記得前幾年英華未轉直資時,可以second interview
都是頭35名內,最後都並非收晒,考到喇沙是全級頭10名內,華仁約20多名內。至於叩門,如成績表主科有C,銘賢已經唔面見。

原帖由 yph2005 於 08-9-29 12:34 發表
Mandy2002
請問妳所指全級30名, 是否男女一起計算?
另外,今年的叩門位是否減少 , 因每間中學的學額好似得每班36 人.

原帖由 fion414 於 08-9-21 10:34 發表
各位家長,

請問有冇人知林護自行收生要求? 我聽聞要全級頭5名, 我仔仔讀sfa, 平均全級20名, 有奧數銅獎,5級單簧管(下月考6級)唔知有冇機會? 我地學校唔多人選林護, 上年只有2位入到, 我又唔知佢地咩成績入  , 有 ...

會否考慮直資中學

fion414,gogoko and mandy2002

Please check pm.  Thanks!!

Any direct catholic english secondary ?

We live in TKO but there is no english catholic colledge here.  It should build one new colledge for secondary student coz so many rich families and good kids in this new city.  Their parent's requirements are high and want higher standard science schools in TKO.

原帖由 719mama 於 08-9-29 14:48 發表
以往P5 &P6上台的多是男仔, 呢兩年就男女各半了!
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

以往P5 &P6上台的多是男仔, 呢兩年就男女各半了!

原帖由 yph2005 於 08-9-29 12:34 發表
Mandy2002
另外,今年的叩門位是否減少 , 因每間中學的學額好似得每班36 人.

Mandy2002

各SFA家長

如子女非全級30名內選津英中時不要太進取,可考慮地區名校,而傳統直資不妨全部報名,成功考到時再想吧!

SFA

fion414,

check pm:

GoGoKO,

ST,Paul Co真係一間好學校,但太貴族....
我都唔明點解SFA叩門成功率高, 自行就相反?
bk個pm怪怪地...我之前pm資料冇晒...我再pm你睇下有冇?

SFA升中選擇

fion414,

全級前20 都不錯, 男女分開計, ST,Paul Co- 應該試試, 朋友說,多間中學已post 出,上網可見. 另外, SFA 叩門成功率也高.今年女仔不錯就是其中一個原因.

回覆 # 的文章

看不到你的pm
‹ 上一主題|下一主題